Blogger Widgets

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τι αναφέρει τo Plan B του Αλέξη


Πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας και τι εισηγούνται στον κ. Τσίπρα οι κ.κ. Μηλιός,Σταθάκης,Λαφαζάνης και Τσακαλώτος

Εναλλακτικά σενάρια για τη διαχείριση της κρίσης που θα προκύψει εάν οι Ευρωπαίοι διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα επεξεργάζεται το στενό επιτελείο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα,σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.....

Την ύπαρξη τέτοιου σχεδιασμού επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης, πλην όμως αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του «Plan B».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εναλλακτικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από ομάδα στελεχών της Κουμουνδούρου, υπό τον «εγκέφαλο» του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Δραγασάκη. Μέλη της ομάδας ήταν και οι κ.κ. Γ. Μηλιός, Γ. Σταθάκης, Π. Λαφαζάνης, ο καθηγητής Ευ. Τσακαλωτός και οικονομολόγοι που έχουν αντιταχθεί κατά καιρούς στο μνημόνιο. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι στην εκπόνηση του σχεδίου συμμετείχε, δίνοντας ιδέες, και η κ. Λούκα Κατσέλη.

Ο παράγοντας «Γερμανία»

Η Κουμουνδούρου γνωρίζει πολύ καλά ότι το Βερολίνο θα δείξει σκληρότητα προς την Ελλάδα, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στα πλαίσια αυτά, θεωρείται δεδομένο ότι η Γερμανία θα συγκρουστεί με τυχόν κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα και θα θελήσει να προλάβει κινήσεις και ενέργειες που θα καταργούν συγκεκριμένους νόμους, όπως πχ το νόμο για τη μετενέργεια.

Άλλωστε, στη Γερμανία κυριαρχεί η γραμμή μιας σκληρής τιμωρίας των «απείθαρχων» Ελλήνων, η οποία εκφράζεται τόσο από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ως εκ τούτου, μια τιμωρία της Ελλάδος θα σημάνει τη διακοπή της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ασφυξίας, που θα οδηγήσει αναγκαστικά και αναπόφευκτα τη χώρα μας εκτός ευρωζώνης.

Επίδειξη δύναμης

Άλλωστε, τα μηνύματα που έχει λάβει ο κ. Τσίπρας, με πρώτο αυτό του προέδρου του SPR κ. Γκάμπριελ που δόθηκε με έμμεσο τρόπο, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο, είναι σαφή: ακόμη κι αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις αλλαγής των νόμων του μνημονίου, οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους θα αναλάβουν πρώτοι πρωτοβουλία, σε μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης.

Κάτι τέτοιο θα συμβεί με τη διακοπή της χρηματοδότησης, που μπορεί να έχει ως αφορμή την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας, που θα έρθουν στην Ελλάδα μετά τις εκλογές.

Τι προβλέπει το Plan B

Ως εκ τούτου, το επιτελείο του κ. Τσίπρα προσανατολίζεται σε μια τακτική υψηλού ρίσκου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει στο εσωτερικό της χώρας τους δανειστές για εκβιασμό, φιλοδοξώντας έτσι να βάλει στη «γωνία» τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Την ίδια ώρα, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της οικονομίας, το επιτελείο του κ. Τσίπρα συζητά το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει ένα δεύτερο, παράλληλο νόμισμα. Ένα τέτοιο σχέδιο, θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον υπάρξουν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ενώ θα αποτελεί αναμφίβολα το πρώτο βήμα προς τη δραχμή.

Επίσης, θα υπάρξει «άνοιγμα» σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, ώστε να γίνουν εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης, που θα καλύψουν τις ελλείψεις που πιθανότατα θα δημιουργηθούν.

Βεβαίως, το σχέδιο προβλέπει και τις αντιδράσεις που τυχόν θα υπάρξουν από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση των δανειστών προς την Ελλάδα. Ωστόσο, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα μάλλον παραγνωρίζουν ότι η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει σε ένα κινήσεις που θα συνδυάζουν τη σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας με ένα χαλαρότερο δημοσιονομικό σύμφωνο για τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Οι κίνδυνοι του σχεδίου

Όμως, ένα τέτοιο σχέδιο εκ των πραγμάτων θα ενισχύσει τους «σκληροπυρηνικούς» του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι μακράς πνοής, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Εφόσον οι δανειστές διακόψουν τη χρηματοδότηση, τότε η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, με δίλημμα την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον προβλέψιμο, σε μια χώρα πτωχευμένη, όπου οι πολίτες νιώθουν προσβεβλημένοι και το αντιευρωπαϊκό κλίμα κυριαρχεί…

kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου