Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τι ψηφίζει η Βουλή τις τελευταίες ημέρες;


Ένα μείζον θέμα για την Ελληνική Δημοκρατία, λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και μπορεί τους προηγούμενους μήνες να έχουν συμβεί μια σειρά από γεγονότα άκρως περίεργα και αντισυνταγματικά, όμως, κι αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, δεν τιμούν τη χώρα.
Ο λόγος είναι για μια σειρά από νόμους που έχουν πάει προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς το πολύ Μεγάλη Τετάρτη διαλύεται η Βουλή για να προκηρυχθούν οι εκλογές.
Η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της κατάθεση νομοθετημάτων, έχει φέρει μέσα σε λίγες ημέρες το πολυνομοσχέδιο για την Ανάπτυξη όπου σε εκατοντάδες σελίδες υπάρχουν άπειρα θέματα, γίνονται συνεχώς τροποποιήσεις και προσθήκες και καλά καλά ούτε οι συντάκτες του δεν έχουν προλάβει να το διαβάσουν...........

Έχει κατατεθεί επίσης και συζητείται ο νέος Γενικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός ο οποίος περιλαμβάνει πολύ κρίσιμες διατάξεις για την οικοδομή.
Στη Βουλή βρίσκεται ακόμη ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα Ταμεία ενώ επί της αρχής έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο Βορίδη για τις μεταφορές που έχει 187 άρθρα με πιο αιχμηρό αυτό της απελευθέρωσης των ταξί.
Επίσης και ο Γιαννίτσης έχει καταθέσει διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ μόλις πριν λίγα 24ωρα συζητήθηκε και ψηφίστηκε το δημοσιονομικό ευρωπαϊκό σύμφωνο.
Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες συνεχών αλλαγών, τροποποιήσεων και προσθηκών, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν σημασία για τους… κοινούς θνητούς.
Όμως, στο όνομα της δήθεν υποχρέωσης να ψηφιστούν πριν τις εκλογές τα νομοθετήματα στη Βουλή έχει χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Κάποιοι ίσως να μην ξέρουν τι ψηφίζουν ή να μην προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές.
Και το ερώτημα είναι: Ποιος ελέγχει τι συμβαίνει στη Βουλή και τι ψηφίζεται;.
Διότι να καταλάβουμε πως όταν υπάρχει μια κρίσιμη και σημαντική αλλαγή θα την πάρουμε χαμπάρι όλοι και φυσικά θα ψηφιστεί κάτω από το μικροσκόπιο των βουλευτών.
Ποιους όμως εξυπηρετούν κάποιες αλλαγές που μοιάζουν να είναι φωτογραφικές. Για παράδειγμα, αργά χθες το βράδυ κατατέθηκαν από βουλευτές τροπολογίες στο νέο ΓΟΚ που μοιάζουν περίεργες. Όπως π.χ. την παράταση λειτουργίας λατομείων στην Εύβοια, τη μείωση προστίμων για αυθαίρετα στη μειονότητα της Θράκης, τη δυνατότητα ανέγερσης γηπέδου μπάσκετ του Ηρακλή ή τη δωρεάν παραχώρηση σε δήμων κάποιων Ξενία.
Και αυτές οι αλλαγές έγιναν αντιληπτές, ποιος ξέρει πόσες άλλες έχουν περάσει.
Για παράδειγμα, χθες έγινε ο κακός χαμός από βουλευτές για τις ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης τσιμεντοποίησης σε νησιά. Αυτή την πήραν χαμπάρι, πόσες άλλες τέτοιες περίεργες έχουν περάσει εξυπηρετώντας συμφέροντα;
Μια άλλη περίεργη αλλαγή παρεισέφρησε σε νόμο για τον Καλλικράτη σύμφωνα με την οποία μπορεί να προκύψει ευνοϊκή μεταχείριση έκπτωτων τοπικών αρχόντων, κι όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι έκπτωτοι.
Αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα μιας περίεργης όσο και ύποπτης ταχύτατης διαδικασίας να ψηφιστούν νόμοι που θα δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση.
Μπορούν να μας διαβεβαιώσουν οι κ. βουλευτές από όλα τα κόμματα ότι ξέρουν τι ψηφίζουν; Μπορούν να μας πουν αν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν τι γίνεται στο κοινοβούλιο;
Τα πάντα γίνονται ταχύτατα και με διαδικασίες εξπρές, στο πόδι δηλαδή, βάζοντας τους πάντες σε υποψίες.
Αν αυτό είναι δημοκρατικές διαδικασίες τότε εμείς τι να πούμε. Αλλά μάλλον για εξυπηρέτηση συμφερόντων στο όνομα της δημοκρατίας, μας κάνει.
Οι τελευταίες κινήσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, για την απόσυρση από το Κοινοβούλιο υπό συζήτηση ρυθμίσεων ή την ακύρωση στην πράξη διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί, αποτυπώνουν, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες ενός -μεταβατικού έστω, μη πολιτικού- πρωθυπουργού. Ο κ. Παπαδήμος εμφανίζει προφανή αδυναμία να διαχειριστεί τους υπουργούς του και να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία μιας κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής.
Η εκ των υστέρων εκδήλωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ζητήσει εγγράφως από τους υπουργούς να θέτουν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου οποιαδήποτε τροπολογία κατατίθεται προς ψήφιση καθιστά σε όλους αντιληπτό το πρόβλημά του να ελέγξει την κατάσταση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου