Το “ΙΓΜΕ” έχει έτοιμες τις έρευνες, εδώ και 15 χρόνια - Τώρα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει αποφασιστικά στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο - Έωλες οι απειλές την Τουρκίας
Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας, ξεκίνησε πρόσφατα, τέλη του 2011, ένα ...[]
πρόγραμμα ερευνών και αναζήτησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, από το υφυπουργείο Ενέργειας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έρευνες γεωπολιτικές, σεισμικές και τελικά γεωτρήσεις, από διεθνείς εταιρείες εξειδικευμένες στην αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Ήδη προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνες στο Ιόνιο – Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο – και νοτίως της Κρήτης, με πολλές εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Εξάλλου ετοιμάζονται διαγωνισμοί και για άλλες περιοχές, π.χ. στον Έβρο, στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη, στη Μεσσηνία,σ την Κρήτη.
Απορούμε και οργιζόμαστε για την εγκατάλειψη από το κράτος επί 15 χρόνια, των ερευνών για ανεύρεση πετρελαίου και ορυκτών, γιατί παλαιότερες έρευνες από το κρατικό Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, αλλά και από ξένα επιστημονικά ινστιτούτα, είχαν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όσον αφορά την ύπαρξη σχετικών κοιτασμάτων.
Αλλά οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ήταν απορροφημένες από το καταναλωτικό πανηγύρι, που βέβαια γινόταν με δανεικά χρήματα και γι' αυτό τελικά οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεωκοπία και είχαν εγκαταλείψει προσπάθειες πολλών ετών σε αυτόν τον τομέα, όπως είχαν ξεχάσει και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ορισμένες γεωτρήσεις, που είχαν ανακαλύψει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, είχαν σφραγιστεί γιατί δεν ήταν συμφέρουσα η εμπορική αξιοποίησή τους.
Σήμερα όμως, με την άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων, κατέστη συμφέρουσα η εκμετάλλευσή τους και αυτό πλέον επιδιώκεται.
Ανασταλτικός παράγοντας για τις έρευνες υπήρξαν οι ποικίλες αντιδράσεις της Τουρκίας, που αυθαίρετα προβάλλει δικαιώματα, εκεί που δεν έχει, για αν εμποδίσει τη χώρα μας να εκμεταλλευτεί τα πετρέλαια του Αιγαίου.
Άλλωστε πολλές φορές έχει προτείνει τη συνεκμετάλλευση τους.
Υπενθυμίζουμε ότι το 1982, η Τουρκία απείλησε με πόλεμο, όταν η εταιρεία που αντλεί πετρέλαιο από τον Πρίνο – κοντά στη Θάσο – θέλησε να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ανατολικά του νησιού, στα έξι ναυτικά μίλια, δηλαδή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Το ίδιο συνέβη όταν επιχειρήθηκαν γεωτρήσεις μεταξύ Μυτιλήνης και Λήμνου, όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου.
Ακόμη και σήμερα η Τουρκία διατηρεί εχθρικές και αρπακτικές διαθέσεις έναντι της χώρας μας, όταν ισχυρίζεται ότι το νησί Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ κατά το διεθνές δίκαιο και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Και αυτό για να περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας.
Η Κύπρος, όμως, μας δίνει το παράδειγμα:
Χάραξε την αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΠΖ) στη θάλασσά της και ήδη διενεργεί γεωτρήσεις που θα της εξασφαλίσουν φυσικό αέριο σίγουρα, αφού πρόκειται για το ίδιο κοίτασμα που έχει ανακαλύψει το Ισραήλ.
Η Τουρκία απείλησε την Κύπρο, έστειλε πολεμικά σκάφη και αεροπλάνα στο γνωστό οικόπεδο 12 της ΑΟΖ, αλλά δεν τόλμησε στρατιωτική επέμβαση, γιατί η εταιρεία που διενεργεί τις γεωτρήσεις, είναι αμερικανική, εβραϊκών συμφερόντων.
Η ταυτότητά της τα λέει όλα και εγγυάται την αδρανοποίηση του θρασέως γείτονα.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, που θεσπίστηκε υπό την αιγίδα του ΗΕ και στην οποία έχει προσχωρήσει η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ορίσει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και να χαράξει την ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσές της και παράλληλα να αναθέσει γεωτρήσεις για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, εβραϊκών συμφερόντων και σε γαλλικές και γερμανικές εταιρίες, ώστε να μην τολμήσει η Τουρκία να πράξει το παραμικρό εναντίον μας.
Εξάλλου οι ΗΠΑ και οι μεγάλες χώρες – μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική κινητικότητα για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου, που μαζί με τα αντίστοιχα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μπορούν να οδηγήσουν την ΕΕ στξην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, που επιθυμούν διακαώς για γεωπολιτικούς λόγους.
Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την ανεύρεση πετρελαίου, φυσικού αερίου και πολύτιμων ορυκτών, εφόσον βεβαίως ψάξουμε τη χώρα και τις θάλασσες μας.
Σημειωτέον, ότι όλες οι σχετικές δαπάνες μπορούν να βαρύνουν αποκλειστικά τις εταιρείες που θα αναλάβουν, κατόπιν διαγωνισμού, τις σχετικές έρευνες, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση του ελληνικού δημοσίου, αλλά και η έλλειψη τεχνογνωσίας, δεν επιτρέπουν την ανάληψη από το κράτος όλων των σχετικών εργασιών. Ψάξτε παντού, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου