Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της για εγκατάσταση στη χώρα μας.Ποιά μικροσυμφέροντα και γιατί εμποδίζουν την εγκατάσταση μονάδας που θα απασχολούσε ως 1000 νέους επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη
Μετά τη συμφωνία με τη Hewlett Packard για εγκατάσταση στην Ελλάδα και χρησιμοποίηση του Πειραιά ως πύλης εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη, και η Dell, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες... παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της για εγκατάσταση στην Ελλάδα…
Η πολυεθνική εταιρεία θέλει να καταστήσει την Ελλάδα βάση των προϊόντων της για την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και γενικώς να καλύπτει μέσω της χώρας ολόκληρη τη βαλκανική ζώνη και εκείνη του Ευξείνου Πόντου.
Γεγονός ωστόσο που προϋποθέτει τη δημιουργία μονάδας συναρμολόγησης υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου κυρίως προς την Τουρκία, η οποία αναδεικνύεται στη δυναμικότερη αγορά της περιοχής.
Στη βάση των παραπάνω επιδιώξεων οι υπεύθυνοι της Dell πραγματοποίησαν τις πρώτες επαφές με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Θ. Ζηλιασκόπουλο, και συζήτησαν κατά πόσον μπορούν να καλυφθούν οι απαιτήσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζηλιασκόπουλος μετέφερε το εκδηλωθέν από την πολυεθνική ενδιαφέρον στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει πρόοδος.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι τοπικά βορειοελλαδίτικα συμφέροντα ερίζουν για τον τόπο εγκατάστασης της μονάδας πέριξ της Θεσσαλονίκης και άλλα αθηναϊκά έχουν αναπτύξει δικές τους προτεραιότητες και εμποδίζουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να επιταχύνει την επένδυση ηλεκτροκίνησης της γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, συνολικού κόστους περίπου 150 εκατ. ευρώ! Και έτσι η όλη υπόθεση εξελίσσεται με τη συνήθη ελληνική αποκαρδιωτική βραδύτητα, με ό,τι βεβαίως αυτό συνεπάγεται για την επένδυση και την εγκατάσταση του πολυεθνικού γίγαντα στη χώρα μας.
Είναι περιττό βεβαίως να επισημάνουμε ότι τυχόν εγκατάσταση της Dell στη Βόρεια Ελλάδα θα απαιτήσει την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και θα δημιουργήσει από μόνη της περιβάλλον νέων τεχνολογιών γύρω της. Εκτιμάται ότι στην πλήρη ανάπτυξή της θα απασχολεί περισσότερους από 1.000 μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών αποφοίτους ανώτατων και ανώτερων τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Με άλλα λόγια, στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπεται σε κανέναν πολιτικό ή επιχειρηματικό παράγοντα να παρακωλύει ή να καθυστερεί τις όποιες επενδύσεις. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Related Posts : Διάφορα,
Ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου