Blogger Widgets

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ

Ο Αμερικανός στρατηγός που έριξε τις βόμβες, επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος ως επιχειρηματίας!

Ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, απόστρατος στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ θέλει να επενδύσει σ΄ αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία πάνω από 5,5 δισεκ. δολάρια…

Ο Κλαρκ, κατά την άποψη προσώπων προσκείμενων σ΄ αυτόν, είναι μεγάλος στρατηγός. Ακριβώς αυτός είναι που έγραψε το εκδοθέν το 2001 βιβλίο με τον τίτλο «Πως να νικήσεις στο σύγχρονο πόλεμο».

Στη θεμελιώδη έρευνά του ο συγγραφέας αναφέρεται στον καταρτισμένο από το Πεντάγωνο κατάλογο χωρών που διεκδικούν την αλλαγή του καθεστώτος στο προσεχές μέλλον. Σ΄ αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες χώρες: Ιράκ, Ιράν, Συρία, Λίβανος, Λιβύη και Σομαλία. Για τη Γιουγκοσλαβία ο Κλαρκ δεν έγραψε τίποτα, γιατί ως τότε την υπόθεση του ανεπιθύμητου καθεστώς Μιλόσεβιτς την είχαν ξεκαθαρίσει με τη βοήθεια «ανθρωπιστικών» μαζικών βομβαρδισμών ακριβείας.

Ακριβώς μετά την επιχείρηση στο Κόσοβο ο στρατηγός Κλαρκ παραιτήθηκε και επιδόθηκε στην τραπεζική δραστηριότητα. Όμως τις σχέσεις με το Κόσοβο δεν τις εγκατέλειψε και σήμερα λοιπόν η εταιρία του Ουέσλι Κλαρκ «Ενβίντιτι» αποτάθηκε στις Αρχές του Κοσσυφοπεδίου για άδεια εξόρυξης κάρβουνου. Η λεηλασία, κατά κανόνα, είναι το επόμενο βήμα μετά την κατάχτηση.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι το 1999 βοήθησαν να ανεβούν στην εξουσία στο Κοσσυφοπέδιο οι αλβανικές τρομοκρατικές οργανώσεις (σήμερα τις ελέγχουν), όπως φαίνεται είναι, πραγματικά, μεγάλοι στρατηγοί. Τα ΜΜΕ στον καιρό τους έγραφαν ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα Κρίστοφερ Ντελ έχει επιχείρηση, που συνδέεται με το μεταλλευτικό εμπλουτιστικό συγκρότημα «Τρέπτσα». Και έκανε επενδύσεις στην κατασκευή αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Αλβανία με το Κόσοβο. Επίσης εξασφαλίζει με δουλειά την τηλεφωνική εταιρία του Κοσόβου, το βασικό πακέτο μετοχών της οποίας ανήκει στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλέν Ολμπράιτ.

Ο ίδιος ο στρατηγός Κλαρκ πάντα είχε άριστες σχέσεις με την «κυβέρνηση» του Κοσόβου και τον «πρωθυπουργό» της, πρώην τρομοκράτη Χασίμ Θάτσι. Στην Πρίστινα έχουν ακόμα ονομάσει και δρόμο με την επωνυμία του Ουέσλι Κλαρκ. Όπως φαίνεται, αυτό έδωσε καρπούς όχι μόνο πολιτικούς, αλλά και οικονομικούς, επισημαίνει ο Σέρβος δημοσιογράφος Νικόλα Βρζιτς: Σήμερα καθίσταται οριστικά σαφές ότι οι βομβαρδισμοί δεν είχαν μόνο πολιτικό στόχο -να αποσπαστεί το Κόσοβο από τη Σερβία-, αλλά και οικονομικό, να στερηθεί η χώρα από τους τεράστιους φυσικούς πλούτους αυτής της νότιας επαρχίας.

Το κάρβουνο είναι, μπορούμε να πούμε, ο κυριότερος από τους φυσικούς πόρους του Κοσσυφοπεδίου, μάλιστα οι γεωλόγοι λένε ότι υπάρχουν αποθέματα και άλλων ορυκτών και πολλά από αυτά ακόμα δεν έχουν ερευνηθεί. Ας σημειωθεί ότι στο φόντο της πετρελαϊκής αγοράς, που δεν είναι πάντα σταθερή, οι συνειδητοποιήσεις του ότι τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» δεν είναι ατέλειωτα, πολλοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η παραγωγή συνθετικού καυσίμου, μεταξύ άλλων και από άνθρακα, δεν έχει προοπτικές. Λοιπόν τα αποθέματα κάρβουνου στο Κόσοβο υπολογίζονται στα 16 δισεκ. τόνους, δηλαδή αποτελούν περίπου το 70% των συνολικών αποθεμάτων της Σερβίας.

Πάντως, το κάρβουνο ας είναι κάρβουνο, όμως το πετρέλαιο ακόμα έχει καλή τιμή. Η υπόθεση συνεχίστηκε βάσει του προαναφερόμενου καταλόγου – Ιράκ, Σομαλία, Λιβύη. Βέβαια, με τη Συρία προς το παρόν δεν προχωρεί η υπόθεση – η Δαμασκός θέλει η ίδια να αναπτύσσει τη δημοκρατία χωρίς τη δυτική «ανθρωπιστική» βοήθεια. Και με το Ιράν υπάρχουν δυσκολίες. Όμως η υπομονή των οικονομικών στρατηγών είναι αξιοζήλευτη. Οι στρατηγοί επενδυτές πάντα είναι έτοιμοι για επενδύσεις.

liako.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home