Blogger Widgets

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Γιατί έγινε στόχος τρομοκρατών ο Νίκος Τσάκος

Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας για τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του γνωστού εφοπλιστή, Νίκου Τσάκου, απέναντι από το Ηρώδειο. Το όνομά του είχε ακουστεί για τη λίστα Λαγκάρντ, είναι μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ενώ ήταν ανάμεσα στους 59 επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Κατάρ…

Ίσως το κίνητρο των βομβιστών να είναι το γεγονός πως το όνομα του εφοπλιστή ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ίσως να συνδέεται και με το ταξίδι Σαμαρά στο Κατάρ, δεν αποκλείεται ούτε αυτό να ήταν η «αφορμή» για τη στοχοποίησή του.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δε μπορούν επίσης να αποσυνδέσουν από τις «αιτίες» της τρομοκρατικής επίθεσης, το γεγονός ότι Νίκος Τσάκος, είναι από το 2008 μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο, πολλές θα ήταν οι τρομοκρατικές ομάδες, που θα μπορούσαν να τον τοποθετήσουν στους «στόχους» τους, αναφέρουν οι ίδιες αστυνομικές πηγές.

Από μία πρώτη αυτοψία του χώρου της έκρηξης και των ευρημάτων, οι αξιωματική της Αντιτρομοκρατικής διαπιστώνουν αρκετές ομοιότητες με την βόμβα που είχε εκραγεί στις 20 Ιανουαρίου στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι. Την συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει με προκήρυξή της στο athensindymedia η «Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων: Αγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων».

Ο αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 20:31 έξω από το σπίτι του εφοπλιστή στην Ακρόπολη. Στις 20:05 είχε γίνει τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία όπου άγνωστος προειδοποιούσε για έκρηξη βόμβας στις 20:30 έξω από το σπίτι του εφοπλιστή, στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Προπυλαίων στην Ακρόπολη. «Έχουμε βάλει βόμβα στη βίλα του εφοπλιστή Τσάκου στην οδό Ροβέρτου Γκάλι απέναντι από το Ηρώδειο. Θα εκραγεί στις 20:30. Δεν είναι φάρσα» είπε ο άγνωστος.

Παρά το μικρό χρονικό διάστημα αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκλείσουν το οικοδομικό τετράγωνο, εκκένωσαν τα γύρω σπίτια αλλά και το σπίτι του εφοπλιστή, στο εσωτερικό της οποίας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν ένας ιδιωτικός φύλακας και τρία άτομα υπηρετικό προσωπικό, που απομακρύνθηκαν, και περίμεναν να περάσει το χρονικό περιθώριο.

Λίγο μετά της 20:30 ο μηχανισμός εξερράγη. Ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε σε πολλές περιοχές της Αττικής. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης για την συλλογή στοιχείων και υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε τσάντα, μέσα σε παρτέρι, δίπλα στον μαντρότοιχο της κατοικίας του εφοπλιστή. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών της περιοχής.

Ο Νίκος Τσάκος, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς εφοπλιστές, είναι γεννημένος το 1963 και είναι παντρεμένος με τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη και έχει τρία μικρά παιδιά, τον 11χρονο Παναγιώτη και τις 7χρονες δίδυμες Ειρήνη και Ελισάβετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έκρηξη το ζευγάρι δεν ήταν μέσα στο σπίτι.

Τράπεζες και real estate

Η εμπλοκή του Παναγιώτη Τσάκου, πατέρα του Νίκου, στην τραπεζική, αγοράζοντας μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, τις οποίες ρευστοποίησε η Marfin, εξέπληξε πολλούς παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν αν η κίνηση αυτή ήταν μια συγκυριακή επένδυση ή ο καπετάνιος ήρθε για να μείνει στον χώρο.

Εξάλλου, ο ίδιος είναι και μέλος του ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ κάποιες πληροφορίες φέρουν και άλλα μέλη της οικογένειάς του να έχουν αποκτήσει και στο παρελθόν μετοχές στην Κύπρου, αλλά δε διατήρησαν τις θέσεις τους. Όταν το έπραξε διέκρινε, όπως αποδεικνύεται και από τα σημερινά μεγέθη της τράπεζας, πως πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στη Ρωσία, την Ουκρανία κ. α είναι πολλές.

Μια από τις μεγάλες του αγάπες είναι και οι επενδύσεις στα ακίνητα και μεγάλες εκτάσεις, όπως το καταπράσινο νησί του, την Άτοκο στο Ιόνιο και την τεράστια φάρμα που έχει δημιουργήσει στην Ουρουγουάη, ενώ διαθέτει και φυτεία ευκαλύπτων για παραγωγή χάρτου.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home