Blogger Widgets

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ο ύποπτος ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πώς έφυγαν εκατομμύρια ευρώ από τις Κυπριακές Τράπεζες με την έγκριση των Βρυξελλών

Σήμερα το newsbomb.gr φέρνει στην επιφάνεια μία κρίσιμη παράμετρο για την διερεύνηση της υπόθεσης διαφυγής στο εξωτερικό εκατομμυρίων ευρώ από τις Κυπριακές τράπεζες λίγες βδομάδες πριν την απόφαση του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων…


Μέχρι σήμερα, όλοι εστιάζουν στον ρόλο των Κύπριων πολιτικών και το ποιός διοχέτευσε την ενημέρωση σε κάποιους "εκλεκτούς" ώστε να στείλουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού πριν αυτά "κουρευτούν". Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, "κομβικός" ήταν ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία με υπόγειο και ύπουλο τρόπο άρχισε να διαρρέει από τις αρχές Φεβρουαρίου το σχέδιο για "κούρεμα" καταθέσεων στην Κύπρο, κλείνοντας το μάτι σε ορισμένους ώστε να προφυλαχθούν...

Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου δημοσίευμα των Financial Times έγραφε για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει "κούρεμα" των Κυπριακών καταθέσεων. Τότε, ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν, διέψευσε ότι "η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο". Τα ψέματα του εκπρόσωπου Τύπου του Ρεν αποδείχθηκε ότι είχαν κοντά ποδάρια. Στην πραγματικότητα όμως, εκείνη η δήθεν διαρροή που είχε γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έγινε για κανέναν άλλον λόγο παρά για να αρχίσει να ξηλώνει τον τραπεζικό σύστημα της Κύπρου διασπείροντας τον φόβο στους καταθέτες. Φόβος που ήρθε να επιβεβαιωθεί με το "κούρεμα" καταθέσεων λίγες βδομάδες αργότερα.

Ο ανίερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνος. Λειτούργησε ως "λαγός" μίας απόφασης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιβολή της και στέλνοντας το μήνυμα με υπόγειο τρόπο στους μεγαλοκαταθέτες για να αποσύρουν το χρήματά τους.

Δεν πρέπει να διερευνηθεί μόνο ο ρόλος των Κυπριακών αρχών και των Κύπριων πολιτικών, καθώς και όσων είχαν προνομιακή πληροφόρηση και φρόντισαν να αποσύρουν νωρίτερα τα χρήματά του. Είναι χρέος των δικαστικών αρχών της Κύπρου να ζητήσουν να διερευνηθεί και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών πρέπει να λογοδοτήσουν κάποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home