Blogger Widgets

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Χριστιανοί «θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας και της πίστης τους», ισχυρίζονται οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Οι Χριστιανοί μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσουν τη δουλειά τους, αν θέλουν να εκφράσουν τη θρησκεία τους στην εργασία, δήλωσαν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης χθες.Ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, να απορρίψει μια υπόθεση ορόσημο…

που έφεραν τέσσερις χριστιανοί από την Μ. Βρετανία που δήλωσαν ότι υπέστησαν διακρίσεις εξαιτίας της πίστης τους.

Οι δικηγόροι του κράτους επέμειναν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να φορούν σταυρό στην εργασία τους ενάντια στις επιθυμίες των εργοδοτών τους - και αν αυτό είναι ασυμβίβαστο με την πίστη τους, έχουν την ευχέρεια να παραιτηθούν».


Αυτή η σκληρή γραμμή έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον πρωθυπουργό David Cameron που είπε τον Ιούλιο ότι το δικαίωμα να φοράει κάποιος σταυρό στη δουλειά ήταν «μιας απολύτως ζωτικής σημασίας ελευθερία».

Μάλιστα υποσχέθηκε να αλλάξει τον νόμο για να «καταστήσει σαφές ότι οι άνθρωποι μπορούν να φορούν θρησκευτικά σύμβολα στο χώρο εργασίας».

Χθες το βράδυ ο χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνησης δέχθηκε επίθεση από τους Χριστιανούς οι οποίοι μίλησαν για «εκπληκτική επίδειξη δύο μέτρων και δύο σταθμών» από την κυβέρνηση.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι το να φορά κάποιος το σταυρό δεν αποτελεί«βιβλική απαίτηση» του Χριστιανισμού, και συνεπώς οι εργοδότες δεν είχαν καμία υποχρέωση να την αναγνωρίσουν.

Αλλά σε μια αντιπαράθεση στο δικαστήριο χθες, «ο συνήγορος των Χριστιανών είπε ότι είναι λάθος να πρέπει να έχουν λιγότερα δικαιώματα από ό, τι άλλες θρησκευτικές ομάδες μόνο και μόνο επειδή εκπροσωπούν μια «ανεκτική» θρησκεία (δηλ. όχι τόσο απαιτητική όπως π.χ. το Ισλάμ).

Η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ασχολείται με τέσσερις περιπτώσεις, δύο εκ των οποίων η συμμετοχή των εργαζομένων εμποδίζεται από τον σταυρό που φοράνε στη δουλειά. Η υπόθεση της Nadia Eweida (φωτογραφία στην αρχή του άρθρου) με την British Airways οδήγησε την αεροπορική εταιρεία να υποχωρήσει το 2006 και η υπόθεση της Shirley Chaplin (φωτο) η οποία - μετά από 30 χρόνια, ως νοσοκόμα – άκουσε ότι δεν μπορούσε πλέον να φοράει σταυρό στη δουλειά της για λόγους «υγείας και ασφάλειας».

Οι άλλες δύο περιπτώσεις είναι αυτές της Lilian Ladele, (φώτο), η οποία απολύθηκε από την θέση της Ληξίαρχου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Islington, επειδή αρνήθηκε να επικυρώσει ένα «σύμφωνο συμβίωσης» ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων και τουGary McFarlane, ενός συμβούλου σχέσεων, ο οποίος έχασε τη δουλειά του στο Μπρίστολ, αφότου παραδέχτηκε στα αφεντικά του ότι ένιωθε ανίκανος να δώσει θεραπεία σε ομοφυλόφιλους.

Η υπόθεση έρχεται σε μια στιγμή όπου ανώτεροι χριστιανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Αγγλίας και του Πάπα, έχουν παραπονεθεί ότι ο χριστιανισμός περιθωριοποιείται στη δημόσια ζωή στη Βρετανία.

Ο Paul Diamond, για λογαριασμό της κ. Τσάπλιν και του κ. McFarlane, είπε: «Αυτοί είναι πραγματικοί άνθρωποι, πραγματικές ζωές, και πραγματική είναι η ζημία που υπέστησαν. Δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει αυτό, καθώς η κοινωνία κινείται προς μια κοσμική κατεύθυνση. Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον κρίσιμη».

Από την άλλη πλευρά, ο James Eadie QC, εξ ονόματος της κυβέρνησης, είπε στους δικαστές ότι κανένας από τους τέσσερις Χριστιανούς δεν έχει υποστεί κάποια μορφή διάκρισης.

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της επαγγελματικής σφαίρας, όπου οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις συγκρούονται με άλλα συμφέροντα και με την ιδιωτική σφαίρα», είπε.

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις πεποιθήσεις του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εμφανίσει θρησκευτικά σύμβολα, αλλά δεν είναι ένα απόλυτο δικαίωμα ή ένα δικαίωμα χωρίς όρια. Δεν σημαίνει ότι ο καθένας στον επαγγελματικό τομέα του μπορεί να εκδηλώσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει». Είπε ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κανόνες, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ασκούν τη θρησκεία τους σε μια «γενικώς αναγνωρισμένη μορφή».

Ωστόσο, δεν μπορούν να ζητήσουν να εκφράσουν τη θρησκεία τους με τρόπους που δεν αποτελούν «βιβλική απαίτηση».

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Eweida, η British Airways επέτρεψε στους Μουσουλμάνους να φορούν μαντίλες, στους Σιχ να φορούν τουρμπάνια και βραχιόλια, και στους Εβραίους να φορούν τα «κιπά» σκουφάκια τους, αλλά στην χριστιανή υπάλληλο όχι να φοράει σταυρό!

Η δικηγόρος Andrea Williams Minichiello του Χριστιανικού Νομικού Κέντρου, δήλωσε: «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει η κυβέρνησης στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις είναι εκπληκτική.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home