Όλοι θυμούνται μάλλον, μία είδηση στα τέλη τού 2011, που έκανε λόγο για ένα "μυστικό" σχέδιο διάσωσης τής Ελλάδος, το "ΕΥΡΗΚΑ", το οποίο είχε συντάξει και προτείνει η εταιρεία Roland..Berger. Δεν θα ασχοληθώ με το σχέδιο αυτό καθεαυτό, που η προσεκτική του μελέτη αποδεικνύει ότι είχε επινοηθεί μάλλον για να βοηθήσει και σώσει τους δανειστές μας από τα τοξικά ομόλογα επιρρίπτοντας στην χώρα μας τεράστια βάρη.Πιστεύω ότι είναι περισσότερο ενδιαφέρον να αναφερθεί κανείς στις περίφημες εταιρείες μετοχικών και συνεργασιακών συμφερόντων, σε έναν πραγματικό ιστό τής αράχνης που αποκαλύπτει ποιοι είναι αυτοί που "κάνουν κουμάντο" παγκοσμίως, εν πολλοίς με την ανοχή, αν μη την άμεση ή έμμεση συνεργασία κυβερνήσεων........
Τα στοιχεία προέρχονται από το τελευταίο βιβλίο "Το Μεγάλο Κόλπο", τού οικονομολόγου και χρηματιστηριακού αναλυτή Πάνου Παναγιώτου, ο οποίος ελπίζω να συγχωρήσει την αναδημοσίευση. Το βιβλίο, όμως, μπορεί να μην το αγόρασε πολύς κόσμος, αλλά η ιστοσελίδα αυτή έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.
Ξεκινούμε, λοιπόν, από την εταιρεία Roland Berger, που συνέταξε το "Εύρηκα" και τής οποίας η πλήρης επωνυμία είναι Roland Berger Strategy Consultants. Πρόεδρος τής εταιρείας είναι ο Roland Berger, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος τής Blackstone Germany, τού ομίλου τής μητρικής τής Blackrock, δηλαδή τής εταιρείας, η οποία διενεργούσε μέχρι πρότινος τον έλεγχο τών ελληνικών τραπεζών κατόπιν προσκλήσεως τής ελληνικής κυβερνήσεως.
Μεταξύ τών βασικών μετόχων τής Blackstone Germany, τών οποίων τα συμφέροντα μάλλον εξυπηρετούσε το σχέδιο "Εύρηκα", συγκαταλέγονται οι Credit Suisse, Morgan Stanley, ING, Oppenheimer Funds κ.α.
Ευθύς εξαρχής βλέπει κανείς ότι πίσω από την εταιρεία Blackrock μπορεί να βρίσκονται επενδυτές, διαπραγματευτές ή άλλα συμφέροντα, τα οποία δεν φαίνονται και παραμένουν άγνωστα εάν δεν ξέρει κάποιος πού να ψάξει και πώς να ψάξει. Αυτές οι διασυνδέσεις και στενές σχέσεις διέπουν ολόκληρο τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό κόσμο, με τον οποίο συνδέονται άρρηκτα και οι γνωστοί μας οίκοι αξιολόγησης.
Είναι επίσης πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το σύγχρονο χρηματιστηριακό προϊόν "τιτλοποιημένα ενυπόθηκων δάνεια", δημιουργήθηκε με τη συνδρομή τής Blackrock και χρησιμοποιήθηκε από πανίσχυρες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Deutsche Bank, οι οποίες, με τη συνεργασία και βοήθεια τών οίκων αξιολόγησης προκάλεσαν τη φούσκα στην αμερικανική αγορά κατοικίας με τα γνωστά αποτελέσματα τής Lehman Brothers και τής παγκόσμιας κρίσης που ξεκίνησε το 2008.
Η περίφημη Blackrock είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής και μέτοχος τής γνωστής μας Goldman Sachs και κατέχει περί το 4% τών μετοχών της. Με τη σειρά της η Goldman Sachs είναι ο τρίτος σε μέγεθος μέτοχος μιάς άλλης μεγάλης "κυρίας" τής χρηματοπιστωτικής ελίτ αλλά και σημερινού συμβούλου τής ελληνικής κυβέρνησης, τής Lazard.
Ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους τής Blackrock είναι η εταιρεία Paulson & Co. Inc, ιδιοκτησίας τού δισεκατομμυριούχου κερδοσκόπου Τζον Πόλσον (σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Πόλσον ήταν το 2011 ο 39ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο), ο οποίος τον Μάρτιο τού 2010 κατηγορήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τών ΗΠΑ ότι μαζί με τον Τζορτζ Σόρος, τον Στίβεν Κοέν και τον Ντέϊβιντ Άϊνχορν οργάνωσαν την επίθεση κατά τού ευρώ.
Μία άλλη διασύνδεση τής Blackrock είναι η εταιρεία Neuberger Berman LLC τού Ρόι Ρότσιλντ Νόϊμπέργκερ, η οποία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος μέτοχός της. Η Neuberger ήταν η πρώτη, ή μία από τις πρώτες εταιρείες που στο τέλος τού 2009 πούλησε μαζικά 1,7 εκατομμύρια μετοχές τής Εθνικής Τράπεζας, προκαλώντας εμμέσως την κατάρρευση τού Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία αυτή είναι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές τού οίκου αξιολόγησης Moody's, ενώ ο σημερινός πρόεδρος τής Neuberger ήταν πρώην πρόεδρος τού επενδυτικού τμήματος τής Lehman Brothers, και πρώην συνεταίρος και πρόεδρος τού επενδυτικού τομέα τής Goldman Sachs.
Συνεχίζοντας την πορεία στον ιστό τής αράχνης, ανακαλύπτει κανείς ότι η Blackrock είναι από τους πρώτους μεγαλύτερους επενδυτές τού οίκου αξιολόγησης Moody's και τής εταιρείας McGraw-Hill Companies, η οποία είναι η μητρική τού άλλου οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's.
Ο ρόλος τών οίκων αυτών στην πορεία τής ελληνικής οικονομίας με τη συντήρηση τής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη μέσω τών συνεχών υποβαθμίσεων είναι γνωστός.
Επιπλέον, η Blackrock είναι στενά συνδεδεμένη με την Barclays Bank, μίας από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες παγκοσμίως, τής οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος κατέχοντας το 8% τών μετοχών της. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόεδρος τής Barclays είναι ο Μάρκους Άγκιους, που είναι πρώην πρόεδρος τής Lazard, αλλά και παντρεμένος με την Κάθριν Ρότσιλντ, κόρη τού τραπεζίτη Έντμουντ ντε Ρότσιλντ, τής ίδιας τραπεζικής οικογένειας τού Ρόϊ Ρότσιλντ τής Neuberger Berman.
Πιο πέρα βλέπουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη σχέση τής Blackrock με την νορβηγική Norges Bank Investment, η οποία κατέχει το 7,30% τών μετοχών τής πρώτης. Η Norges Bank, όμως, μέχρι και το 2010 ήταν ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής τού Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αλλά και η ίδια η Blackrock ήταν ο δεύτερος μεγάλος θεσμικός επενδυτής στο ΧΑ το 2010, ενώ ακόμη και σήμερα κατέχει, μέσω τής θυγατρικής της Blackrock Fund Advisers το 5% τής ΔΕΗ και είναι ανάμεσα στους δέκα θεσμικούς επενδυτές/μετόχους ελληνικών τραπεζών, όπως η Εθνική και η Eurobank.
Και μιά που ο λόγος και για το ΧΑ, ας αναφερθεί ότι επενδυτικός του σύμβουλος είναι η La Compagnie Benjamin de Rothshild SA, τής ίδιας με παραπάνω τραπεζικής δυναστείας μεγιστάνων.
Αν προχωρήσει κανείς παραπέρα μαθαίνει πως η Blackrock είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος τής Noble Energy, τής εταιρείας που ανέλαβε τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ τής Κύπρου.
Πίσω από την Noble Energy, όμως, "κρύβεται" πάλι η τραπεζική δυναστεία τών Ρότσιλντ. Διότι ο μεγαλύτερος μέτοχος τής Noble Energy είναι η Fidelity Management & Research Co, τής οποίας ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος είναι ο Μπίλ Ρότσιλντ, ενώ η εταιρεία αυτή τυχαίνει να είναι ο όγδοος μεγαλύτερος μέτοχος τής Blackrock. Επιπλέον, δεν πρέπει να διαφεύγει τής προσοχής ότι η Fidelity αγόρασε 2,73 εκατομμύρια μετοχές τής Noble Energy από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο τού 2011, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εάν συνεχίσει κανείς τη λεπτομερή έρευνα, ανακαλύπτει πολύ περισσότερες διασυνδέσεις και μετοχικές σχέσεις ανάμεσα σε ισχυρότατες τράπεζες με οίκους αξιολόγησης, επενδυτικές εταιρείες που έπαιξαν ρόλο στην Ελλάδα, αλλά και άλλες εταιρείες "στρατηγικού" χαρακτήρα. Τράπεζες, που είναι ή ήσαν από τους μεγάλους δανειστές μας, ήτοι κατόχους ελληνικών ομολόγων, αλλά και κατόχους πάρα πολλών CDS, δηλαδή ασφαλίστρων κινδύνου έναντι μιάς ελληνικής χρεοκοπίας.
Είναι φυσικό να αντιτάξει κάποιος σε όλα τα παραπάνω ότι οι διασυνδέσεις αυτές δεν είναι παρά απλές συμπτώσεις. Και μπορεί να είναι έτσι. Προσωπικά, πάντως, όπου υπάρχει συνωστισμός συμπτώσεων, αρχίζω και πονηρεύομαι, ψυλιάζομαι.....
Για παράδειγμα, διερωτώμαι εάν είναι απλή σύμπτωση το ότι η Fidelity αγόρασε περίπου 3 εκατομμύρια μετοχές τής Noble Energy μόλις λίγες εβδομάδες πριν αρχίσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο. Σε συνδυασμό με αυτό, είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη από το 2008 η Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία με απόρρητα έγγραφά τής προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το Wikileaks, αναφέρει ότι "ο εκπρόσωπος τής Noble Energy μάς είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν προσφορά (στον διαγωνισμό για την έρευνα για φυσικό αέριο) μόνο την τελευταία στιγμή, κατά κύριο λόγο μετά από παρότρυνση από τους Ισραηλινούς εταίρους τους".
Γιατί την τελευταία στιγμή;; Ποιες κινήσεις περίμεναν οι Ισραηλινοί εταίροι;; Σε ποιες εταιρείες συμμετέχουν οι Ισραηλινοί εταίροι και ποιες εταιρείες έχουν συμφέροντα επενδεδυμένα στους Ισραηλινούς εταίρους;; Και ποια η διασύνδεση με τις παγκόσμιες εξελίξεις;;
Θα ήταν παιδαριώδες και υπερφίαλο να προσπαθήσει να απαντήσει κανείς σε τέτοιου είδους απορίες με απλές εικασίες ή υποψίες. Αλλά, όλα αυτά είναι δεδομένα, στοιχεία, τα οποία γεννούν πάρα πολλές απορίες και πολλές υποψίες για το τί είδους παιχνίδια μπορεί να παίζονται. Δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την θεωρία, μέχρι σημείου να την μετασχηματίσουν σε πραγματικότητα, ότι ουδέποτε υπήρξε σχέδιο διάσωσης τής Ελλάδας, αλλά μόνον σχέδιο σωτηρίας τού πλέγματος τών δανειστών μας, οι οποίοι αποδεικνύεται σιγά σιγά πώς ανήκουν σε μία μικρή ομάδα τής ελίτ τού παγκόσμιου τραπεζικού και γενικότερα χρηματοπιστωτικού κόσμου που διαφεντεύει σχεδόν τα πάντα ανά την υφήλιο.
Θα μπορούσε μία κυβέρνηση μιάς μικρής και σχεδόν ασήμαντης σε οικονομικό μέγεθος χώρας, όπως η Ελλάδα, να τα βάλει με αυτά τα θηρία;; Οι αρχαίοι Έλληνες μάς δίδαξαν ότι μπορείς, αρκεί να έχεις το θάρρος, την εξυπνάδα και την πονηριά, όπως ο Οδυσσέας στην περίπτωση τού μονόφθαλμου Κύκλωπα. Θα συμπλήρωναν, εάν έχεις επιπλέον πλήρη γνώση τού πώς λειτουργεί ο χρηματιστηριακός και ο χρηματοπιστωτικός κόσμος, εάν γνωρίζεις τις διάφορες διασυνδέσεις τού ιστού τής αράχνης, εάν ψάχνεις και είσαι δύσπιστος ακόμη και απέναντι σε εμπειρογνώμονες, όπως η Blackrock και η Lazard, που προσλαμβάνεις σαν συμβούλους και ελεγκτές, έτσι ώστε να ανακαλύψεις τις δικές τους διασυνδέσεις.
Με άλλα λόγια τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται και εξυπηρετούνται. Γιατί έτσι μπορείς να κοσκινίσεις κάθε τους λέξη και συμβουλή και να πάρεις γνήσιες δικές σου αποφάσεις και να μην ακολουθείς κατά γράμμα ό,τι και αν σού λένε, που τελικά μπορεί να σε οδηγήσει στο βάραθρο.
ΣΝΕΒΕΜΠΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου