Blogger Widgets

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΟΕΒΡΑΪΚΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPIEGEL: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΙ, ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥΣ"...

σπιγκελΤο Der Spiegel ξεπέρασε τον εαυτό του σε "κιτρινισμό". Το γερμανικό περιοδικό κυκλοφορεί με τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους» και κάνει επίθεση τόσο στους Ελληνες όσο και στους Κύπριους. Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο που απεικονίζει έναν Ελληνα -κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης- να μεταφέρει χρήματα σε σακιά πάνω σε έναν γάιδαρο

Το δημοσίευμα του Der Spiegel βασίζεται σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, που οι πρώτοι καλούνται να «σώσουν»…

Γνωρίζοντας ότι θα θυμώσουν εύκολα τους Γερμανούς με το κλισέ ότι...

"οι Έλληνες έχουν σπίτια, εσείς δεν έχετε", προσπαθοούν να τους πείσουν ότιδήποτε μας κάνει η κυβέρνησή τους ότι το αξίζουμε.

Η ΕΚΤ στο πλαίσιο μελέτης κατέθεσε ερωτηματολόγια για τον πλούτο των κατοίκων σε 15 κεντρικές τράπεζες χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Στην έρευνα πήραν μέρος 62.000 νοικοκυριά και τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2007 - 2011.

Το πόρισμα δείχνει ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης με μέση περιουσία πολιτών 266.900 ευρώ. Πιο πλούσιοι σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι μόνο οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 397.800 μέση περιουσία, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Μάλτα με 215.900 ευρώ.

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό ήταν 101.900 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τη μέση περιουσία των Γερμανών που φέρεται να είναι 51.000 ευρώ.

«Υπάρχει πράγματι κρυμμένος πλούτος σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση;» και «Θα μπορούσαν άραγε τα ίδια τα κράτη ''σκλάβοι'' να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό;».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι η γνώση από τη μελέτη αυτή έρχεται μέσα από το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες του ευρώ δεν είναι και τόσο πλούσιες όσο νομίζαμε. Με αυτόν τον τρόπο πλασάρεται το νέο δόγμα της Γερμανίδας καγκελαρίου που θα καλεί το Νότο να πληρώσει για τους φτωχούς Γερμανούς.Είδατε πόσο εύκολα κατευθύνονται οι μάζες;

Στην ηλεκτρονική του έκδοση δε, το περιοδικό φιλοξενεί μία φωτογραφία της Ανγκελα Μέρκελ έξω από την ελληνική Βουλή, κρεμασμένη σε μία αγχόνη. Ο τίτλος είναι «Φτωχή Γερμανία!» και η λεζάντα: «Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί μία ευρω - διάσωση, πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρω - διάσωση όταν οι χώρες που χρωστούν είναι πλουσιότερες από τη χώρα των δανειστών τους;».

Αξίζει να αναφέρουμε πως στη μελέτη της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο συμπέρασμα ότι κράτη του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, εμφανίζονται να διαθέτουν πλουσιότερα νοικοκυριά από τη Γερμανία.

Ο αντίλογος στο πόρισμα της μελέτης της ΕΚΤ, σύμφωνα με οικονομολόγους είναι πως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν αρκετοί κρίσιμοι παράγοντες - που εν πολλοίς καθορίζουν το πόσο πλούσιο θεωρείται ένα νοικοκυριό.

Φυσικά επείτηδες δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι η ακίνητη περιουσία δεν είναι ρευστό, και δεν τρώγεται. Κατασκευάστηκε σε εποχές που υπήρχαν λεφτά,και έχουν ήδη φορολογηθεί άπειρες φορές κατά την κατασκευή τους. Επειδή όμως θεωρούν τον κόσμο πιθηκοειδή, μιλάνε απλοποιητικά με φράσεις "σλόγκαν" για να είναι σίγουροι ότι δεν θα καταλάβουν.

Δεν αναφέρουν επίσης ότι η ατμομηχανή της Ελλάδος ήταν η οικοδομή, και όχι η βιομηχανία όπως στην Γερμανία.

http://ipolitiki.blogspot.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home