Blogger Widgets

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΕΡΤ: Ένα... σκάνδαλο πίσω απ' τα κλειστά μικρόφωνα!

Το gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της απεργίας στην ΕΡΤ.Το σκάνδαλο με τα διαφυγόντα κέρδη, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και τα χειρότερα που έρχονται!

Τους τελευταίους μήνες κάτι φάνηκε να αλλάζει στα αθλητικά της ΕΡΤ. Από ένα απέραντο κωλοχανείο σε όλα τα επίπεδα, από φωνές που ακούγαμε ξανά και ξανά σε όλα τα σπορ (από μπάσκετ μέχρι τένις κι από στίβο μέχρι κάθε εκπομπή), τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε μια σειρά. Τόσο στο τηλεοπτικό κομμάτι, όσο και στο ραδιοφωνικό…

Ακούσαμε νέους ανθρώπους με ταλέντο να σπικάρουν, είδαμε μια «νέα Αθλητική Κυριακή» με αποκλειστικά θέματα που ανταμείφθηκαν με καλές τηλεθεάσεις, έγιναν αγορές πακέτων με ελάχιστο ως και καθόλου τίμημα (από φόρμουλα 1 μέχρι Α2), περιορίστηκαν οι χαζές σπατάλες, σταμάτησαν να προκαλούν το κοινό αίσθημα με μονομερείς καλύψεις.

Γιατί απεργούν

Το άλλοτε... ίδρυμα δεν έγινε ξαφνικά «κολέγιο» γιατί τα κατάλοιπα του παρελθόντος δεν φεύγουν έτσι εύκολα, αλλά υπήρχε μια βελτίωση. Κι ύστερα ήρθε... η απεργία. Τα μικρόφωνα παραμένουν κλειστά εδώ και ένα μήνα τα Σαββατοκύριακα. Κι όλοι όσοι ασχολούνται με την πορτοκαλί μπάλα, με τη φόρμουλα, τον στίβο, τα άλλα σπορ, αλλά και τον βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο, βλέπουν τα ματσάκια με... μούγκα στη στρούγκα. Ξέρει κανείς τους λόγους; Αυτό είναι το χειρότερο «επίτευγμα» των συνδικαλιστών. Ότι ελάχιστοι, απειροελάχιστοι για την ακρίβεια, γνωρίζουν τις αιτίες της απεργίας. Γιατί; Διότι αντί με τη δύναμη των Μέσων που έχουν να φωνάξουν σε κάθε μετάδοση ότι «ετσιθελικά» η ΕΡΤ σταμάτησε από τον Νοέμβριο να τους πληρώνει, εκείνοι έκλεισαν τα μικρόφωνα και τα Σαββατοκύριακα πάνε διακοπές!

Κι άσε τον κόσμο να ψάχνει να βρει κάθε εβδομάδα γιατί δεν μπορεί να ενημερωθεί, γιατί δε μπορεί να έχει τις βασικές πληροφορίες για ό,τι βλέπει, γιατί πληρώνει κάθε μήνα τον οβολό του στην ΕΡΤ για να μην βλέπει εκπομπές (πχ. Αθλητική Κυριακή και Κερκίδα του Σαββάτου), να μην ακούει ραδιοφωνικές μεταδόσεις, να πληρώνει εν τέλει τα καπρίτσια της διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους.

Πτώση τηλεθέασης στα ματς χωρίς περιγραφή!

Κάποιοι, κακεντρεχείς, σχολιάζουν στα social media ότι μπορεί να είναι και καλύτερα χωρίς περιγραφές. Τα νούμερα πάντως λένε το αντίθετο. Η ΕΡΤ έχασε μεγάλα κομμάτια τηλεθέασης επειδή δεν είχε περιγραφές. Το Ρεάλ-Παναθηναϊκός – που είχε περιγραφή – το παρακολούθησαν 700.000 τηλεθεατές (προφανώς και λόγω της συγκλονιστικής εξέλιξης του) κατατάσσοντας το ως το δεύτερο καλύτερο φετινό νούμερο στην Ευρωλίγκα μετά το Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός.

Δείτε άλλο παράδειγμα. Η ματσάρα Μίλαν-Μπαρτσελόνα που μεταδόθηκε σε συνθήκες βωβού κινηματογράφου, είχε 1 εκ. τηλεθεατές. Και το Παρί ΣΖ-Βαλένθια, ένα αντιεμπορικό ματς που είχε περιγραφή και οι Γάλλοι είχαν σχεδόν προκριθεί από το πρώτο παιχνίδι (0-2), είχε σχεδόν τους ίδιους τηλεθεατές (900.000). Τυχαίο;

Μέχρι και το πατινάζ που κάνει 10% τηλεθέαση, ελλείψει περιγραφής, κατέβηκε στο 6%. Για να μην πούμε για σπορ όπως η φόρμουλα 1 και ο στίβος που απαιτούν ακόμα περισσότερο «επεξήγησης» και περιγραφής, πόσο χαμηλά έπεσαν.

Η ΕΡΤ βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της. Διασύροντας το καλύτερο προϊόν που έχει στα χέρια της, δηλαδή την Α1 μπάσκετ. Την Κυριακή έπαιζαν Παναθηναϊκός-Περιστέρι. Ένα ματς με γνωστό νικητή. Αλλά πώς να το δεις; Το ματς ήταν κεκλεισμένων των θυρών, κεκλεισμένων μικροφώνων... κεκλεισμένου ενδιαφέροντος. Μόνο τη μπάλα άκουγες! Μέχρι που στο τέλος έφυγαν οι ομάδες, έπεσαν οι κάρτες και η ΕΡΤ συνέχιζε να δείχνει δύο κοριτσάκια που είχαν μπει στο παρκέ και φώναζαν «πιάσε μεεεε». Πιο... υποβάθμιση τηλεοπτικού προϊόντος δεν γίνεται!

Πλήρωσε ένα τσουβάλι λεφτά για... γκολ και δείχνει ντοκυμαντέρ!

Το χειρότερο όμως, μαντάτο της απεργιακής κινητοποίησης δεν είναι η πτώση της τηλεθέασης. Αλλά τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη που ουσιαστικά καθιστούν ως σκάνδαλο πρώτου μεγέθους απέναντι στον ρημαζόμενο ελληνικό λαό, την συνέχιση αυτή της κατάστασης. Το ξεκαθαρίζουμε: Αποτελεί πρώτιστα ευθύνη του κρατικού μηχανισμού που κλέβει εν ψυχρώ τα χρήματα των εργαζομένων και έπειτα των εργαζομένων που με λάθος τρόπο διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Τι σημαίνει όμως διαφυγόντα κέρδη; Το μυαλό σας θα πάει λογικά στην κάθετη πτώση τηλεθέασης που κατά συνέπεια φέρνουν και λιγότερες διαφημίσεις. Ορθά. Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο απ' αυτό. Η ΕΡΤ πλήρωσε 2 εκ. ευρώ για να πάρει τα highlights της Super League και για ένα μήνα σερί δεν βγάζει εκπομπές με τα στιγμιότυπα που έχει αγοράσει! Και στρέφει τον κόσμο στον ΣΚΑΪ που συνεχίζει να βγάζει την κυριακάτικη εκπομπή του, με νούμερα πλέον που δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν.

Και να ήταν μόνο η «Αθλητική Κυριακή»; Σκεφτείτε πόσα χρήματα χάνει η Ερα Σπορ από τη μη μετάδοση αγώνων τα Σαββατοκύριακα. Η Ερα Σπορ, που αποτελεί το πρώτο κρατικό ραδιόφωνο, με ακροαματικότητα 5,5-6%, που εκπέμπει σε όλη την χώρα και αποτελεί την παραδοσιακή συντροφιά του Έλληνα sportsman τα Σαββατοκύριακα, κλείνει κάθε weekend και στέλνει τους ακροατές να ακούσουν... τους ανταγωνιστές.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, η ΕΡΤ πιθανόν να έχει χάσει μέχρι τώρα ως έσοδα τα πενταπλάσια χρήματα απ' όσα θα έδινε στους εργαζόμενους αν τους πλήρωνε τα δεδουλευμένα από τον Νοέμβριο και μετά.

Κι οι εργαζόμενοι βέβαια, από την πλευρά τους, αντέδρασαν όπως οι διαιτητές που επιχειρούν να διορθώσουν ένα λάθος με... ένα νέο. Πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν; Εξασκώντας τη δύναμη που τους χαρίζει το παντοδύναμο Μέσο στο οποίο εργάζονται. «Φωνάζοντας» σε κάθε μετάδοση ότι η ΕΡΤ δεν τους πληρώνει! Ακόμα και απεργώντας φυσικά, με στοχευμένες στάσεις εργασίας. Σε μικτές παραγωγές (τύπου «136») που έχουν μεγάλο κόστος και ανύπαρκτη τηλεθέαση, σε στιγμές που θα «πονέσουν» την αξιολύπητη κυβερνητική μηχανή κι όχι τον κόσμο τον οποίο ουσιαστικά πλήττουν!

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική απόδειξη από το γεγονός πως μέσα στο ΣΚ κι ενώ ο ελληνικός λαός περίμενε να πληροφορηθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο, η ΕΡΤ δεν είχε δελτία ειδήσεων και κατά συνέπεια, την παραμικρή πληροφόρηση προς τον τηλεθεατή/ακροατή...

Το βασικό θέμα είναι τι θα συμβεί από 'δω και στο εξής. Η ΕΡΤ έχει «φιλέτο» και δεν το πετάει απλά στα σκουπίδια. Το «χαρίζει» στα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα.

Έρχονται και... χιόνια!

Η κατάσταση μάλιστα δεν δείχνει να αλλάζει. Κι από τη στιγμή που υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση για ενιαίο μισθολόγιο, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην αμοιβή των Σαββατοκύριακων όπως γινόταν μέχρι τώρα, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι άνθρωποι που δουλεύουν την ΕΡΤ θα τραβήξουν το σκοινί μέχρι να σπάσει συνεχίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις ή θα επιδιώξουν με άλλο τρόπο να βρουν το δεδομένο δίκιο τους. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται εξελίξεις...

Μην αποκλείει κανείς πάντως, να έχουμε ακόμα πιο προχωρημένες... κινητοποιήσεις. Διότι λέγεται πλέον έντονα, ότι μέσα στην εβδομάδα επίκειται προκήρυξη απεργία διαρκείας της ΠΟΣΠΕΡΤ, επειδή στο ενιαίο μισθολόγιο εντάσσονται και οι τεχνικοί (πέραν των ήδη ενταγμένων δημοσιογράφων), που αρχικά ήταν να μην μπουν. Κάτι που σημαίνει, πως σε μια τέτοια περίπτωση, η ΕΡΤ όχι απλά δεν θα έχει περιγραφές, αλλά θα δείχνει... χιόνια! Όλες τις μέρες και όλες τις ώρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home