Blogger Widgets

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κρίση Μαρτίου 1987: Όλη η αλήθεια σε μια έρευνα-αποκάλυψη


Ένα αποκαλυπτικό αφιέρωμα στην ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987 που σαν αύριο 29 Μαρτίου έληγε ξεκινά το Onalert. Ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς που έχει ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση εκείνης της σοβαρής κρίσης ρίχνει φως σ΄ όλες τις αθέατες πλευρές, σε όσα έγιναν και δεν γνωρίζουμε και κυρίως αποδεικνύει ότι επρόκειτο για μία «νίκη- φούσκα» και πως ο Ανδρέας Παπανδρέου… κατατρόπωσε τους Τούρκους ,αλλά στα κρυφά δεσμεύθηκε με τον Οζάλ να μην κάνει έρευνες στο Αιγαίο…



Η ιστορία από την αρχή:

Στις 29 Μαρτίου του 1987 έληγε η μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση που οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, με αφορμή την απόφαση της Καναδικής κοινοπραξίας πετρελαίου «Ντένισον», η οποία διαχειριζόταν τη γεώτρηση στον Πρίνο, να προχωρήσει σε έρευνες εκτός των χωρικών μας υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή «Μπάμπουρας», στα 10 μίλια από την ακτή, αλλά πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (η οποία βέβαια δεν είχε οριοθετηθεί). Ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου απείλησε να βυθίσει το τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς», που έστειλε η κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ ως αντίποινα για την παραβίαση της Συμφωνίας της Βέρνης ,στην οποία Συμφωνία είχαν καταλήξει Καραμανλής και Ντεμιρέλ για να εκτονωθεί η κρίση του «Χόρα» τον Αύγουστο του 1976 και η οποία επέβαλε αμοιβαίο πάγωμα ερευνών.Συμφωνία που όμως δεν αναγνώριζε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάληξη της τριήμερης κρίσης ,με απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, είχε ως αποτέλεσμα να περάσει στο Πασοκικό εορτολόγιο ότι επρόκειτο για μια νικηφόρα μάχη με την Τουρκία να έχει… κατατροπωθεί.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μαρδάς , στο βιβλίο του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Ποντίκι και σήμερα γίνεται δραματικά επίκαιρο - καθώς η Τουρκία ξεκίνησε επιστημονικές έρευνες στην καρδιά του Αιγαίου αλλά και στο Καστελόριζο- καταρρίπτει αυτό τον μύθο. Αξιοποιώντας γεγονότα, πηγές, μαρτυρίες πρωταγωνιστών και έγγραφα, αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ελληνική νίκη, αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου, στο κρίσιμο τριήμερο 26- 29 Μαρτίου, ναι μεν κινητοποίησε στρατό και λαό κατά τρόπο δυναμικό, όμως , προφανώς εν ονόματι της αποφυγής πολέμου, στο τέλος δέχθηκε να επανενεργοποιηθεί η Καραμανλική Συμφωνία της Βέρνης, οδηγώντας όλο το Αιγαίο σε ένα είδος γκρίζας περιοχής από άποψη υποθαλάσσιων ερευνών. Η συμφωνία Παπανδρέου- Οζάλ, που εντέχνως έμεινε κρυφή από ελληνικής πλευράς, αλλά υπάρχει στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, ισχύει εις τους… αιώνες, γι ΄αυτό και στις έρευνες που εξήγγειλε η Μνημονιακή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου περιλαμβάνεται το Ιόνιο και η θάλασσα Νοτίως της Κρήτης, εξαιρείται όμως όλο το Αιγαίο! Το ίδιο ευλαβική στάση έναντι της Βέρνης τηρεί και η τρικομματική κυβέρνηση του Μνημονιακού Αντώνη Σαμαρά.

«Ουδείς επιδιώκει ντε και καλά πόλεμο, όπως επιδιώκουν κάποιοι ανόητοι εθνικιστές . Όμως, οι πολίτες που υφίστανται και τον φρικτό πόλεμο και την ταπεινωτική ειρήνη, δικαιούνται να γνωρίζουν που καταλήγουν οι χειρισμοί των πολιτικών ηγετών , ειδικά αυτών που τους έχουν προσφέρει μια νίκη- φούσκα» δήλωσε ο συγγραφέας στο ONALERT που ανοίγει το φάκελο «διαχείριση ελληνοτουρκικών κρίσεων» χωρίς πολεμοκάπηλες κραυγές αλλά και δίχως πασιφιστικές ιδεοληψίες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου