Blogger Widgets

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Προειδοποιήσεις για διάλυση της ευρωζώνης


«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.





Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί για τη διάλυση της ευρωζώνης και τάσσεται για μια ακόμα φορά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να ξεκαθαρίσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν ότι είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την δημοσιονομική σταθερότητα και την νομισματική ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο ο κύριος Γιούνκερ τονίζει: «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου. Γνωρίζω ότι στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι επιδιώκουν εύκολες λύσεις, διότι αυτό τους εξασφαλίζει εύνοια. Όμως πέφτουν σε θεμελιώδη πλάνη. Όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης θα λυθούν με τον αποκλεισμό ή τον τερματισμό της βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν έχει αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης: «Δεν θέλω να μειώσω τα προβλήματα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Αλλά με τον αποκλεισμό μιας χώρας δεν λύνονται τα προβλήματα της ευρωζώνης. Το αντίθετο! Το κύρος της ευρωζώνης θα πληγεί παγκοσμίως, με σημαντικές επιπτώσεις. Δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται το ενδεχόμενο εξόδου μια χώρας ως επιχείρημα σε μια χαμηλού επιπέδου δημόσια συζήτηση για εσωτερικούς λόγους».

Επικοινωνία Αγκελα Μέρκελ και Μάριο Μόντι

να είδος «εγγύησης για ευρώ» έδωσαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Μόντι με τηλεφωνική τους επικοινωνία το Σάββατο. Το ίδιο έκαναν την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στο Βερολίνο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ αναφερόμενος στην επικοινωνία Μέρκελ-Μόντι δήλωσε ότι «Ιταλία και Γερμανία συμφώνησαν ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουν την ευρωζώνη». Είπε επίσης ότι η καγκελάριος κάλεσε τον Ιταλό πρωθυπουργό να επισκεφτεί το Βερολίνο το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Επαφές Γκάιτνερ με Σόιμπλε και Ντράγκι

Η κρίση του ευρώ ανησυχεί ιδιαίτερα και τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμονθι Γκάιτνερ έρχεται στη Γερμανία για να συναντηθεί σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Ζιλτ της Βόρειας Θάλασσας στις 2:30 μμ ώρα Ελλάδας. Στη συνέχεια ο Τίμοθι Γκάιτνερ θα έχει συνομιλίες στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ας σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει επανειλημμένα προτρέψει τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν την κρίση με «δραστικά» μέτρα.



Πηγή: mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home