Blogger Widgets

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Εγκρίθηκε όπως αναμενόταν η νέα δανειακή σύμβαση με 213 δοσίλογα «ναι» έναντι 79 «όχι»...


Με 213 θετικές ψήφους έναντι 79 αρνητικών, εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση επί συνόλου 292 ψηφισάντων βουλευτών, με πέντε διαγραφέντες βουλευτές του ΠαΣοΚ και επτά της ΝΔ να προσχωρούν και αυτοί στο «ναι», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της επιστροφής στις Κ.Ο. των κομμάτων τους.  
Από τους διαγραφέντες βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στο δεύτερο μνημόνιο καταψηφίζοντάς το και επέλεξαν τώρα να στηρίξουν τη δανειακή σύμβαση, είχαμε την προσχώρηση στο «ναι» πέντε «πράσινων» βουλευτών και επτά «γαλάζιων». Συγκεκριμένα, από τους διαγραφέντες του ΠαΣοΚ υπερψήφισαν την δανειακή σύμβαση η κυρία Μιλένα Αποστολάκη και οι κκ. Χρ. Κατσούρας, Β. Τόγιας,Χρ. Μαγκούφης και Θ. Παραστατίδης, ενώ οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και οι κκ. Σπ. Κουβέλης και Οδ. Βουδούρης ήταν απόντες από την ψηφοφορία.....

 Όσον αφορά την ΝΔ, από τους εναπομείναντες διαγραφέντες βουλευτές του κόμματος για τους οποίους δεν είχε ξεκαθαριστεί πλήρως η στάση τους (εάν προσχωρούν στο κόμμα του κ. Π. Καμμένου ή επιθυμούν την επιστροφή τους στην ΝΔ) ψήφισαν «ναι» η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ και οι κκ. Κ. Γκιουλέκας, Γ. Βλάχος, Μ. Τζήμας, Γ. Καρασμάνης, Κ. Παπασιώζος και Γ. Βαγιωνάς.

Στο «όχι» παρέμειναν εκτός του κ. Καμμένου οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος, Π. Μελάς, Χρ. Ζώης, Δ. Σταμάτης, Σπ. Γαληνός, Μ. Γιαννάκης και οι κυρίες Έλενα Κουντουρά,Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Μίκα Ιατρίδη, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές αν όλοι εξ αυτών θα προσχωρήσουν στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ώστε να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των δέκα βουλευτών.

Εισπράχτηκε η πρώτη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης

«Εχει εισπραχθεί η πρώτη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας, που αφορά 5,9 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ αναμένεται να εισπραχθούν και 1,6 δισ ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την είσπραξη της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο η οποία θα κατευθυνθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της για την αποπληρωμή στο άρτιο (χωρίς «κούρεμα») του ομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας που λήγει σήμερα Τρίτη 20 Μαρτίου. Οι από τα 5,9 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης περίπου 5 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις σημερινές υποχρεώσεις.
Τα 900 εκατ. ευρώ που απομένουν συν τα 1,65 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ θα δώσουν μια μικρή αλλά αναγκαία ανάσα στο προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης ότι η επόμενη δόση ύψους 3,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μέσα τον Απρίλιο, ενώ ακολουθεί άλλη μια δόση ύψους 5,3 δισ. ευρώ το Μάιο.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε σήμερα ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων με επιτόκιο 4,25% σημαντικά χαμηλότερο από το επιτόκιο 4,61% που είχε διαμορφωθεί στο στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια, ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι η «τελική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί» από τον απελθόντα υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Σαχινίδης θέλησε να απαντήσει στην άποψη που διατυπώθηκε από άλλα μέλη της Επιτροπής ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε σωστά και ότι όταν προσήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων «θα έπρεπε να λάβει υπόψη της μια μελέτη η οποία έλεγε ότι το κόστος εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Επ' αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής:«το κόστος εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφή, με την έννοια ότι το κόστος αυτό έχει εκτιμηθεί περίπου σε 1 τρισ. ευρώ. Προσπαθώ να καταλάβω την λογική. Είναι η λογική του Κούγκι, είναι η λογική του Σαμουήλ».

Ευθύνες από το 2001

«Θέμα συζήτησης για το 2009 δεν τίθεται, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε τίθεται από την πλευρά της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία» δήλωσε ο κ. Σαχινίδης για το θέμα που απασχολεί την αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ο κ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ευθύνες ιστορικές και πολιτικές «για το γεγονός ότι η χώρα από το 2001 και ακόμα περισσότερο από το 2004 συνέχισε να συσσωρεύει μέσω των ελλειμμάτων χρέος» διατυπώνοντας την άποψη ότι εκεί βρίσκεται η διαχρονική ρίζα του προβλήματος και όχι στον τρόπο αποτύπωσης του ελλείμματος του 2009.

 tovima


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home