Blogger Widgets

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΝΤΡΑ ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ''ΟΙΚΟΠΕΔΟ'' ΕΛΛΑΔΑ


Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, και η ψήφιση του νέου Μνημονίου, φαίνεται ότι δεν χαροποίησαν τις ΗΠΑ, καθώς βλέπουν ότι η όλη εξέλιξη «γερμανοποιεί» τη χώρα σε βαθμό που αρχίζει και θίγει τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της αμερικανικής υπερδύναμης.
Σε άρθρο των New York Times, που θεωρούνται η «φωνή» ειδικά της νυν κυβέρνησης των ΗΠΑ, εξαπολύθηκε επίθεση στη Γερμανία για τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα, ειδικότερα, δε, για τις προβλέψεις του Μνημονίου, που οι ΗΠΑ θεωρούν αδύνατον να εκπληρωθούν από την Ελλάδα σε συνθήκες τόσο βαθιάς ύφεσης.
Τα μεγάλα think tanks της Ουάσιγκτον, επισημαίνουν τον κίνδυνο να περιέλθει στο Βερολίνο ο πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, με όλα τα επακόλουθα που μπορεί να σημάνει αυτό, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ορυκτό πλούτο της χώρας και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Ένας ορυκτός πλούτος που υποθηκεύτηκε κανονικά με την ψήφιση του Μνημονίου την περασμένη Κυριακή και δεσμεύθηκαν προκαταβολικά όλα τα έσοδα, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα νέα δάνεια, κάτι που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Στο εκτενές αφιέρωμα της αμερικανικής εφημερίδας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, οι NY Times γράφουν:
«Έχουμε ένα ερώτημα προς την κυρία Merkel και τον κ. Sarkozy και σε οποιονδήποτε στην Ευρώπη που συνεχίζει να επιμένει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά αυστηρά: Έχετε δει την Ελλάδα τελευταία;». Και απαριθμούν όλα τα δυσμενή στοιχεία.
Στις ΗΠΑ θεωρούν ότι στην Αθήνα υπάρχει ένα ευρύτερο υπερκομματικό ή καλύτερα διακομματικό «γερμανικό κόμμα», με κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων να ανήκουν «ψυχή τε και σώματι» σε αυτό. Χαρακτηρίζουν τον Ε. Βενιζέλο «φωτοτυπία» του Β.Σόϊμπλε σε ότι αφορά τα φιλογερμανικά αισθήματά του και παρατηρούν πολύ προσεκτικά τις κινήσεις όλων των Ελλήνων πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home