Υγεία....Εφημερίες τρόμου με ουρές και... ξύλο
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της ενδονοσοκομειακής βίας.Ολοένα και πιο συχνά γιατροί και νοσηλευτές πέφτουν θύματα επιθέσεων, ακόμη και ξυλοδαρμών από συγγενείς ασθενών, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς, που χάνουν την ψυχραιμία τους λόγω της ταλαιπωρίας στις εφημερίες
Τα βράδια το σύστημα Υγείας «αναστενάζει», μαζί και όσοι περιμένουν 7 και 8 ώρες, μέχρι να τους δει γιατρός, εξαιτίας κυρίως των ελλείψεων προσωπικού, φαινόμενο που, λόγω και των περικοπών, συνεχώς επιδεινώνεται…
Την ίδια ώρα, οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ζουν τον δικό τους εφιάλτη, έχοντας να εξετάσουν και να περιθάλψουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ασθενών σε σχέση με τις δυνατότητές τους, με συχνές ελλείψεις βασικών υλικών, βλάβες μηχανημάτων, συνθήκες που προκαλούν σε εργαζομένους και επισκέπτες έντονο στρες.
Η βία εναντίον γιατρών και νοσηλευτών, σύμφωνα με μαρτυρίες που καταγράψαμε σε νυχτερινές εφημερίες τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων (Νίκαιας, Τζάνειο, Ευαγγελισμό και Αττικό), είναι πλέον συχνό φαινόμενο, καλύπτοντας μια «γκάμα» συμπεριφορών, από εκρήξεις θυμού και λεκτικές επιθέσεις, ακόμη και με ακατονόμαστες ύβρεις, μέχρι ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς. Ο έλεγχος τείνει να χαθεί...
Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία στην περιφέρεια, αφού πρόσφατα καταγράφηκε πρωτοφανές περιστατικό με χρήση όπλου!
Πρόκειται για την περίπτωση Γερμανού υπηκόου που στις 21 Μαρτίου όρμησε στο νοσοκομείο Σπάρτης μερικές ημέρες μετά τον θάνατο της συζύγου του από εγκεφαλικό, τραυματίζοντας τον φυσιοθεραπευτή Ανδρέα Καλφίδη στα πλευρά και στη μέση. Στη συνέχεια ο δράστης έβαλε τέρμα στη ζωή του, ενώ το θύμα, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία, είναι καλά στην υγεία του.
«Ηταν κάτι τρομακτικό, ήμουν μπροστά όταν πυροβόλησε», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η υπεύθυνη του φυσιοθεραπευτηρίου στο Νοσοκομείο Σπάρτης Μηλιά Κουλογεωργίου. «Μπήκε έχοντας καλυμμένη με μία ψάθα καλαμωτής την καραμπίνα, έφτασε έτσι μέχρι το ορθοπεδικό τμήμα, απέναντι είναι το φυσιοθεραπευτήριο, και έψαχνε τον Ανδρέα, επειδή εκείνος έκανε φυσιοθεραπείες στην άτυχη γυναίκα, μετά το πρώτο εγκεφαλικό. Προφανώς ο δράστης θεώρησε τους φυσιοθεραπευτές υπεύθυνους για την υποτροπή και την κατάληξη της συζύγου του».
«Τους τελευταίους μήνες στον ?Ευαγγελισμό? είχαμε έξι καταγεγραμμένα κρούσματα ξυλοδαρμού γιατρών και προσωπικού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γιατρός ειδ. χειρουργός Νικήτας Νανίδης.
«Επιδημία» ξυλοδαρμών
«Ενας από αυτούς, ειδικευόμενος γενικός χειρουργός, χρειάστηκε να υποβληθεί σε μικροχειρουργική επέμβαση στο χέρι του προκειμένου να αποκατασταθεί ο τραυματισμός, μια νοσηλεύτρια παρέμεινε η ίδια νοσηλευόμενη επί ημέρες μετά από άγρια επίθεση 10 ατόμων εναντίον της, ενώ διευθύντρια τμήματος δέχθηκε από άγνωστο δράστη στους διαδρόμους του νοσοκομείου, χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι!
Σε άλλο περιστατικό συγχυτικού αρρώστου, η επίθεση έγινε μ' ένα μεταλλικό στήριγμα ορού. Προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές στο ιατρείο, σπάζοντας τζάμια, κατεβάζοντας ράφια, ενώ δύο εφημερεύοντες ειδικευόμενοι αναγκάστηκαν να τον δέσουν χειροπόδαρα με? κολλητική ταινία!».
Από τα πιο πρόσφατα ενός μακρύ καταλόγου περιστατικών, είναι αυτό του Κώστα Παπαζάχου στο Αττικό νοσοκομείο, στις 10 Μαρτίου. Ο γιατρός δέχθηκε επίθεση αρχικά φραστική, αλλά στη συνέχεια και σωματική, από συγγενείς ασθενούς που ζητούσαν να προηγηθεί ο άνθρωπός τους στην ουρά για την εξέταση. Εκείνο το βράδυ η εφημερία κατέγραψε 1.020 προσελεύσεις ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ύστερα από εξετάσεις έγιναν 215 εισαγωγές. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο γιατρός, μετά την επίθεση που δέχθηκε, παρακάλεσε να μην ασκηθεί δίωξη κατά των δραστών.
Γροθιές στο Βενιζέλειο
-
Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου ο επιμελητής της νευροχειρουργικής κλινικής Νίκος Μωραΐτης, που είχε παραπέμψει ηλικιωμένο ασθενή, προ τριμήνου, να κάνει εξειδικευμένη εξέταση στην Αθήνα η οποία δεν γίνεται στην Κρήτη, δέχθηκε επίθεση από συγγενή. Ο τελευταίος απαιτούσε να προηγηθεί η εξέταση του ασθενούς που συνόδευε και μόλις αντίκρισε τον γιατρό, εκτιμώντας ότι «τους είχε ταλαιπωρήσει και παλαιότερα», τον γρονθοκόπησε στο κεφάλι, προκαλώντας του τέσσερα τραύματα, ενώ του έσπασε και ένα πλευρό!
-
Στο ίδιο νοσοκομείο είχε προηγηθεί ένα ακόμη πρωτόγνωρο περιστατικό, με πρωταγωνιστή νεαρό ο οποίος συνόδευσε τον τραυματισμένο αδελφό του στο τμήμα επειγόντων και όταν οι γιατροί τού ζήτησαν να βγει ο ίδιος από το εξεταστήριο, εκείνος τους επιτέθηκε με κλωτσιές και γροθιές...
Ελλείψεις και κούραση
Προσωπικό εξαντλημένο, χωρίς ρεπό και απλήρωτο επί μήνες
«Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας γιατρός ο οποίος έχει τρομοκρατηθεί ή γρονθοκοπηθεί προφανώς δεν έχει πλέον την ψυχολογική ηρεμία και σωματική αντοχή ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει όλες τις σωστές αποφάσεις για την υγεία των αρρώστων», λέει ο κ. Νανίδης, ειδ. χειρουργός στον «Ευαγγελισμό».
«Στην Ελλάδα έχουμε συνεργεία φύλαξης ακατάλληλα εκπαιδευμένων χαμηλόμισθων ιδιωτικών υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστική νομική κάλυψη που να τους επιτρέπει να παρέμβουν ενεργά για την τήρηση της τάξης. Η συνδρομή της Αστυνομίας δυστυχώς έγκειται μόνο στο να προσφέρουν τη δυνατότητα στα θύματα των επιθέσεων να καταθέσουν μήνυση μετά το πέρας της βάρδιάς τους.
Το ανεπαρκές προσωπικό, οι περικοπές στην Υγεία, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η έλλειψη πρωτοβάθμιων υγειονομικών σταθμών στις πόλεις και η αύξηση προσέλευσης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία. Τα επείγοντα περιστατικά στοιβάζονται ανάμεσα σε τακτικούς ασθενείς και ο χρόνος αναμονής εκτοξεύεται σε απάνθρωπα και επικίνδυνα επίπεδα. Αν προσθέσουμε σε αυτό ένα ελλιπές και άρα διπλά κουρασμένο και χωρίς ρεπό και απλήρωτο επί μήνες προσωπικό, μαζί βέβαια με τα περιστατικά διεγερτικών ασθενών λόγω ιατρικής παθολογίας ή της επήρειας ουσιών, τότε το εκρηκτικό μείγμα αυτό χρειάζεται μόνο μία σπίθα για να αναφλεχθεί.
Κυρίως πρέπει να εκλείψουν οι αιτίες που προκαλούν τον εκνευρισμό και τις εντάσεις, ωστόσο πρέπει το υπουργείο και οι διοικήσεις να συνεργαστούν άμεσα για τη θέσπιση ειδικού σώματος περιφρούρησης της λειτουργίας των ΤΕΠ. Δεν νομίζω να δέχονταν αντίστοιχη ?χαοτική? λειτουργία στα γραφεία τους ή στο υπουργείο. Σε αντίθετη περίπτωση, τα περιστατικά αυτά θα αυξάνονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το προσωπικό των νοσοκομείων και κατ' επέκταση η υγεία των ίδιων των ασθενών», καταλήγει ο κ. Νανίδης.
Αττικόν
Μεθυσμένοι καβγατζήδες...μπουκάρουν στα επείγοντα
«Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Αττικό", σε ημέρες εφημερίας προσέρχονται σοβαρά περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα. Συγχρόνως καταφθάνουν και πολλοί που δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα, στέκονται έξω από το ΤΕΠ και όταν στις 8 μ.μ. ξεκινά η εφημερία, "μπουκάρουν" όλοι μαζί προσπαθώντας να εξυπηρετηθούν πρώτοι, ενώ καταφθάνουν το ένα πίσω από το άλλο τα ασθενοφόρα με τα σοβαρά περιστατικά.
Ειδικά τις Παρασκευές και τα Σάββατα, είναι πολλοί οι μεθυσμένοι που διακομίζονται. Μαζί τους, όμως, έρχεται όλη η... παρέα με αποτέλεσμα να προκαλούνται με μεγάλη ευκολία επεισόδια», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο νοσηλευτής Γιάννης Πλαγιαννάκος. Συνάδελφοί του μάς εξηγούν ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν σπάσει την εξωτερική πόρτα του ΤΕΠ τέσσερις φορές! Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί, κυρίως ανασφάλιστοι, ξεσπούν με όποιον τρόπο βρουν όταν πληροφορούνται ότι πρέπει να πληρώσουν τις εξετάσεις τους.
Στον διάδρομο κοντά στα εξωτερικά ιατρεία, συναντούμε έναν γιατρό να σπρώχνει ο ίδιος το φορείο, με έναν αλλοδαπό ασθενή που έχει πάθει γαστρορραγία. Στα λίγα λεπτά που μεσολαβούν ώσπου οι νοσηλευτές να τον παραλάβουν, μας εξηγεί ο γιατρός Νίκος Παναγόπουλος ότι «δεν επαρκούν οι τραυματιοφορείς και έτσι αναγκαζόμαστε οι γιατροί να τα κάνουμε όλα. Είμαι εφημερία στην Παθολογική κλινική και με ειδοποιούν από το ΤΕΠ ότι έχουν ασθενή να μου στείλουν, αλλά δεν υπάρχει τραυματιοφορέας. Οπότε πάω ο ίδιος και τον παραλαμβάνω. Βοηθάω τους συναδέλφους, το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν είμαι εγώ στο ΤΕΠ και κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κερδίσουμε χρόνο και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους ασθενείς», περιγράφει.
«Οσο για τη βία, ζούμε καθημερινά πλέον μ' αυτήν. Οι βρισιές και οι φωνές έχουν αθιερωθεί και ειδικά στην εφημερία είναι πλέον συνηθισμένες. Πρόσφατα κινδύνεψε ακόμα και η ζωή γυναίκας γιατρού, με τρία παιδιά, που δέχθηκε επίθεση σωματικής βίας. Η κατάσταση είναι απάνθρωπη και αντί να αντιμετωπίζεται, συνεχώς επιδεινώνεται. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάνουμε έκκληση και στον κόσμο, ο γιατρός κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να προσφέρει τη βοήθειά του σε όλους, χωρίς εξαίρεση», καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.
«Oι συγκρούσεις του νοσηλευτικού προσωπικού με το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών δεν είναι αμελητέες, αφού το 37,8% των νοσηλευτών δήλωσαν πως τέτοιες συγκρούσεις στο νοσοκομείο, σημειώνονται από ?συχνά? έως ?σχεδόν πάντα?», σύμφωνα με τα στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας, που διενήργησε, στο πλαίσιο διδακτορικής της διατριβής, η νοσηλεύτρια αν. προϊσταμένη παθολογικής κλινικής στο «Τζάνειο» Δέσποινα Παπαδοπούλου.
Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου