Blogger Widgets

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Οι «αυτοκτονίες του ΔΝΤ» έφτασαν και στην Ελλάδα



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί μπροστά στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, που συνδέεται με την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας.Όπως υποστηρίζουν, οι «αυτοκτονίες του ΔΝΤ» -όρος που έκανε την εμφάνισή του στη Νότιο Κορέα στα τέλη της δεκαετίας '90- μπορούν να προληφθούν μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και με την ενίσχυση των ψυχιατρικών υποδομών.....

Στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αττική, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009. Όμως οι ψυχιατρικές υποδομές αντί να ενισχύονται, υφίστανται περικοπές.  

Σύμφωνα με «Τα Νέα», στο Λεκανοπέδιο Αττικής όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών, αλλά και ανέργων, οι περικοπές σε κλινικές που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην πάρει το φαινόμενο διαστάσεις επιδημίας φτάνουν το 30%.   
Σε έρευνα του Κέμπριτζ για τις ευρωπαϊκές χώρες έως και το 2009 περιελήφθησαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία που εντάχθηκαν σε προγράμματα του ΔΝΤ. Από την έρευνα προκύπτει ότι λίγο καιρό αφού σημείωσαν άνοδο τα ποσοστά της ανεργίας το 2008 αυξήθηκαν και οι αυτόχειρες. Ειδικότερα, άνοδος της ανεργίας κατά 3% συνδεόταν με αύξηση στις αυτοκτονίες κατά 4,45% για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών.  

«Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις αυτοκτονίες (τετελεσμένες και απόπειρες) από το 2009, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα» επισημαίνει ο Αλέξανδρος Κεντικελένης από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home