Ανθελληνικό ευρωπαϊκό ψήφισμα για την ένταξη των Σκοπίων
Προκλητικό, έναντι της χώρας, αναμένεται και φέτος το ετήσιο ψήφισμα της Ευρωβουλής για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, μετά τη χθεσινή υιοθέτησή του και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (39 υπέρ, 13 κατά), από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής
Ακόμη και Σκοπιανός να ήταν ο Βρετανός Εργατικός ευρωβουλευτής, Richard Howit, δεν θα έγραφε τόσο θετικό ψήφισμα για τα Σκόπια. Φτάνει,μάλιστα,σε σημείο να συγχαίρει την Κομισιόν γιατί στην έκθεση χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονικός» και «μακεδονική» να προσδιορίσει το λαό και τη γλώσσα της γειτονικής χώρας…
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του 2011, η Επιτροπή απέφυγε τον όρο ο «μακεδονικός» λαός ή η «μακεδονική» γλώσσα. Το σχέδιο ψηφίσματος θα υποβληθεί για τελική έγκριση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ωστόσο, η χθεσινή ψηφοφορία δεν αφήνει πολλά περιθώρια βελτίωσής του. Στο σχέδιο ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Θεωρεί ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εγκρίθηκαν ομόφωνα και θέτουν ως χρονικό όριο για τη λήψη μιας απόφασης (για τα Σκόπια) τον Ιούνιο του 2013, στη βάση μιας νέας έκθεσης της Επιτροπής, συνιστούν ένα πραγματικό βήμα προόδου, και καλεί τον αρμόδιο επίτροπο να περιλάβει, στην έκθεση που ετοιμάζει, μια αξιολόγηση του κόστους της μη διεύρυνσης. Η Ευρωβουλή εκφράζει και πάλι τη λύπη της, γιατί η διαφορά στο θέμα της ονομασίας στέκεται εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη, ενώ συμφωνεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να διευθετηθεί οριστικά χωρίς καθυστερήσεις από καμία πλευρά.
Νίκος Μπέλλος, στον “Ελεύθερο Τύπο”
Σχόλιο ιστολογίου: Είναι προφανές πως οι "εταίροι" μάλλον δεν μας αντιμετωπίζουν ως φίλους και επίσης είναι προφανές πως ένα τέτοιο κατάπτυστο ευρωπαϊκό ψήφισμα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως χώρα της Ευρώπης. Μήπως υπάρχει ανάγκη και για περαιτέρω αποδείξεις πέρα από αυτές που μπορούμε να δούμε ολόγυρά μας; Φυσικά, η κυβέρνηση του Σαμαρά θα διαμαρτυρηθεί μετά το ψήφισμα (για τα μάτια του κόσμ0υ) και φυσικά δεν πρόκειται να υπάρξει η παραίτηση κανενός "υπευθύνου" (πρώτου και καλύτερου του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλου)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου