Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ HOT DOC ΓΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ MARFIN… ΣΤΟ REUTERS



Οι αποκαλύψεις του περιοδικού HOT DOC τις οποίες δεν είδαν τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης συμπεριλήφθηκαν σε εκτενές ρεπορτάζ του Reuters και του δημοσιογράφου Stephen Grey. Στο δημοσίευμα που αναφέρεται πως ο Βγενόπουλος μόλυνε την...

οικονομία της Κύπρου γίνεται σημαντική αναφορά στις αποκαλύψεις του HOT DOC και της τηλεοπτικής εκπομπής «Το Κουτί της Πανδώρας».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2010 ο όμιλος MIG που διαθέτει μετοχές σε μια μεγάλη γκάμα εταιρειών από την Ολυμπιακή Αεροπορία μέχρι τη βιομηχανία τροφίμων Vivartia το 2010 κατέγραψε ζημιές ύψους 1,8 δις ευρώ. Καθώς η φημολογία στην Κύπρο φουντώνει για προσφυγή σε ένα πακέτο διάσωσης το Reuters αναφέρει ότι η πορεία του Βγενόπουλου και της Marfin μπορεί ίσως να φωτίσει πως η Ελληνική και Κυπριακή οικονομία έφτασαν στο σημείο που βρίσκονται.

Το περασμένο Νοέμβριο οι Αρχές στη Μεγαλόνησο άσκησαν πιέσεις στον κ. Βγενόπουλο να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank και τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο. Τα καινούργια στελέχη της τράπεζας αποκάλυψαν στοιχεία που δείχνουν μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δάνεια σε επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν μετοχές του ομίλου.
«Νομίζω ότι υπήρξαν ξεκάθαρα πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές», δηλώνει στο πρακτορείο ο Μ. Σαρρής, σημερινός πρόεδρος της Cyprus Popular Bank και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζεται να ζητήσει λεπτομερή έρευνα «για το τι πήγε στραβά με τη Marfin και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών».
Η κλίμακα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τράπεζα της Marfin δημιουργεί δυσκολίες για την κυβέρνηση στην Κύπρο. Σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση στις 17 Μαΐου, που ψήφισε υπέρ της βοήθειας στην τράπεζα για να συμπληρώσει ένα έλλειμμα κεφαλαίων η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας ήταν χρειάζονταν περίπου 2 δις ευρώ. Στην Κύπρο εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν βρεθούν νέοι επενδυτές η διάσωση της τράπεζας μπορεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να προσφύγει σε ένα πακέτο διάσωσης. Τα αναγκαία χρήματα αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας.
Ο Ζαχαρίας Κουλίας, Κύπριος βουλευτής πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είπε «είναι η πρώτη φορά (κατά τη διάρκεια της θητείας μου) που βρισκόμαστε σε μια τόσο δύσκολη θέση.» Όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί της Κύπρου, ο ίδιος κατηγορεί τον Βγενόπουλο. «Πώς μπόρεσαν (οι κυπριακές αρχές) να ξεγελαστούν από έναν άνθρωπο ο οποίος πήρε το κεφάλαιο των Κυπρίων καταθετών και το μετέφερε στην Ελλάδα μετατρέποντας το σε αέρα κοπανιστό;». «Πως είναι δυνατόν το στελεχικό δυναμικό της τράπεζας να μην κατάλαβε τι γινόταν;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.
Από την πλευρά του, ο κ. Βγενόπουλος με δηλώσεις του στο Reuters απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις εναντίον του, λέγοντας ότι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου επιδόθηκαν σε μία εκστρατεία σπίλωσής του, ότι η αποχώρησή του από τη Marfin δεν υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων αλλά δική του απόφαση και ότι ο ίδιος ενεπλάκη σε ένα «πραξικόπημα» που οργάνωσε ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης. Μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του το γεγονός ότι κράτησε την τράπεζα στη Κύπρο, και τελικά έπεσε σε παγίδα.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Ορφανίδης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο στο πρακτορείο Reuters, ενώ από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος σχολιάζει ότι έχουν καταστεί διαθέσιμες στο ελληνικό κοινοβούλιο «όλες οι σχετικές πληροφορίες» και ότι από νομικής πλευράς δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.
Ένας φτωχός άνθρωπος με χρήματα
Πρώην πρωταθλητής ξιφασκίας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 1972, ο Βγενόπουλος είναι δικηγόρος στην εκπαίδευση. Έφτιαξε τη φήμη του κάνοντας πρακτική στο ναυτιλιακό δίκαιο, όπου και έχτισε τη φήμη του πειστικού πωλητή και πετυχημένου διαπραγματευτή. ‘’Δεν είμαι πλούσιος’’, είχε κάποτε σε δημοσιογράφο. ‘’Θεωρώ τον εαυτό μου φτωχό άνθρωπο με χρήματα’’.
Ποτέ δε δίστασε να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Μάλιστα, κάποτε είχε προκαλέσει την οργή του ελληνικού κοινοβουλίου όταν ανέφερε ότι είναι υπηρέτης των μετόχων, ‘’ενώ εσείς από τη μεριά σας, είστε υπηρέτες του λαού, άρα υπηρέτες μου’’.
Η ίδρυση του ομίλου Marfin έγινε το 1998 και εστίαζε στις τραπεζικές επενδύσεις. Το 2006, η έδρα του ομίλου μεταφέρθηκε στην Κύπρο, μετά από συγχώνευση με τη Marfin Λαϊκή Τράπεζα. Το 2007, ο Βγενόπουλος διαχώρισε όλες τις μη τραπεζικές δραστηριότητες, ενοποιώντας τες κάτω από την ομπρέλα της MIG, ενώ αργότερα προγραμμάτισε το ποσό των 5,1 δις ευρώ να πάει στην MIG της Αθήνας, αυξάνοντας το ποσοστό της τράπεζας Marfin στην εταιρία από 6,5% σε 97%. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει νομικός διαχωρισμός μεταξύ MIG και Marfin.
Ο Βγενόπουλος παρέμεινε στα ΔΣ και των δύο εταιριών. Στη τράπεζα Marfin ήταν διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2010, όταν και έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος. Στον όμιλο MIG, ήταν το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος μέχρι που έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος τον Ιανουάριο. Διατηρεί μόνο μικρές συμμετοχές στις εταιρίες.
Στόχος του ομίλου Marfin είναι να γίνει ένα από τα μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους με κεφαλαιοποίηση με πάνω από 140 δις ευρώ την επόμενη πενταετία’’, είπε ο ίδιος το 2007, αναφερόμενος στο MIG. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, κάποιοι στην Ελλάδα άρχισαν να αναρωτιούνται από πού προήλθαν τα χρήματα για την αγορά των μετοχών της MIG. Το έναυσμα για τα ερωτήματα αυτά ένα σκάνδαλο με το μοναστήρι του Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, στην απομονωμένη χερσόνησο βόρεια της χώρας. Ο Έλληνας δημοσιογράφος των ερευνών, Κώστας Βαξεβάνης προέβαλε πώς οι μοναχοί του Βατοπεδίου εξασφάλισαν πολιτική βοήθεια για να αποκτήσουν τα δικαιώματα σε ένα φυσικό καταφύγιο στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια, εξασφάλισαν περισσότερη βοήθεια για να το ανταλλάξουν με κρατική ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας σε όλη τη χώρα. Οι μοναχοί συμμετείχαν και οι ίδιοι ως παίχτες στην αγορά μετοχών και παρέλαβαν 109 εκ. ευρώ σε δάνεια από την τράπεζα Marfin.
Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου απεμπόλισε από την κυβέρνηση το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2009 και αποκάλυψε την έκταση της διαφθοράς της ελληνικής πολιτικής. Κατ’επέκταση, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου γέννησε ερωτήματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μια ειδική έκθεση του 2010 για το Βατοπέδι έκανε λόγο για 30 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψαν οι μοναχοί -και τα οποία είχαν δανειστεί από την τράπεζα Marfin, το μεγαλύτερο δανειστή του μοναστηριού- για να αγοράσουν μετοχές του ομίλου MIG και άλλα 42 εκατομμύρια ευρώ σε άλλα επενδυτικά σχέδια με τη MIG ή συνεργάτες της. Έλληνες βουλευτές που προσπάθησαν να υποχρεώσουν την ΤτΕ να παράσχει λεπτομέρειες για όλα τα δάνεια της Marfin Λαϊκής Bank και των δύο θυγατρικών της το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η Marfin-Egnatia και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, έκαναν τους επενδυτές να λάβουν μέρος στην άντληση κεφαλαίων.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της ΤτΕ, αποκάλυψε στους βουλευτές ότι η Marfin-Egnatia είχε δανειστεί πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2007 για να χρηματοδοτήσει την αγορά των μεριδίων της MIG και η τράπεζα είχε υποστεί κυρώσεις αφού απέτυχε να τα κατηγοριοποιήσει ως περιθωριοποιημένα δάνεια – δάνεια που εξασφαλίζουν ασφάλεια, συνήθως μετοχές. Αυτό τους επέτρεψε να προσπεράσουν αυστηρούς ελέγχους.
‘’Τα δάνεια αυτά είναι νόμιμα, σεβόμενες τις νομικές συνθήκες’’, είπε ο Προβόπουλος στους βουλευτές. ‘’ Αν η αξία των εξασφαλίσεων πέσει, τότε η τράπεζα καλείται να αυξήσει τα κεφάλαιά της’’.
Η πιο βασική απόδειξη προήλθε από τον κοινού έλεγχο της ΤτΕ και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη Marfin-Egnatia, με έκθεση που συντάχθηκε το Μάρτιο του 2009. Η έκθεση που έφτασε στα χέρια του Reuters, ανέφερε ότι η τράπεζα ανέλαβε ρίσκα, ‘’το επίπεδο των οποίων αλλά και η φύση τους προκαλούν ανησυχία στις εποπτικές αρχές αναφορικά με την ορθή και επαρκή διαχείρισή τους’’.
Τα δάνεια από τη Marfin στον όμιλο MIG υποδεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση, όταν η ΄΄σχέση μεταξύ του ομίλου MPB και του ομίλου MIG δημιουργεί την εντύπωση ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ των 2 ομίλων διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στην έγκριση των δανείων αυτών’’.
Η ερευνητική έκθεση για το Βατοπέδι, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010, αναφέροντας ότι η Marfin λανθασμένα διοχέτευε δάνεια στο μοναστήρι για σχέδια που επωφελούσαν τη MIG.
Υπήρξε σημαντική ‘’σύμπλευση’’ συμφερόντων για όσους διοικούσαν το Βατοπέδι και τους συμβούλους του αλλά και για τη διοίκηση της Marfin που έδωσε τεράστια ποσά μετρητών που ωφέλησαν όχι μόνο το μοναστήρι αλλά ταυτοχρόνως και εκτελεστικά μέλη της διοίκησης της Marfin”.
Στην έκθεση περιγράφεται ‘’σωρεία παραβάσεων, ψευδορκία και ενδεχομένως πλαστογραφία εγγράφων από αυτούς που ενεπλάκησαν άμεσα με το Βατοπέδι, όπως και με τις δύο θυγατρικές της Marfin’’. Ο ανεκτικός ρόλος της ΤτΕ άφηνε τα μέλη της επιτροπής ‘’μπλεγμένα΄΄.
Σε μια επιστολή προς το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο, ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης του σοσισαλιστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε τη διερεύνηση των έκνομων πράξεων από τη Marfin και άλλους. Ο Τσιρώνης έκανε ευρύτερες τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι η Marfin-Egnatia έγινε όχημα για τη διάχυση σχεδόν 2 δις ευρώ στα χέρια ενός μικρού μέρους επενδυτών του ομίλου MIG. Η Marfin δάνεισε χρήματα σε ‘’ευρέως γνωστούς μεγιστάνες και επιχειρηματίες’’ για να αγοράσουν μετοχές της MIG.
‘’Όλα τα δάνεια για τις μετοχές ήταν εξασφαλισμένα’’, ανέφερε ο Τσιρώνης, ‘’με ασυνήθιστα πλεονεκτικούς όρους για τους δανειζόμενους χάρη στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στη MIG και τη Marfin’’. Και δημιούργησε ένα ξεχωριστό επενδυτικό ρίσκο που θα έπρεπε να γίνει δημοσίως γνωστό.
‘’Η Marfin και η MIG’’, ανέφερε, ‘’ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες ,όχι μόνο επειδή είχαν πολλά κοινά στελέχη και πολλούς κοινούς μετόχους. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Marfin και MIG και των άλλων σχετικών εταιριών δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση και συγκέντρωση κινδύνων’’.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Προβόπουλος διαφώνησε λέγοντας ότι αφού η MIG και η Marfin ήταν ξεχωριστές εταιρείες τα δάνεια για να αγοραστούν μετοχές του ομίλου MIG είναι αποδεκτά και είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσιρώνης δεν αντιλαμβάνεται τα δεδομένα.
Η MIG ισχυρίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «δεν είναι ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» μητρική εταιρεία της Μαρφίν Εγνατία ή της Μαρφίν Λαική Τράπεζα στην Κύπρο. Η MIG δεν ασκεί «κυρίαρχη επιρροή» στη Μαρφίν ούτε η MIG και η Μαρφίν υπόκεινται σε «κοινή διαχείρηση».
Σε δήλωσή της στο Reuters, η Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι έχει παράσχει στους βουλευτές «όλες τις σχετικές πληροφορίες», αλλά ότι νομίμως είχε την υποχρέωση τήρησης του απορρήτου που σημαίνει ότι «δεν μας επιτρέπεται να σας παράσχουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αυτά.»
O Βγενόπουλος απορρίπτει τους ισχυρισμούς Τσιρώνη. Λέει ότι τα δάνεια προς την MIG και τους συνεργάτες είναι εξασφαλισμένα και έχουν αποφέρει τεράστια έσοδα για την τράπεζα. Ο κίνδυνος από δάνεια εξασφαλισμένα με μετοχές της MIG είναι επίσης μια υπερβολή: είναι παραπλανητικό να υπολογίσουμε το ύψος του ρίσκου της τράπεζας με βάση την τιμή αγοράς των μετοχών αυτών, δεδομένου ότι οι μετοχές είναι «εξαιρετικά υποτιμημένες» και η διαπραγμάτευση τους γίνεται στο ένα δέκατο της «πραγματικής» τους αξίας . Η τράπεζα είχε μεγάλα κέρδη από το ελληνικό χαρτοφυλάκιό της στις καλές εποχές, είπε, και πρέπει να βλέπουμε μακροπρόθεσμα.
Ο Βγενόπουλος κατηγόρησε τους βουλευτές της επιτροπής για δειλία, διότι ποτέ δεν τον κάλεσαν να καταθέσει. Αυτός και οι εταιρείες του κατέθεσαν τρεις αγωγές εναντίον του Τσιρώνη για συκοφαντική δυσφήμιση. Η μία από αυτές έχει απορριφθεί και οι υπόλοιπες μένει να εκδικαστούν.
Ο Βγενόπουλος αναφέρει ότι η Marfin βρέθηκε καθαρή για ατασθαλίες από την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας μετά τον έλεγχο του 2009 και την έκθεση των βουλευτών». Η τράπεζα σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την έρευνα που διεξήγαγε δεν έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Τίποτα δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί ποτέ,» είπε.
Ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει την εποπτεία της υπόθεσης Βατοπεδίου και δεν έχει διενεργήσει έρευνα.
Ο Παναγιώτης Νικολούδης, ο επικεφαλής της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να ερευνήσει τις δραστηριότητες της Marfin. «Η Τράπεζα της Ελλάδα έχει ήδη διερευνήσει αυτή την υπόθεση και διαπίστωσε όλα ήταν εντάξει. Δεν έχω δει κανένα ισχυρό επιχείρημα που θα μπορούσε να ανατρέψει τα συμπεράσματά της». Δύο ανώτεροι εισαγγελείς στην Αθήνα, ωστόσο, όπως δήλωσαν στους δικαστικούς ανακριτές είχαν ακόμη μια ανοιχτή έρευνα για τις ανακαλύψεις των βουλευτών.
Τον περασμένο χρόνο, οι Κυπριακές αρχές έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους στην Κύπρο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ορφανίδης είπε στο προσωπικό του το περασμένο φθινόπωρο ότι η αγορά της Marfin Popular Bank τόσο πολλών ελληνικών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα κρίση ρευστότητας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ορφανίδη και Βγενόπουλου επιδεινώθηκαν, και το Νοέμβριο του Βγενόπουλος εγκατέλειψε ως πρόεδρος της Marfin, τη στιγμή ακριβώς που ο Ορφανίδης ετοιμαζόταν να του ζητήσει να παραιτηθεί λόγω του ότι ήταν υπεύθυνος για την κρίση μετρητών. Ένα μήνα αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος Ευθύμιος Μπουλούτας, απολύθηκε κατόπιν οδηγιών του Ορφανίδη, ο οποίος δεν έχει εξηγήσει δημοσίως το λόγο. Ο Μπουλούτας, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει, διευθύνει τώρα τη MIG στην Αθήνα.
Η νέα διοίκηση της Marfin πιστεύει ότι η έκθεση της τράπεζας σε δάνεια που χορηγήθηκαν το 2007 για να αγοράσει μετοχές της MIG μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι έχει αναφερθεί. Συνολικά περισσότερα από € 510 εκατομμύρια, δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Με τη διαπραγμάτευση μετοχών της MIG στο 3% των επιπέδων του 2007, η εγγύηση για τα δάνεια αυτά είναι αποτιμάται πλέον σε περίπου 140 εκατ. ευρώ.
Ο Ορφανίδης παύτηκε τον Απρίλιο, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να μην ανανεώσει την πενταετή θητεία του. Στις λίγες δημόσιες παρατηρήσεις του επί του θέματος, κατηγόρησε την απόφαση της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κύπρου για να πλαισιώσει το Βγενόπουλο με αντιτιθέμενες και αυστηρότερες ρυθμίσεις τραπεζικό τομέα.
«Μου προκάλεσε θλίψη το γεγονός ότι είναι ο αποδέκτης των πολιτικών παρεμβάσεων, που σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν για να χαλαρώσει το εποπτικό πλαίσιο και να πληγούν ορισμένα συμφέροντα», είπε στο κοινοβούλιο.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Κύπρος στις 4 Μαΐου, Βγενόπουλος, ο οποίος είπε ότι πολεμούσε για αυστηρότερους κανόνες, κατηγόρησε Ορφανίδης να ενεργήσει σωστά.
«Ήταν το θέατρο του παραλόγου. Έχοντας κάνει τη ζωή για την τράπεζα απίστευτα δύσκολη, άρχισε να κατασκευάζει εξωθεσμικές και παράνομες παρεμβάσεις στους μετόχους », είπε ο Βγενόπουλος.
«Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καλούσε τους μετόχους! Και τους συναντούσε με ραντεβού στο γραφείο του. Κάλεσε Ντουμπάι» – η Dubai Financial Group, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Marfin και η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της MIG. «Ήταν πολύ σοκαρισμένος και τους πήγαινε σε ταβέρνες στην Κύπρο.»
Ένας εκπρόσωπος για την ομάδα του Ντουμπάι, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Βγενόπουλος λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει τη σχέση μεταξύ της MIG και της Marfin. Ερωτηθείς σχετικά με δάνεια που χορηγήθηκαν για την αγορά μετοχών της MIG στο κεφάλαιο ευαισθητοποίησης, είπε ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την MIG. Η άντληση κεφαλαίων υπερκαλύφθηκε τόσο πολύ, το σύνολο των μετοχών θα έχουν πωληθεί ακόμη και αν δεν είχαν εκδοθεί τα δάνεια», είπε.
«Αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν από την τράπεζα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πελατείας που δεν μπορούσε να τους αρνηθεί, σε καλούς πελάτες, ο καθένας από τους οποίους είχε μια σχέση με την τράπεζα, από την οποία η τράπεζα κέρδισε πολλά χρήματα, και η τράπεζα δεν θα μπορούσε να πει όχι»
Δεν υπήρχαν δάνεια προς τους μετόχους, όπως ισχυρίστηκε Τσιρώνης, γιατί οι υφιστάμενοι πελάτες της τράπεζας έγιναν μέτοχοι μόνο αφότου η τράπεζα τους δάνεισε τα χρήματα.
Ο Βγενόπουλος προμηθεύσε ένα αντίγραφο του σημειώματος που έστειλε στις 29 Ιουνίου 2007, για να υπενθυμίσει στο προσωπικό της τράπεζας ότι οι πελάτες δεν πρέπει να ρισκάρουν αδικαιολόγητη έκθεση και να κάνουν επενδύσεις με χρήματα που δεν έχουν. Είπε ότι το μήνυμα ακολουθήθηκε μια εβδομάδα αργότερα από μια επιστολή προς το προσωπικό από τον Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων.
«Επίσης, κανένα δάνειο δε χορηγήθηκε στους φίλους μου, τους συγγενείς μου, και σε μένα,» είπε ο Βγενόπουλος.
Ο Βγενόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι η τράπεζα κακοδιαχειρίζεται τώρα, πιστεύει ότι η Κύπρος πρέπει να καλέσει την BlackRock, με έδρα τις ΗΠΑ, για να επιχειρήσει να ελέγξει που επενδύθηκαν στα δανειακά χαρτοφυλάκια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, να κάνουν το ίδιο εκεί.
«Οι προσπάθειες να αμαυρώθει το όνομά του και το όνομα της Marfin θα βλάψει μόνο την Κύπρο», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου