Blogger Widgets

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Πουλιά, ψάρια, σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει σε τεράστιους αριθμούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών. Πάνω από 100.000 ψάρια ξεβράστηκαν στο Αρκάνσας. Χιλιάδες πουλιά έπεσαν από τον ουρανό σε όλο τον κόσμο.Γιατί; Αναμφισβήτητα,η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα σε συνδυασμό με μια τρύπα στη μαγνητόσφαιρα της Γης θα μπορούσε να είναι η αιτία...

Η τρέχουσα επιστημονική γνώση μας πληροφορεί ότι τα πουλιά και τα ψάρια χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της γης κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων.

Η μαγνητόσφαιρα είναι η περιοχή γύρω από έναν πλανήτη στον οποίο η μαγνητική δύναμη αυτού του πλανήτη είναι η κυρίαρχη πίεση. Η Γη προστατεύεται από την πλειοψηφία της ηλιακής ακτινοβολίας και τις καταιγίδες από την μαγνητόσφαιρα του, αλλά όχι εντελώς.

Το 2008 η NASA εντόπισε ένα τεράστιο ρήγμα στην μαγνητόσφαιρα, επιτρέποντας τους ηλιακούς ανέμους να διεισδύσουν και να προκαλέσουν τεράστιες γεωμαγνητικές καταιγίδες. Είναι γνωστό ότι οι ηλιακές καταιγίδες βομβαρδίζουν τον πλανήτη μας με εξαιρετικά φορτισμένα σωματίδια που μπορούν να επηρεάσουν την επίφυση σε ανθρώπους. Το British Medical Journal δημοσίευσε τα ευρήματα που υποστηρίζουν την άποψη ότι η ζημιά στον αδένα μπορεί να προκαλέσει τους ανθρώπους να έχουν μειωμένη αίσθηση της κατεύθυνσης. Συγκρίνοντας την επίφυση στον άνθρωπο με εκείνη του ίδιου αδένα σε πτηνά που εκτρέφονται. Στους ανθρώπους ο αδένας ζυγίζει 2,0 γραμμάρια και ισοδυναμεί με λιγότερο από το 1% του συνολικού βάρους του εγκεφάλου, ενώ η επίφυση στα περιστέρια ζυγίζει 1,5 γραμμάρια, 10% του βάρους του εγκεφάλου τους. Ενώ η επίφυση μας δίνει τη γενική αίσθηση της κατεύθυνσης πλούσια σε σίδηρο, όπως το αίμα ρέει μέσα για να συρθεί προς το μαγνητικό βορρά, η αύξηση του μεγέθους των περιστεριών δείχνουν πιθανόν μια μεγαλύτερη ευαισθησία στην μαγνητόσφαιρα.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι τα πουλιά μπορούν να δουν το μαγνητικό πεδίο μέσω φωτοδεκτών στα μάτια τους. Αυτό τους επιτρέπει να προσανατολίζονται κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών πτήσεων. Μια μαζική παραβίαση στην μαγνητόσφαιρα που εντοπίστηκε από τη NASA το 2008  επέτρεψε στους ηλιακούς ανέμους να δημιουργήσουν τεράστιες γεωμαγνητικές καταιγίδες. Οι γεωμαγνητικές διαταραχές που προκαλούνται από αυξημένη δραστηριότητα του ήλιου είναι πιθανόν να επηρεάζουν τα πουλιά και τα ψάρια.

Ο πρόσφατος θάνατος σε περισσότερα από 40.000 καβούρια, αστερίες, αστακούς, και ανεμώνες στην Αγγλία δίνει έμφαση στα βιολογικά αποτελέσματα μιας διαταραγμένης μαγνητόσφαιρας. Το γεγονός ότι τα μεταναστευτικά πλάσματα σε όλο τον κόσμο βασίζονται στην μαγνητόσφαιρα, όπως ένας χάρτης είναι αδιαμφισβήτητα.

Καθώς πλησιάζουμε τη μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα του ανέμου, πολλές περισσότερες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν για να μελετήσουμε τα αποτελέσματα ότι η μεταβαλλόμενη μαγνητόσφαιρα μπορεί να έχει επιπτώσεις για τη βιολογία μας, καθώς και για άλλα πλάσματα στον πλανήτη μας.

atheatignosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home