Blogger Widgets

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Οι γυναίκες του κουρδικού στρατού.(φωτο)

Η τουρκοκουρδική διένεξη διαρκεί περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. Σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που ιδρύθηκε στις 27 Νοέμ 1978, άρχισαν το 1984 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Το PKK μάχεται έναν πόλεμο για το δικό του κράτος και η κυβέρνηση της Τουρκίας αγωνίζεται για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του τουρκικού κράτους. Μέχρι τις αρχές του ΧΧΙ αιώνα, οι Κούρδοι ήταν το μεγαλύτερο έθνος το οποίο δεν έχει δική του κρατική υπόσταση της.

Στα 30 χρόνια πολέμου οι συγκρούσεις πότε ηρεμούν πότε ανάβουν. Ξεκινώντας από το 1993, 5 φορές έγινε μονομερή κατάπαυση του πυρός.Το PKK αποδέχεται πρόθυμα τις γυναίκες αντάρτες στις τάξεις του. Έτσι, στη δεκαετία του 1990, σχεδόν το 30% των αγωνιστών του ήταν γυναίκες. Στον παραδοσιακό κουρδικό πολιτισμό η γυναίκα κατέχει αδύναμη θέση και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον άνδρα. Αλλά στο στρατό αυτό δεν έχει σημασία.(www.anexigita.com). Όλες οι μαχητές, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες περνούν την ίδια εκπαίδευση, εξασκούνται μαζί και τρώνε μαζί.

Οι φωτογραφίες των Κούρδων τραβήχτηκαν σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ..

Ο δρόμος προς το στρατόπεδο. Ο κουρδικός πληθυσμός είναι πλειοψηφία στο Κουρδιστάν,μια εθνοτική περιοχή, που βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν στα μετόπισθεν βρίσκονται οι βάσεις των γυναικών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Γυναίκες αντάρτες.Η βάση των ανταρτών βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ, μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο. Για τη βάση ξεκινούν με το τζιπ και φτάνουν με πόδια ακολουθώντας μονοπάτια του βουνού.

Σε αυτή τη βάση οι περισσότερες γυναίκες μαχήτριες,που ανήκουν σε διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και είναι πολίτες διαφόρων χωρών, λαμβάνουν στρατιωτική και ιδεολογική εκπαίδευση. Όλες  ζουν σε αληθινά σπαρτιακές συνθήκες .

Οι γυναίκες πηγαίνουν στη στρατιωτική βάση, σαν να πηγαίνουν στη δουλειά. Κάθε γυναίκα-πολεμιστής πρέπει να περάσει μια εξάμηνη εκπαίδευση. Σε αυτή την περίπτωση, ο φόρτος εργασίας των γυναικών δεν είναι διαφορετικός από αυτόν των ανδρών.Οι σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες του στρατοπέδου απαγορεύονται.(www.anexigita.com). Σύμφωνα με τις αρχές του Κόμματος της ομάδας εργασίας του Κουρδιστάν η κοινωνία θα πρέπει να δώσει στις γυναίκες τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Μία από τις συνέπειες αυτής της ισότητας είναι η τήρηση της πειθαρχίας του στρατού, χωρίς παραχωρήσεις και σκληρή δουλειά των στρατιωτών ίδια με τους άνδρες.

Προσθήκη λεζάντας

Οι γυναίκες στρατιώτες πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα. Έχοντας περάσει ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης, μερικές γυναίκες παραμένουν στο στρατό και παίρνουν μέρος στις μάχες ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν σε εφεδρεία.

Μία από τις σφαίρες έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα. Εκείνοι που είναι στη βάση, προσπαθήσαν όσο το δυνατόν συντομότερα για να μην αποκαλυφθεί η βάση.

Στην παραδοσιακή κουρδική κοινωνία οι γυναίκες έχουν ένα δευτερεύοντα ρόλο. Αλλά σε μια στρατιωτική βάση η πορεία φυσικής αγωγής είναι η ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι ευέλπιδες πλένονται σε ένα ρυάκι στο βουνό.

Επιστροφή στη βάση.

Οι εκπαιδευόμενες πρέπει να τρώνε όρθιες σαν στρατιώτες σε αυτόν τον πόλεμο. Με αυτήν την οργάνωση, μπορούν να αντιδρούν γρήγορα σε μια αιφνιδιαστική επίθεση του εχθρού.Κάθε γυναίκα κουβαλάει τη δική της μερίδα και η προμήθεια τροφίμων είναι σε αυστηρά ελεγχόμενες ποσότητες. Το μενού περιλαμβάνει ψωμί, φασόλια, παραδοσιακό τυρί φέτα και ελιές.

Το απόγευμα ξεκινά με θεωρητικές ασκήσεις.Το πρόγραμμα Ανθρωπιστικών Σπουδών που πρέπει να μάθουν οι μαθήτριες, είναι αρκετά εκτεταμένο. Σ'αυτό περιλαμβάνονται οι βάσεις  της ιδεολογία του ΡΚΚ, φιλοσοφία και λογοτεχνία.

Πρωινή γυμναστική στις πέντε το πρωί.

Οι μαχήτριες κρύβονται από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Αν το μη επανδρωμένο ανιχνευτικό τις εντοπίσει σε λίγο θα πετάξουν εκεί βομβαρδιστικά.

Ακόμη και όταν περάσει ο κίνδυνος,η πορεία συνεχίζεται με εξαιρετική προσοχή.

Σκαρφάλωμα στο δέντρο για να απολαύσουν μερικά φρούτα.

Στο τέλος της ημέρας αρχίζει το πολιτιστικό πρόγραμμα.

Η βάση είναι κρυμμένη στην ορεινή κορυφογραμμή στο βόρειο Ιράκ. Σε αυτή τη βάση η γίνεται κατάρτιση νέων μαχητών αλλά χρησιμοποιείται και ως μέρος «αναψυχής»,για λίγες ημέρες πίσω από το μέτωπο.

Οι μαχητές του μετώπου έρχονται στη βάση για μια μικρή ανάπαυλα και μετά επιστρέφουν στο μέτωπο.

Οι στρατιώτες συγκεντρώνονται σε μια συνάντηση για να γιορτάσουν τη μέρα προς τιμήν της Κούρδης ηρωίδας Zila. Η ηρωίδα τιμάται από το κουρδικού ΡΚΚ ευρέως σε εκδηλώσεις που παρακολουθούνται από Κούρδους πολιτικούς, ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου. Η σύντροφος Zila (Zeinab Kinadzhi) 30 Ιούν 1996 είχε οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Ντυμένη σαν μια έγκυο γυναίκα,η Zeinab Kinadzhi έσμιξε με το κοινό που παρακολουθούσε μια τουρκική στρατιωτική τελετή. Η επίθεση με βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσε οκτώ στρατιώτες του τουρκικού στρατού  και άλλοι 29 τραυματίστηκαν. Σύντροφοι του Κόμματος ανακύρηξαν τη Zila ως σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία του κουρδικού λαού και των Κούρδων γυναικών.

Κουρδικό γυναικείο ανταρτικό σώμα γιορτάζει στην Ημέρα της Ζιλά.

Εορταστικές εκδηλώσεις την Ημέρα της Ζιλά.

Χοροί.

Οι μαχήτριες παρακολουθούν τα βραδυνά νέα

www.anexigita.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home