Blogger Widgets

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Υβριδικό οικολογικό σκούτερ από Eλληνικά χέρια

Ένα μηχανάκι που κινείται με υδρογόνο σχεδίασε και κατασκεύασε για λογαριασμό του δήμου Θέρμης, η ελληνική εταιρεία ELFON LTD, Clean Energy Solutions. Στο Πρόγραμμα, εκτός του δήμου Θέρμης, συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η Σχολή μαθηματικών και φυσικών επιστημών του Μπλαγκόεβγκραντ και το Ίδρυμα για την οικολογική έρευνα…

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τάση κατανάλωσης καυσίμων όλο και λιγότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι εμφανής. Το υδρογόνο απαλλαγμένο από κάθε ποσό άνθρακα μπορεί να προσφέρει αρκετή ενέργεια για καθημερινές χρήσεις όπως η ηλεκτροδότηση κτιρίων ή η κίνηση των μεταφορικών μας μέσων. Μάλιστα αυτή τη στιγμή γίνονται σημαντικές προσπάθειες, κυρίως στα ιδιαίτερα ανεπτυγμένα κράτη, για τη μετατροπή της προσαρμοσμένης στα καύσιμα άνθρακα υποδομής σε υποδομή με βάση το υδρογόνο.

Το υβριδικό σκούτερ για οικολογικές μετακινήσεις, χρησιμοποιεί μπαταρίες με παρατεταμένη αυτονομία χάρη στις κυψέλες καυσίμου. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται συνεχώς, αυτόματα, από το σύστημα της κυψέλης καυσίμου που χρησιμοποιεί υδρογόνο. Έτσι, με την χρήση του υδρογόνου αυξάνεται η αυτονομία του οχήματος. Η τροφοδοσία του scooter θα γίνεται με υδρογόνο που παράγεται στο ΕΚΕΤΑ, σε ειδικά κατασκευασμένη μονάδα, με ανανεώσιμο τρόπο, από νερό και ήλιο. To EKETA έχει αναπτύξει δύο μεθόδους παρασκευής υδρογόνου από τη διάσπαση του νερού με ανανεώσιμο τρόπο. Το υδρογόνο που τροφοδοτεί το σκούτερ παράγεται με τη μέθοδο της  ηλεκτρόλυσης του νερού, με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Civil-applications-StationaryΗ κυψέλη καυσίμου είναι μια ηλεκτροχημική συσκευή που μετατρέπει τη χημική ενέργεια του υδρογόνου σε ηλεκτρισμό χωρίς τη μεσολάβηση της καύσης. Τα κέρδη από την υδρογονοκίνηση είναι πολλαπλά, γιαυτό και όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει να εντάσσουν στην έρευνά και παραγωγή τους, μοντέλα αυτοκινήτων και μηχανών, που κινούνται με υδρογόνο. Το υδρογόνο ως καύσιμο, μειώνει την κατανάλωση καυσίμου στο μισό, αυξάνει την ιπποδύναμη του κινητήρα, μειώνει τις εκπομπές CO2 έως 80 τοις εκατό κ.α. Ο Δήμος Θέρμης προμηθεύθηκε  έναHydrogen Fuel Cell scooter (μηχανάκι που θα κινείται με υδρογόνο) το οποίο θα χρησιμοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία μέσα στον οικισμό. Το scooter θα ανεφοδιάζεται με καύσιμο (υδρογόνο) στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού στην τεχνολογία υδρογόνου θα γίνουν εκδηλώσεις και επιδείξεις της χρήσης του Hydrogen Fuel Cell scooter σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Παράλληλα θα γίνουν και ενημερωτικές εκδηλώσεις για τη χρήση της τεχνολογίας του υδρογόνου από τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Καταπληκτική η επαγγελματική προσπάθεια όλων των φορέων του προγράμματος, αλλά περισσότερο η ευαισθητοποίηση του δήμου Θέρμης. Εμείς να ευχηθούμε, να δούμε σε λίγα χρόνια να χρησιμοποιούνται τόσο από τις κρατικές υπηρεσίες όσο και από τους ευρύτερους δημόσιους φορείς, οχήματα που θα φέρουν την Ελληνική σφραγίδα της οικολογικής μετακίνησης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home