Blogger Widgets

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Νέο ρεκόρ από το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου! (φωτό)

LASERsmallΣε μια βολή που διήρκεσε μόλις μερικά τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου, σχεδιασμένο για πειράματα πυρηνικής σύντηξης, πέτυχε νέο ρεκόρ ισχύος φτάνοντας τα 500 τρισεκατομμύρια Watt…

Η ισχύς αυτή είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι καταναλώνουν ολόκληρες οι ΗΠΑ ανά πάσα χρονική στιγμή, ανακοίνωσαν οι ερευνητές της «Εθνικής Εγκατάστασης Ανάφλεξης», ή NIF, η οποία βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Οι 192 επιμέρους δέσμες του NIF εξαέρωσαν έναν στόχο διαμέτρου δύο χιλιοστών διοχετεύοντας συνολικά 1,85 Megajoule ενέργειας, 100 φορές περισσότερη από οποιοδήποτε άλλο λέιζερ στον κόσμο.

Το NIF αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης, της διαδικασίας που τροφοδοτεί τον Ήλιο. Οι δέσμες του γιγάντιου συστήματος διοχετεύονται σε έναν θωρακισμένο σφαιρικό θάλαμο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένα μικροσκοπικό δοχείο με υδρογόνο.

Ηλεκτρικές εκκενώσεις πλημμυρίζουν το χώρο όταν το NIF ανοίγει πυρ. Στο δωμάτιο δεν επιτρέπεται να βρίσκονται άνθρωποι.

LASERlarge

To «τέρας» του λέιζερ

Κάτω από συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας και πίεσης, τα άτομα υδρογόνου συντήκονται και σχηματίζουν άτομα ήλιου, ενώ απελευθερώνουν ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Μέχρι σήμερα, το NIF δεν έχει πετύχει το στόχο να παράξει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει και να διατηρήσει τις αντιδράσεις σύντηξης για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να είναι αποδοτικές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, το λέιζερ των 500 Terawatt επιτρέπει στους ερευνητές να αναπαράγουν τις συνθήκες στην καρδιά των πυρηνικών εκρήξεων, αλλά και να μελετούν τι συνθήκες που επικρατούν στην καρδιά των άστρων.

«Αυτό το επίτευγμα θα μας προσφέρει καταπληκτικές ευκαιρίες για τη μελέτη υλικών σε ακραίες συνθήκες» σχολίασε ο Δρ Ρέιμοντ Τζίνλοζ, καθηγητής Αστρονομίας και Πλανητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και ερευνητής του NIF.

[Πηγή: tovima.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home