Blogger Widgets

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ο Στουρνάρας στα βήματα του Παπακωνσταντίνου

Ίδια μέτρα, ίδια συνταγή, άλλος γιατρός

Στα βήματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου βαδίζει ο Γιάννης Στουρνάρας επιλέγοντας τα ίδια μέτρα και πολιτική στάση με στόχο να πείσει τους ξένους για την πολιτική βούηση στην υλοποίηση ώστε να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…

Οι ασφυκτικές πιέσεις από το τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την ύφεση που βαθαίνει οδηγούν το νέο υπουργό Οικονομικών σε συμπληγάδες, από οποίες όμως δεν γλύτωσε ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εφεδρεία, μειώσεις μισθών στο Δημοσιο, ειδικά μισθολόγια, φοροεισπρακτικά σαφάρι και υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομικών για την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Αυτό ήταν το μείγμα μέτρων που προσπάθησε να εφαρμόσει και η κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου, τα ίδια προωθεί και η κυβέρνηση συνεργασίας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Τα ερωτήματα πολλά και επικίνδυνα. Γιατί επιμένουν, γιατί συμφωνούν με αυτό που διαφωνούσαν. Πιος μοιράζει τα χαρτιά;

Οι διακηρύξεις του Αντώνη Σαμαρά για διαφορετικό μείγμα μέτρων στην οικονομική πολιτική έχουν εγκαταληφθεί, όπως δικαίως καταγγέλει συσσωμη η αντιπολίτευση και πλέον και τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Κύκλοι του Μαξίμου επιμένουν πως είναι πρόσκαιρο και πως σύντομα η κυβέρνηση θα αλλάξει κατεύθυνση, αρκεί να λάβει τη δόση. Αντίστοιχη πολιτική εφάρμοσε όμως και ο Γ. Παπανδρέου, με γνωστά αποτελέσματα.

Και στις δυο περιπτώσεις το πρόβλημα είναι η έλλειψη ξεκάθαρου στόχου και η εξάρτηση από κέντρα με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Η κυβερνηση Σαμαρά όπως και αυτή του Γ. Παπανδρέου αρνείται να θέσει επισήμως θέματα που είναι αυτονόητα. Οταν το Reueters και διεθνείς παράγοντες ανοίγουν τη συζήτηση για νέα μείωση του χρέους η Ελλάδα γιατί κωφεύει;

Οταν είναι πρωφανές ότι οι απαιτήσεις της τρόικας δεν έχουν αλλάξει γιατί η κυβέρνηση δεν το αποκαλύπτει για να χρησιμοποιήσει νέους μοχλούς πίεσης;

Οι στόχοι

Με την τρόικα να επιμενει για μείωση του αριθμού των Δημοσίων υπαλλήλων άμεσα η κυβέρνηση επανέρχεται στο καλά μελετημένο πλέον σενάριο της εργασιακής εφεδρείας το οποίο με κάποιες βελτιώσεις θα οδηγήσει εκτός Δημοσίου 40-45 χιλ υπαλλήλους με το 60% των αποδοχών τους.

Αυτό που σημειώνουν στελέχη της τρόικας σε συζητήσεις τους με υψηλόβαθμους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είναι το γεγονός ότι το 2012 δεν επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί για την εργασιακή εφεδρεία και φέτος, παρά την πρόβλεψη του Μνημονίου για τουλάχιστον 15.000 άτομα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η τρόικα θέτει ζήτημα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να προχωρήσει η εργασιακή εφεδρεία, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και να προκύψει εξοικονόμηση δαπανών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Περικοπές σε συντάξεις-επιδόματα-ειδικά μισθολόγια

Όπως έχει γίνει πλέον γνωστό η κυβέρνηση θα εφαρμόσει νόμους για αναδρομικές περικοπές σε συντάξεις και στα εφάπαξ, βάζοντας παράλληλα και πλαφόν στα 2400 ευρώ στην ανώτερη σύνταξη και κόβοντας τις επιπλέον παροχές.

Παράλληλα περιορίζει περαιτέρω το κοινωνικό κράτος, αδυνατώντας να το συντηρήσει με τα διαρκώς μειούμεσα έσοδα του προϋπολογισμού.

Η παγίδα

Αν η κυβέρνηση λάβει αυτά τα μέτρα θεωρείται δεδομένο πως η ύφεση θα βαθύνει αντί να συρρικνωθεί καθως το διαθέσιμο εισόδημα θα συρρικνωθεί. Παράλληλα όμως θα διοκγωθουν οι επισφάλειες των τραπεζών με αποτέλεσμα τα κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση να αποδειχθούν ανεπαρκή.

Ετσι θα απαιτηθεί νεο πακέτο στήριξης των τραπεζών, το οποίο όμως δύσκολα θα εγκριθεί καθώς η εκθεση της ΕΚΤ θα είναι δυσανάλογα μέγαλη και τα προβλήματα στην Ιταλία και την Ισπανία θα έχουν διογκωθεί.

Παράλληλα οι συνθήκες στην κοινωνία στην Ελλάδα θα είναι έκρυθμες με τη βία να εξαπλώνεται και τις αυτοκτονίες να αυξάνονται.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home