Blogger Widgets

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Νευριάζει η Άγκυρα με την ιδέα της μετατροπής της αραβικής άνοιξης σε κουρδική


Η πιο πιθανή απότοκη εξέλιξη της συνεχιζόμενης αιματηρής σύγκρουσης στη Συρία είναι η προοπτική μετεξέλιξης της "αραβικής άνοιξης" σε "κουρδική άνοιξη", γεγονός που μετατρέπει την ανησυχία της Άγκυρας σε εκνευρισμό και σύγχυση, αφού προ των πυλών κι ενώπιον των συνόρων της Τουρκίας επαπειλείται η δημιουργία ενός δεύτερου βορείου Ιράκ, τούτη τη φορά στη Συρία, όπου η ισχύς του ΡΚΚ είναι δεδομένη.



Η υπό συζήτηση προοπτική διαμόρφωσης κουρδικής δύναμης και περιοχής στη βόρεια Συρία δεν αποκλείεται να τραβήξει την Τουρκία μέσα σε μια μακροπρόθεσμη δίνη.

Η Άγκυρα ακριβώς γι' αυτό από την πρώτη στιγμή δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία. Το επαναλαμβάνει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ. "Δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη τρομοκρατικού στοιχείου στα σύνορά μας. Θα είναι αφορμή για νόμιμη άμυνα. Έχουμε δικαίωμα να λάβουμε κάθε είδους μέτρο".

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, με αφορμή το Κουρδικό η Άγκυρα επικαλείται έναν δεύτερο λόγο για ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Ο πρώτος πιθανός λόγος είχε περιγραφεί από τον Νταβούτογλου με τα λόγια: "Σκεφτείτε ότι δέκα χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν από τη Συρία για να καταφύγουν στην Τουρκία και δέχονται πυρά. Τι θα κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Θα παραμείνουμε θεατές; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home