Blogger Widgets

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Επίτροπος ΕΕ: Μνήμες πρώην Γιουγκοσλαβίας στη Συρία


Τουλάχιστον 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν αντάρτες επιτέθηκαν και κατέλαβαν δύο αστυνομικά τμήματα στο Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.



Κατά το Παρατηρητήριο, "εκατοντάδες αντάρτες επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα στις συνοικίες Σαλιχίν και στο Μπαμπ αλ Νάιραμπ και τουλάχιστον 40 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια των μαχών, που κράτησαν ώρες". Ο Αμπού Όμαρ αλ Χάλαμπι, ένας διοικητής δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) στο Χαλέπι, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως αντάρτες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο ενός σημαντικού φυλακίου στη συνοικία Σαλιχίν, αιχμαλωτίζοντας έναν ταξίαρχο και συλλαμβάνοντας δεκάδες στρατιώτες.

"Μεταφέρουμε τώρα τη μάχη προς το κέντρο της πόλης", είπε. Νωρίτερα, ο Χάλαμπι είχε αναφέρει πως αντάρτες επιτέθηκαν σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ενός στρατιωτικού νοσοκομείου κι ενός στρατοδικείου. Κατά τον ίδιο, 15 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων, ανάμεσά τους ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, αυτομόλησαν κι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανταρτών κοντά στο στρατοδικείο. Ο Χάλαμπι εξάλλου υποστήριξε πως οι αντικαθεστωτικοί μαχητές ελέγχουν το 60% της πόλης.

"Οι δυνάμεις του καθεστώτος αποτελούνται από δειλούς. . . δεν προχωρούν στο πεδίο αλλά βομβαρδίζουν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι με εκτοξευτήρες ρουκετών, βαρύ πυροβολικό και ελικόπτερα", είπε.

Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή, τον Ουάλιντ Σαλαχεντίν, ο οποίος εδρεύει στη συνοικία Σαλαχίγια, η κατάσταση από ανθρωπιστικής πλευράς έχει επιδεινωθεί και τα τρόφιμα εξαντλούνται, ενώ "μόνο τρεις φούρνοι έχουν απομείνει για να εξυπηρετούν επτά συνοικίες όπου εξακολουθούν να βρίσκονται άνθρωποι που δεν διέφυγαν". Καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, ενώ όπως καταγγέλλει ο Σαλαχεντίν, οι βομβαρδισμοί πλήττουν και ασθενοφόρα.

Εν τω μεταξύ, στην Δαμασκό, ο ακτιβιστής Χάιταμ αλ Αμπντάλα ανέφερε ότι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν διάφορες περιοχές το ξημέρωμα περιλαμβανομένου ενός καταυλισμού προσφύγων στην Γιαρμούκ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της σύγκρουσης στη Συρία έχει υπερβεί τις 17.000.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία έχει αρχίσει να μοιάζει με εκείνη στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

"Η Συρία ολισθαίνει σε μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική τραγωδία η οποία μας ξαναφέρνει τις φρικτές αναμνήσεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες "να λυπηθούν τους πολίτες που δεν συμμετέχουν σε μάχες, ειδικά τις γυναίκες και τα παιδιά", να εφαρμόζουν εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους και να σταματήσουν να στοχοθετούν ιατρικές εγκαταστάσεις, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενοφόρα.

Πηγή Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home