Blogger Widgets

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε ρόλο… σχολιαστή της εγκληματικότητας

Στην Ελλάδα κάποιοι έχουν μπερδέψει τον ρόλο του υπουργού με αυτόν του "σχολιαστή". Μόνον έτσι εξηγείται! H χώρα είναι γεμάτη με καλάσνικοφ, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας μιλώντας για την εγκληματικότητα και όλα όσα έγιναν τον τελευταίο μήνα στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων, την προηγούμενη Τετάρτη.

Και τι είπε; Ανέλυσε το γιατί υπάρχουν στην χώρα μας τόσα παράνομα όπλα. Πολύ περισσότερα από τα νόμιμα όπλα, τα οποία μάλιστα όπως μαθαίνουμε η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ακόμη λιγότερα, μέσω της εισαγωγής ακόμη περισσότερων κριτηρίων για την απόκτηση ενός με νόμιμο τρόπο…

Ερωτηθείς, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, πώς μπήκαν όλα αυτά τα όπλα στη χώρα, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Η χώρα έχει ατέλειωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής, επίσης έχουμε χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους, τα οποία δεν φυλάσσονται. Άρα το θέμα δεν είναι πώς μπήκαν.

Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πώς αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση που δεν υπάρχει δεύτερη στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας και ίσως είναι η πιο δύσκολη που αντιμετωπίζει ευρωπαϊκή χώρα σήμερα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ από τις νέες συνθήκες στο έγκλημα, ενώ εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη του στο προσωπικό της Αστυνομίας για την υπομονή και την αυτοθυσία, με την οποία έχουν αντεπεξέλθει στα καθήκοντά τους, παρά τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν.

Φυσικά όπως βλέπετε, σε καμία περίπτωση ο υπουργός ΠΡΟΠΟ δεν συνέδεσε την κυκλοφορία των όπλων με το ζήτημα της παράνομης λαθρομετανάστευσης, παρόλο που είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι γραμμές της μεταφοράς των όπλων ακολουθούν απολύτως τις γραμμές της πορείας των λαθρομεταναστών. Αλλά πώς να το πεί αυτό, όταν ο "στενότερος" του συνεργάτης είναι ο κ. Ρουπακιώτης ο οποίος προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ και ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης στην οποία μετέχει είναι ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα υπέρ των λαθρομεταναστών.

Και όσο για το πώς θα αντιμετωπισθεί όλο αυτό το μείζον πρόβλημα, αναφέρθηκε σε... δομικές αλλαγές στην αστυνομία!

Και μετά από λίγες μόλις ώρες ήλθε ένα ακόμη τραγικό περιστατικό. Η δολοφονία μιας 25χρονης ελληνίδας, ηρωϊδας της μάχης κατά του καρκίνου. Η οποία έπεσε νεκρή από τις σφαίρες των καλάσνικωφ των δραπετών των φυλακών των Τρικάλων. Ενώ μάλιστα επέστρεφε από την δουλειά της... Ήταν από τους τυχερούς φαίνεται στην ηλικία της που δούλευε ακόμη. Όμως το ελληνικό κράτος που επιτρέπει να βρίσκονται όλα αυτά τα χιλιάδες επιθετικά όπλα στην χώρα μας της το στέρησε.

Το θύμα, επέβαινε σε αυτοκίνητο και διερχόταν από το σημείο της συμπλοκής, στα Ίσθμια, στο δρόμο για την Επίδαυρο.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 9 το βράδυ της Παρασκευής όταν τρία άτομα εισέβαλαν με δύο πολεμικά καλάσνικοφ σε ταβέρνα στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών. Ακινητοποίησαν ιδιοκτήτες και πελάτες. Άρπαξαν χρήματα, τιμαλφή και τα κλειδιά αυτοκινήτου θύματος με το οποίο διέφυγαν!

Λίγο αργότερα η αστυνομία τους εντόπισε στο ύψος της Κινέτας. Ακολούθησε καταδίωξη έως τα Ίσθμια προς Επίδαυρο. Εκεί οι δράστες φαίνεται να σταμάτησαν και να περίμεναν τους αστυνομικούς. Οταν τους είδαν άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ακολούθησε συμπλοκή και σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους δράστες.

Εκείνη την ώρα γυναίκα οδηγός που περνούσε τυχαία από την περιοχή βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά. Τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής όπου αργότερα εξέπνευσε. H σφαίρα πέρασε από το πίσω τζάμι και τη βρήκε στην πλάτη... Τόσο απλά κόπηκε το νήμα της ζωής μίας νέας γυναίκας!

Πόσα όπλα υπάρχουν στην χώρα μας;

Από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει ότι το 2012 κατασχέθηκαν 194 πολεμικά όπλα, το 2011 172, το 2010, 2009, 2008, κατασχέθηκαν 200, 110 και 165 αντίστοιχα. Το 2012 κατασχέθηκαν 513 πιστόλια, ενώ 549, 565, 538 και 501, την περασμένη τετραετία. Τον προηγούμενο χρόνο κατασχέθηκαν 138 περίστροφα, ενώ το 11-10-09 και 08, 126, 159, 124 και 134 αντίστοιχα. Συνολικά την τελευταία 5ετία κατασχέθηκαν 8.481 πολεμικά όπλα, πιστόλια, περίστροφα και κυνηγετικά όπλα.

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για τις κατασχέσεις χειροβομβίδων. Το 2012 κατασχέθηκαν 817χειροβομβίδες, το 2011, 175, ενώ το 2010, 2009, 2008, κατασχέθηκαν 354, 166 και 294 αντίστοιχα. Υπάρχει όμως και η κατηγορία κατασχέσεις εκρηκτικών υλών, όπου το 2012 κατασχέθηκαν περίπου 100 κιλά, 3.675 κιλά το 2011, 67.630 κιλά το 2010, 1.653 κιλά το 2009 και 174 κιλά το 2008.

Οι πρώτοι τρεις μήνες του 2013 δείχνουν εξίσου αυξητικές τάσεις στη χρησιμοποίηση τέτοιου οπλισμού αλλά και στις κατασχέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για τις κατασχέσεις οπλισμού, παρατηρούνται αριθμητικές αυξομειώσεις την τελευταία 5ετία, σε αυτές που αφορούν πολεμικά όπλα, κυρίως καλάσνικοφ, πιστόλια, περίστροφα και κυνηγετικά όπλα. Η μεγαλύτερη αύξηση ύψους περίπου... 450% παρατηρείται στις κατασχέσεις χειροβομβίδων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην «πολεμική» επίθεση εναντίον της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Τρικάλων, πέραν των 3-4 καλάσνικοφ που πυροβολούσαν ακατάπαυστα, οι δράστες εκτόξευσαν 18 χειροβομβίδες, εκ των οποίων εξερράγησαν οι έξι, ενώ οι υπόλοιπες 12 (6 αμυντικές και 6 επιθετικές) εξουδετερώθηκαν από πυροτεχνουργούς του Στρατού.

Πόσο έχουν οι χειροβομβίδες αυτές; Στην... φθήνια μπορείτε να τις βρείτε, μόλις με 150 ευρώ. Ένα ενδεικτικό «τιμολόγιο» αγοράς όπλων στην μαύρη αγορά: Ένα πολεμικό καλάσνικοφ κυμαίνεται από 800 έως 1.500 ευρώ, ένα πτυσσόμενο ίδιο όπλα περίπου 2.000 ευρώ, ένα πιστόλι Glock 4.000 ευρώ, πιστόλι Zastava 1.500- 2.000 ευρώ, Τοκάρεφ (TT pistol) 2.000 ευρώ, πιστόλι Μακάροφ (PM/Pistolet Makarova) 1.500-2.000 ευρώ.

Αλλά με ασφάλεια στο πόσα παράνομα όπλα υπάρχουν στην χώρα μας, δεν μπορεί να απαντήσει κανείς. Αφού οι... στατιστικές της αστυνομίας δείχνουν απλά τάσεις αύξησης της χρήσης τους σε περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών.

Και τι σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι; Δομικές αλλαγές στην αστυνομία. Κατά την αποψή μου αυτά είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς εάν θέλει να ελέγξει την παρουσία οποιουδήποτε υλικού - πολύ δε περισσότερο των όπλων - είναι να κλείσει τα σύνορά του, ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν θα μπαίνουν ακόμη περισσότερα όπλα.

Και όπως είναι γνωστό τα περισσότερα έρχονται από δύο κατευθύνσεις. Είτε από την Αλβανία, είτε από τις χώρες της Β. Αφρικής, μέσω πλοίων. Και οι δύο όμως αυτές κατευθύνσεις είναι ανεξέλεγκτες. Χαρακτηριστικό ότι τα ΑΤ της Ηπείρου αποδυναμώθηκαν, προκειμένου να στελεχωθούν τα... κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών!

Δημήτρης Παπαγεωργίου

http://www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home