Στα Γιάννινα υπηρετούν μόνο δυο
Με τον πιο τραγικό τρόπο έρχονται και πάλι στο φως της δημοσιότητας οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.Ασθενής που μεταφέρθηκε στο «Χατζηκώστα» έπρεπε να χειρουργηθεί από Αγγειοχειρουργό, μια ειδικότητα όμως που δεν διαθέτει το νοσοκομείο και συνήθως εξυπηρετείται από το Πανεπιστημιακό που έχει μόνο δύο! Η απουσία όμως εκτός πόλεως των δυο γιατρών, που δεν βρίσκονταν σε εφημερία, είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να ...
μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Αν και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, δυστυχώς δεν τα κατάφερε και κατέληξε. •
Η υποστελέχωση του Τμήματος Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπ. Νοσοκομείο δεν είναι κάτι καινούργιο. Ας αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα μόλις δυο γιατροί καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της Β.Δ. Ελλάδος! Οι ανησυχίες που κατά καιρούς έχει εκφράσει και ο αναπλ. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής κ. Μιλτ. Ματσάγκας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο. Πράγματι οι οχλήσεις του κ. Ματσάγκα προς το Υπουργείο Υγείας έχουν ξεκινήσει εδώ και 12 χρόνια, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο Τμήμα.
Για την ανάγκη επάνδρωσης της Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπ. Νοσοκομείο έχει επανειλημμένα αναφερθεί με ρεπορτάζ του και ο «Π.Λ.». Στις 22 Οκτωβρίου 2011 με πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του έγραφε: «Κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» Καρδιοχειρουργική – Αγγειοχειρουργική. Οι αντοχές μας εξαντλούνται, αλλά κανείς δεν ακούει, τονίζει στον «Π.Λ.» ο αναπλ. Καθηγητής Αγγ/κής Μιλτ. Ματσάγκας».
Όπως γράφαμε τότε: «Μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας και της απουσίας ειδικευόμενων γιατρών αντιμετωπίζει σήμερα η Αγγειοχειρουργική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η οποία καλύπτει έναν πληθυσμό 700.000 ανθρώπων, αφού παρακολουθεί σε τακτική βάση περίπου 500 ασθενείς, όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά από ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα (Καστοριά, Γρεβενά, Αγρίνιο κ.λ.π.). Παράλληλα, πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 250 υψηλού κινδύνου χειρουργεία σε ετήσια βάση».
Στο ρεπορτάζ ο κ. Ματσάγκας ανέφερε τότε στον «Π.Λ.» ότι «η Αγγειοχειρουργική τηρεί ως τμήμα όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να έχει σήμερα τρεις θέσεις ειδικευομένων γιατρών και την σύστασή τους έχουμε ζητήσει ήδη από το 2008, καθώς είναι απαραίτητο αυτό το προσωπικό για την λειτουργία της Κλινικής εν γένει. Παρόλα αυτά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από το Υπουργείο»! *** •
Δυστυχώς όμως το κακό δεν άργησε να συμβεί. Ο άτυχος 63χρονος που έχασε τελικά τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη ήταν το θύμα της πολιτικής των περικοπών στη δημόσια υγεία, που βαίνει από το κακό στο χειρότερο.
proinoslogos.gr
epirus.ellas.voula@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου