Blogger Widgets

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Από ποιά εγκληματικότητα να προφυλαχτούμε?

Πόσες είναι άραγε οι πιθανότητες να αμυνθεί κάποιος στις εγκληματικές ενέργειες των συμμοριών των «λευκών κολάρων» και πόσες στις ενέργειες των συμμοριών του ποινικού δικαίου, όπως θεωρούνται οι εγκληματίες με τα καλάσνικοφ; Πρέπει τελικά να είναι πολύ τυχερός κάποιος αν καταφέρει να αποφύγει και τις δύο μορφές συμμοριών, που ταλανίζουν τον τόπο τα τελευταία χρόνια…

Την αντιμετώπιση των συμμοριών, οιασδήποτε μορφής, την αναθέσαμε φυσικά στους εκπροσώπους μας. Οι οποίοι μας διαβεβαιώνουν πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε», αλλά πριν ο αλέκτωρ λαλήσει άπαξ, τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Το χειρότερο είναι, ότι επιχειρούν να ωραιοποιήσουν τα πράγματα, για να αποφύγουν τον καταλογισμό των ευθυνών, και το ακόμη χειρότερο ότι βρίσκουν και υποστηρικτές της παραπλάνησης. Στην μια περίπτωση αυτούς που έχουν προσωπικό συμφέρον, στην άλλη όσους διακατέχονται από παρωχημένες και καταδικασμένες από την ιστορία ιδεοληψίες.

Όλοι μας, λίγο πολύ, μετά και τα τελευταία γεγονότα με την ουσιαστική πτώχευση των Τραπεζών στην Κύπρο, νιώθουμε μια ανασφάλεια, που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας να αντιμετωπιστούν από ένα έκαστο τα προβλήματα, και που οδηγεί στη δυσπιστία στα όσα λέγονται και πράττονται. Είναι δε γνωστό, πως όταν ελλοχεύει ο φόβος στις καρδιές μας παύει να λειτουργεί η λογική και τότε διακατεχόμαστε από πλήθος αρνητικών συναισθημάτων.

Και πώς να μη νιώθουμε ανασφαλείς, όταν -πλην του Μνημονίου- το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ομολογεί πως δραματικές διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα; Κάθε μία ώρα σε όλη την Ελλάδα γίνεται μία ληστεία και 11 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται. Οι δε ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με κίνητρο τη ληστεία αυξήθηκαν κατά 87% και, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για θύματα ηλικιωμένους ανθρώπους.

Προχθές, ανακαλύφθηκαν χειροβομβίδες και εκρηκτικοί μηχανισμοί σε αλβανικό καφενείο στην Κυψέλη. Πρόκειται για ολόκληρο οπλοστάσιο: χειροβομβίδες, εκρηκτικοί μηχανισμοί, ναρκωτικά, και ένα περίστροφο. Δεν χρειάσθηκε καν να τα κρύψουν σε απομονωμένο μέρος, αλλά μέσα σε χώρο χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη.

Υπάρχουν δυο μύθοι που παραπλανούν τους λαούς. Ο ένας είναι -για να δικαιολογηθεί η με δημόσια δαπάνη παροχή εκπαίδευσης σε λαθρομετανάστες, δηλαδή μη Έλληνες πολίτες, δηλαδή παρανόμους- ότι με τη μόρφωση θα περιορισθεί η εγκληματικότητα. «Όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή», λέγουν. Την απάντηση την έδωσε ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο (όχι ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ του Β΄ πολέμου): «Ο άνθρωπος που δεν έχει πάει σχολείο μπορεί να ληστέψει επιβάτες από ένα βαγόνι, αλλά αν διαθέτει πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορεί να κλέψει ολόκληρο το σιδηρόδρομο». Να επιτραπεί η μικρή παράφραση: Αυτοί που διαθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δεν κλέβουν απλώς έναν ολόκληρο σιδηρόδρομο, αλλά ένα ολόκληρο κράτος.

Ο άλλος δε μύθος, είναι ότι η ανέχεια οδηγεί σε παραβατικότητα. Πράγματι, ένας απελπισμένος, ένας άνεργος που βλέπει τα παιδιά του να πεινούν, μπορεί κάτω υπό ορισμένες συνθήκες να διαπράξει παράνομες πράξεις. Ποιες όμως; Να κλέψει ενδεχομένως ένα πορτοφόλι ή τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ.

Αλλά στη χώρα μας, δεν γίνεται λόγος γι’ αυτού του είδους την εγκληματικότητα. Το ανακοίνωσε το Υπουργείο: «Κάθε μία ώρα σε όλη την Ελλάδα γίνεται μία ληστεία και 11 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται». Οι δράστες οδηγήθηκαν σ’ αυτές τις πράξεις επειδή πεινούσαν τα παιδιά τους; Θα τα χόρταιναν με δολοφονίες ή βιασμούς ηλικιωμένων; Θα πήγαιναν ψωμί στο σπίτι τους με ληστείες Τραπεζών; Θα οδηγούσαν στο θάνατο βήμα-βήμα εκατοντάδες χιλιάδες νέους, με τη διακίνηση ναρκωτικών;

Όλους αυτούς η φτώχεια τους οδήγησε; Από τέτοιου είδους εγκληματίες είναι γεμάτες οι φυλακές. Τους πορτοφολάδες (ακόμη και τους αναγνωρισμένους επαγγελματίες) τους συλλαμβάνουν και την επομένη τους απελευθερώνουν, ελλείψει χώρων φύλαξης.

Τώρα μάλιστα, οι εγκληματικές συμμορίες με τα καλάσνικοφ, θα βρουν ευρύτερο πεδίο δράσης. Η ανασφάλεια των πολιτών για την καταθέσεις τους στις Τράπεζες, θα οδηγήσει πολλούς στη φύλαξη μεγάλων ποσών στο σπίτι τους. Μέλη των συμμοριών παρακολουθούν τις αναλήψεις και πληροφορούνται ποιο θα είναι επόμενο θύμα. Φοβούμαι, πως οι ληστείες και δολοφονίες θα αυξηθούν σημαντικά.


http://elas-lyste.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home