- Λύση στη Συρία να βρεθεί με τους γείτονες, συμπεριέλαβε το Ιράν.
-Το Ισραήλ ζήτησε να μην επιτρέψει να βρεθεί το Ιράν, με πυρηνικά στα χέρια του.
- Παλαιστίνιοι ζήτησαν, αποφυλάκιση κρατουμένων σε Ισραηλινές φυλακές…
Ο Πρόεδρος Πούτιν αποπεράτωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Στις 25-26 Ιουνίου επισκέφτηκε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και στη συνέχεια – την Ιορδανία, όπου το βράδυ της Τρίτης είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ και πήρε μέρος στα εγκαίνια του ξενώνα για προσκυνητές από τη Ρωσία, που βρίσκεται στην περιοχή του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.
Στην Ιορδανία ο Πρόεδρος της Ρωσίας συνόψισε τα αποτελέσματα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Έγινε λόγος και για την κρίση στη Συρία. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συζήτησε αυτό το θέμα το τελευταίο διάστημα με πολλούς ηγέτες του κόσμου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της προσέλκυσης στη διευθέτηση της συριακής κρίσης όσο το δυνατόν περισσότερων γειτόνων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν.
- Από κάθε γειτονική χώρα εξαρτάται κάτι. Επιδρά έτσι ή αλλιώς σε ορισμένες δυνάμεις της Συρίας και η παραγνώριση αυτών των δυνατοτήτων δεν θα ήταν εποικοδομητική. Απ’ αυτή την άποψη, χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, να προσελκυστεί το Ιράν σ΄αυτή τη διευθέτηση και να εξασφαλιστεί η εκ μέρους του υποστήριξη. Θα ήταν καλύτερα, αν οι άνθρωποι στην ίδια τη Συρία θα μπορούσαν να καταλήξουν στην μεταξύ τους συμφωνία και όλες οι γειτονικές χώρες, που μπορούν να ασκήσουν επίδραση στην εσωτερική συριακή κατάσταση, να εγγυηθούν τις συμφωνίες τους. Μου φαίνεται ότι πρέπει να επιδιώκουμε να κινούμαστε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ρωσία είναι ένα από τα λίγα κράτη, που εξακολουθούν να έχουν καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τις χώρες του αραβικού κόσμου. Μάλιστα, η θέση της Μόσχας και προσωπικά του αρχηγού του ρωσικού κράτους χαίρει τέτοιου σεβασμού, που πολλοί ηγέτες απευθύνονται άμεσα σ΄αυτόν με παρακλήσεις.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες παρακάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην επιτρέψει ώστε να βρεθούν πυρηνικά όπλα στα χέρια των εκπροσώπων του τωρινού καθεστώτος του Ιράν. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας παρατήρησε ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν δεν είναι εύκολη.
- Παρόλα αυτά καθοδηγούμαι από τη θέση ότι μπορεί και πρέπει να διευθετηθεί μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας και πάνω στη βάση του σεβασμού του δικαιώματος του ιρανικού λαού για ειρηνική χρησιμοποίηση της ατομικής ενέργειας. Αυτό είναι δυνατό υπό τον όρον απόλυτης εγγύησης στη διεθνή κοινότητα ότι η υλοποίηση αυτού του προγράμματος δεν θα οδηγήσει στην εμφάνιση πυρηνικών όπλων στο Ιράν.
Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Εθνικής Αυτονομίας Μαχμούντ Αμπάς παρακάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συντελέσει στην απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Μια ημέρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου μέσω του Προέδρου της Ρωσίας διαβίβασε την έκκληση προς την παλαιστινιακή πλευρά για την επανέναρξη του διαλόγου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε να συντελέσει στη διοργάνωση προσωπικής συνάντησης των ηγετών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Δυνατή είναι η επίτευξη συμφωνιών,- θεωρεί ο Πούτιν.
- Από την πλευρά των Ισραηλινών εταίρων και φίλων μας είδα την επιθυμία να ανταποκριθούν στην παλαιστινιακή πλευρά. Οι Παλαιστίνιοι επίσης θέλουν ώστε να επαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά, φυσικά, μετά την εφαρμογή μιας σειράς συμφωνιών, που είχαν επιτευχθεί νωρίτερα. Έχουμε συνομιλήσει και έχουμε τονίσει ειδικά ότι δεν γίνεται λόγος για κάποιους προκαταρτικούς όρους, αλλά για τις συμφωνίες που είχαν συντονιστεί στο παρελθόν. Το κύριο είναι – και δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό –ότι υπάρχει καλή θέληση τόσο από το Ισραήλ, όσο και από την Παλαιστίνη να κινούνται προς τα εμπρός.
Από το http://greek.ruvr.ru/2012_06_27/79453718/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου