Κανείς δεν μιλάει πλεον ευθέως για μονομερείς ενέργειες
- Δραγασάκης και Σταθάκης κατεβάζουν τους τόνους και δηλώνουν έτοιμοι για συμβιβασμούς
- Συνάντηση Τσίπρα με τους πρεσβευτές των G20
Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι η αλλαγή γραμμής στον ΣΥΡΙΖΑ από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του που διαμορφώνουν καθημερινά το πρόγραμμα τους για την Οικονομία. Πως προέκυψε αυτό;...
Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα με θέσεις άκαμπτες και σκληρές σε πολλά από τα θέματα της Οικονομίας, υπήρξαν αντιδράσεις. Και μέσα και έξω από το κόμμα. Κάποιοι επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση "δεν βγαίνει". Έτσι, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Και άρχισαν να "λειαίνουν τις γωνίες".
Φτάσαμε λοιπόν, λίγες ημέρες μετά, η σκληρή γραμμή "κατάργηση του Μνημονίου", να μην υπάρχει πια. Βλέποντας μάλιστα ότι δεν αποκλείεται την Δευτέρα 18 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κυβέρνηση αλλάζουν στάση και αυτό προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις τους.
Για παράδειγμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του πρόσφατα είπε: "Δε λέμε «λεφτά υπάρχουν». Δεν έχουμε στη ντουλάπα μας σκελετούς τύπου Siemens, Βατοπέδι, μίζες για εξοπλισμούς. Ούτε υποσχόμαστε ότι σε λίγους μήνες ή σε τέσσερα χρόνια θα αλλάξουν όλα."
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις ενός εκ των εμνευστών του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιάννη Δραγασάκη.
Τον χαρακτηρίζουν ευέλικτο στην τακτική με αίσθηση του «ρεαλισμού της καθημερινότητας».
Προσπαθεί μάλιστα να σταματήσει την πολυγλωσσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρινίζει με κάθε ευκαιρία: «Εμείς δεν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια δομική αλληλεξάρτηση στην ΕΕ και γι' αυτό δεν μιλούμε για μονομερείς ενέργειες αλλά για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, εκτός και αν υποχρεωθούμε σε μονομερείς ενέργειες».
Για συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν μιλάει και ο Γιώργος Σταθάκης και για λογικό σχέδιο.
Ίσως γι' αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται στο Ζάππειο με τους πρεσβευτές των G20!
Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούνται και από τις καλύτερες με πολλές από τις χώρες αυτές, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται κόμμα εξουσίας. Οι σχέσεις με την Ευρώπη είναι μόνο μέσα από το ευρωκοινοβούλιο και όχι στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οι χώρες του G20 είναι: Αυστραλία, Ινδία, Αργεντινή, Γαλλία, Κίνα, Καναδάς, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρικη, Μεξικό, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Τουρκία, Βρετανία και Νότια Κορέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου