Blogger Widgets

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΝΗΣΙΩΝ

Η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες βρίσκει απέναντί της αιρετούς και τοπικές κοινωνίες.Πολλά από αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως αρχαιολογικές, Natura ή απαράμιλλου φυσικού κάλλους περιοχές, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιώτες…


Ο δήμαρχος Ζακύνθου μάλιστα, όπως δήλωσε στο aftodioikisi.gr, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη για το "πρωτοφανές ξεπούλημα" και αν δεν αλλάξει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για τις νήσους Στροφάδες.

"Τα Στροφάδια ανήκουν στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, πλην αυτής αλλά και του δήμου, να αποφασίζει γι' αυτά.

Επομένως δηλώνω κάθετα αντίθετος σε αυτό το πρωτοφανές "ξεπούλημα". Γιατί για ξεπούλημα πρόκειται. '

Σας αναφέρω επιπροσθέτως ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση, θα σκεφτώ πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγω στη Δικαιοσύνη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Μποζίκης.

Ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς από την άλλη πλευρά επισημαίνει πως το κράτος γελοιοποιείται για μία ακόμα φορά.

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για ενοικίαση των νησίδων Δρακονησίου και Αποκόφτου, έκτασης 20 και 14 στρεμμάτων αντίστοιχα, σημειώνει πως υπάρχει ΦΕΚ που προστατεύει τα νησιά και αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται κάθε δόμηση - εγκατάσταση και κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

"Από το υστέρημα της τσέπης μας και από το πλεόνασμα της ψυχικής μας δύναμης, θα αντισταθούμε στην απαράμιλλης ελαφρότητας πρόταση.

Είναι εξοργιστικό αλλά αυτό κάνει επανειλημμένως η Κεντρική Διοίκηση. Αποφασίζει από μόνη της για πράγματα, που όπως αποδεικνύεται περίτρανα, δε γνωρίζει.

Υπάρχει ΦΕΚ που προστατεύει τα νησιά και αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται κάθε δόμηση - εγκατάσταση και κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως καταλαβαίνετε το κράτος γελοιοποιείται για ακόμη μια φορά", τονίζει χαρακτηριστικά.

Για νησιά που βρίσκονται σε περιοχή Natura κάνει λόγο ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης, σημειώνοντας πως στο έδαφος της νήσου Γράντες, που είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή από το 1976, υπάρχουν μινωικά ερείπια.

"Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δε μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει οτιδήποτε θελήσει επάνω στο νησί ενώ οι όποιες επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στο χώρο του προϋποθέτουν έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και επίβλεψη από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο δήμος Σητείας έχει στην κατοχή του συμβόλαια ιδιοκτησίας από το 1960 για το νησάκι Ελάσα, καθώς η τότε κοινότητα Παλαικάστρου νοίκιαζε τη νησίδα σε κτηνοτρόφους", προσθέτει.

"Ως πολίτης και πολιτικός που σέβομαι το περιβάλλον  δεν είναι δυνατόν να συναινέσω σε ενδεχόμενη καταστροφή της απαράμιλλης ομορφιάς  αυτών των δύο νησιών", τονίζει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος.

Προσθέτει ωστόσο ότι "αν υπάρξει πράγματι επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας, εμείς σαν δήμος έχουμε ήδη εκτάσεις προς παραχώρηση, όπου μπορούν να γίνουν π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες. Εγώ σε αποφάσεις που λαμβάνονται αυθαίρετα, δε δίνω τη συγκατάθεσή μου", καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι οι προς ενοικίαση νησίδες Μαύρο Όρος,  Άγιος Νικόλαος και Μπέλα Βράκα  βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ακτή μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στα Σύβοτα.  Έχουν έκταση 742, 540 και 154 στρέμματα αντίστοιχα.

Ειδικά η Μπέλα Βράκα που είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα, βρίσκεται σε περιοχή θεωρείται η "Καραϊβική της Ελλάδας" λόγω της μοναδικής ομορφιάς της. Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι και δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία.

Αναφορικά δε με την ενοικίαση της  Θαλασοπούλας, ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Σημιτσής, τονίζει ότι "δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

"Να σας αναφέρω αρχικά ότι μου έχουν δημιουργηθεί πολλές απορίες και ως εκ τούτου διατηρώ επιφυλάξεις για όλη αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης. Είναι ένα νησί πολύ απομονωμένο, χωρίς ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αξιοποιηθεί", υπογραμμίζει.

"Με ποια λογική ιδιωτικοποιούν ένα νησί που ανήκει ήδη στην ιδιοκτησία γνωστού, μάλιστα, εφοπλιστή; Παλαβώσανε τελείως μου φαίνεται", επισημαίνει ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης σχετικά με την αξιοποίηση του Αγίου Γεωργίου.

Τα όσα ισχυρίζεται περί ιδιώτη ιδιοκτήτη επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Κιμώλου Γεράσιμος Μαγγανιώτης, τονίζοντας πως υπάρχει λάθος στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.


http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home