Blogger Widgets

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Με κολοσσιαίο Α/Α πρόγραμμα 4 δισ. δολ. η Τουρκία στήνει "ασπίδα" κατά της ΠΑ


Σε εξουδετέρωση των δυνατοτήτων της Ελλάδας να επιφέρει αναταποδοτικό πλήγμα ή πιο απλά σε εξουδετέρωση της αποτρεπτικής δυνατότητας της Πολεμικής Αεροπορίας σε ότι αφορά το πλήγμα στο έδαφος του εχθρού,αποσκοπεί το κολοσσιαίο  πρόγραμμα του νέου αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς το οποίο η Τουρκία αποφασίζει μετξύ 4 και 8 Ιουλίου μετά την σύσκεψη της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής.....

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά την απόκτηση σε πρώτη φάση δύο πλήρως εξοπλισμένων μονάδων αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων είναι αρχικού ύψους 1 δισ. και θα φτάσει τα 4 δισ. δολ.!

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει στο παρελθόν και  ακυρώθηκε αρκετές φορές, αφού υπήρχε σύγκρουση μεταξύ των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και την απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη εμπλοκή της τουρκικής βιομηχανίας στην κατασκευή των συστημάτων, αλλά και την προσπάθεια να αποκτηθεί η "αιχμή" της τεχνολογίας. 

Πάντως σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να αναθέσει την παραγγελία σε μία από τις υποψήφιες Raytheon/Lockheed Martin με το σύστημα Patriot PAC-3, η Eurosam με το SAMP/T Aster 30, η ρωσική Rosoboronexport με τα S-300 PMU-2 ή S-400  και η κινεζική CP-MİEC με το HQ-9 χωρίς να επιμείνει στον παράγοντα μεταφοράς τεχνολογίας ή κατασκευής του συστήματος στην Τουρκία. Όπως έχουμε αξναγράψει οποιαδήποτε απόφαση δεν αφορά το Patriot PAC-3 θα είναι έκπληξη. 

Η επιλογή αυτή, δηλαδή η άμεση απόκτηση του συστήματος αποδεικνύει την βούληση της τουρκικής 
ηγεσίας  για την ολοκλήρωση της αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής ομπρέλας της χώρας, ώστε να διαθέτει το πλεονέκτημα του πρώτου χτυπήματος χωρίς να ανησυχεί για πιθανά αντίποινα από την ΠΑ σε περίπτωση μίας ελληνοτουρκικής κρίσης. Για να καταφέρει η Π.Α. να διατρήσει αυτή την Α/Α απαιτείται επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ, είτε σε νέα συστήματα και όπλα, είτε σε νέα μαχητικά.

Μην ξεχνάμε ότι η επιλογή του F-35 από την τουρκική Αεροπορία έγινε προκειμένου να καταστεί δυνατή η διάτρηση της ελληνικής αντιαεροπορικής ασπίδας, από τις πιο ισχυρές, ίσως ή ισχυρότερη σήμερα στο ΝΑΤΟ.

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη σε εξέλιξη δύο προγράμματα για την ανάπτυξη με εγχώρια μέσα σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, νέων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Για πολλά χρόνια ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Τουρκίας ήταν η ελλιπής αντιαεροπορική της άμυνα αφού στηρίζεται μέχρι και σήμερα σε παλαιής τεχνολογίας συστήματα με περιορισμένη ακτίνα δράσης και αποτελεσματικότητα.

Η συγκεκριμένη απόφαση της Άγκυρας θα δώσει στις μελλοντικές τουρκικές κυβερνήσεις το πλεονέκτημα που ζητούσαν για την επιβολή των σχεδίων τους έναντι της Ελλάδας ειδικότερα δε που για τα επόμενα 10 
χρόνια η οικονομία της χώρας θα προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος της τρέχουσας περιόδου, χωρίς να ανησυχεί για ένα ελληνικό πλήγμα στις στρατηγικές υποδομές της από την ΠΑ.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home