Blogger Widgets

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Aλαλούμ στην αγορά εργασίας για την εφαρμογή της μείωσης μισθών


Σύγχυση επικρατεί στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή της ρύθμισης για τη μείωση μισθών και τις ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνδικάτα και επιχειρηματίες έχουν καταθέσει εκατοντάδες  ερωτήματα στο γραφείο του υπουργού Εργασίας τα οποία θα απαντηθούν ανά κατηγορίες μέσω της ερμηνευτικής εγκυκλίου που αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ορισμένα από τα θολά σημεία που θα ξεδιαλύνει η εγκύκλιος είναι τα εξής...[...]

-Ολοι νέοι έως 25 ετών –και όχι μόνο οι ανειδίκευτοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια– θα εισπράττουν το μισθό των 510 ευρώ. Ακόμα και αν έχουν σπουδές και προϋπηρεσία σε εξειδικευμένους κλάδους ,θα παίρνουν αυτή την πενιχρή αμοιβή έως την ηλικία των 25 καθώς ο νομοθέτης λαμβάνει υπόψη του μόνο το ηλικιακό κριτήριο και θεωρεί ότι  η απασχολησή τους αποτελεί εργασιακή εμπειρία. Η υψηλότερη αμοιβή είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και συμφωνείται με την υπογραφή ατομικής σύμβασης.

-Κατά την νέα περίοδο μετενέργειας που δόθηκε έως τις 14 ΜαΪου, δεν μπορούν να αναβιώσουν τα έξτρα επιδόματα και άλλοι ευνοικοί όροι που προβλέπονταν από την παλιά κλαδική σύμβαση η οποία δεν ισχύει πια. Μια τέτοια ερμηνεία θα αλλοίωνε τη βούληση του νομοθέτη που προβλέπει ρητά τη "διάσωση" μόνο 4 επιδομάτων (τέκνων, ωρίμανσης, σπουδών και επικινδυνότητας). Η περίοδος χάριτος δίνεται μόνο για να διευκολύνει την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

- Εως αυτήν την ώρα οι υπηρεσίες του  Υπουργείου Εργασίας υπό τη  Γενική Γραμματέα κ. Αννα Στρατινάκη  που συντάσσουν την εγκύκλιο  δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα  αν καταργείται ολόκληρο το επιδομα γαμου και τεκνων οταν ειναι ενιαίο όπως συμβαίνει σε πολλές κλαδικές συμβάσεις.

-  Ο εργοδότης μετά την εκπνοή της 3μηνης μετενέργειας έχει το δικαίωμα να κατεβάσει το μισθό σας χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη σας στο βασικό μισθό που αντιστοιχεί στα έτη προϋπηρεσίας σας (επίδομα ωρίμανσης) ενώ διασώζετε και το επίδομα τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητα. Τι χάνετε; Οποιο έξτρα επίδομα και παροχή είχατε. Για παράδειγμα, αν είστε υπάλληλος γραφείου με 20 χρόνια υπηρεσίας θα πάρετε 1095,13 ευρώ συν τα προαναφερθέντα επιδόματα. θα χάσετε το επίδομα γάμου 10%, ταμειακών λαθών 5%, επίδομα διακίνησης η είσπραξης χρημάτων 5%, επίδομα ξένης γλώσσας 54 ευρώ και επίδομα προυπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη 34 ευρώ. Σύνολο 280 ευρώ. Για παρηγοριά σας αναφέρω ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που έχουν έξτρα επίδομα τροφής, στολής, εποχικότητας κλπ. χάνουν πάνω από 20% των αποδοχών τους ενώ άλλες κατηγορίες όπως τουριστικοί και ναυτικοί πράκτορες που έπαιρναν 15 ειδικά επιδόματα, θα χάσουν το μισό τους μισθό εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά ο εργοδότης.

- Το επίδομα ωρίμανσης ,δηλαδή το κλιμάκιο ή η προϋπηρεσία σας υπολογίζεται στο σύνολο του εργασιακού σας βίου και όχι μόνο βάσει του χρόνου που διανύσατε στον τελευταίο σας εργοδότη. Αν προσληφθήκατε στην τελευταία σας δουλειά χωρίς να φροντίσετε να αναγνωρίσετε την προυπηρεσία σας είναι δικό σας λάθος 

- Αν αμείβεστε με τα κατώτατα όρια, ο εργοδότης σας έχει το δικαίωμα να μειώσει το μισθό σας κατά 22%, στα 586 ευρώ αύριο το πρωί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη σας. Αν είστε έγγαμος με 3 τριετίες ο μισθός θα μειωθεί στα 820 ευρώ (από 1037 ευρώ) ποσό που αντιστοιχεί στην προϋπηρεσία σας συν τα βασικά επιδόματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home