Blogger Widgets

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Θα τους αφήσουµε να µας κάνουν Βουλγαρία;


Γράφει ο Τάσος Μανωλάς
“Με την επιτυχή κατάληξη του PSI σηκώσαμε από τις πλάτες των Ελλήνων ένα μεγάλο βάρος που ανέρχεται σε 107 δισ. ευρώ” δήλωσε προ ημερών με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών ο πρόεδρος, πλέον, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτό μας λένε οι υποστηρικτές της άποψης ότι το “κούρεμα” του χρέους αποτέλεσε την λύτρωση της χώρας και των Ελλήνων και άνοιξε διάπλατα τις … λεωφόρους της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πλέον ως χώρα χρωστάμε λιγότερα και ότι οι κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη είμαστε εμείς, οι πολίτες και όχι οι δανειστές μας. Και μας τα λένε αυτά την ώρα που υπογράφουν για ένα νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ. Πώς γίνεται να μειώνεται το χρέος ενώ προστίθενται δανεικά; Μήπως επιτελείται στην Ελλάδα ένα μεγάλο οικονομικό θαύμα και δεν το έχουμε καταλάβει;.....

Μεγάλη η προσφορά του PSI!! Και σωτήρια η νέα δανειακή σύμβαση. Ναι, αλλά για ποιους; Από τα 130 δισ. ευρώ του νέου δανείου, τα 30 δισ. θα διατεθούν στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων που εντάχθηκαν στο PSI, τα 35 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ θα δοθούν στις ξένες τράπεζες ενώ 5,7 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για την εξόφληση τόκων ανεξόφλητων ομολόγων που εντάχθηκαν στο “κούρεμα”. Επίσης υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 39 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Συνολικά, λοιπόν, τουλάχιστον 110 δισ. ευρώ επιστρέφουν στους δανειστές, τους τραπεζίτες και τους διάφορους τοκογλύφους και μάλιστα με τόκο. Σώζονται οι δανειστές μας, σώζονται οι τράπεζες και καταδικάζεται σε χρεοκοπία η Ελλάδα και στη φτώχεια οι Έλληνες με μισθούς και συντάξεις που μειώνονται κάθε εξάμηνο μέχρι να φθάσουν στα επίπεδα Βουλγαρίας –το λένε πλέον ανοικτά ότι αυτός είναι ο στόχος – με πάνω από 1 εκατ. ανέργους, με “ερημοποίηση” της αγοράς και παύση κάθε μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας. 
Η απόλυτη εξαθλίωση των Ελλήνων είναι ο ένας και μοναδικός στόχος αυτών που υποτίθεται ότι μας βοηθάνε για να ξεπεράσουμε την κρίση. Μια χούφτα ανίκανων ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων, έχουν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στη φτώχεια και την εξαθλίωση και έχουν το θράσος, ακόμα, να υπόσχονται ανάπτυξη και καλύτερες μέρες. Έχουν προκαλέσει ύφεση 7,5% ανεργία (επίσημα) 21%, έχουν δημιουργήσει στρατιές νεόπτωχων, έχουν αυξήσει τους προσερχόμενους στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία, έχουν “νεκρώσει” την αγορά, ετοιμάζουν νέα απάνθρωπα μέτρα για τον Ιούνιο και επιμένουν ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας. Άνθρωποι που δεν είναι ικανοί να σχεδιάσουν για την επόμενη ημέρα και να πετύχουν βραχυπρόθεσμους στόχους μας λένε ότι το 2020 θα μειωθεί το χρέος στο 116,5% του ΑΕΠ. Είναι οι ίδιοι που μας είπαν ότι “θα βγούμε στις αγορές” το 2011, ότι τον Μάρτιο του 2012 “θα έχουμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα”, ότι “βάλαμε πάτο στο βαρέλι” και άλλα πολλά. Είναι αυτοί που μας λένε ότι το PSI μας απαλλάσσει από βάρος 107 δισ. ευρώ την ίδια ώρα που μας φορτώνουν νέο βάρος 130 δισ. ευρώ. 
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποικία και κουμάντο κάνουν οι διάφοροι Ράιχενμπαχ. Καμιά άλλη χώρα ευρισκόμενη σε ανάλογη κατάσταση (Πορτογαλία, Ιρλανδία) δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο. Δίνουν εντολές, παίρνουν αποφάσεις, παρεμβαίνουν σε κάθε εσωτερική υπόθεση, κάνουν κριτική στη στάση των κομμάτων, εκβιάζουν για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις τους που μεγαλώνουν και δεν μειώνουν τα προβλήματα. Και εμφανίζονται δημοσιογράφοι, αναλυτές και οικονομολόγοι που αναπαράγουν μια άθλια προπαγάνδα ως υπερασπιστές της “μόνης λύσης”, αυτής που μέσω της συνέχισης της σκληρής λιτότητας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια Έλληνες, στην χρεοκοπία την ελληνική κοινωνία. Ίσως πιστεύουν ότι αυτοί θα “γλυτώσουν”, ότι δεν θα τους “πλακώσουν” τα ερείπια. Ή αφελείς είναι κάτι πολύ χειρότερο… Ας καταλάβουν, όμως, όλοι (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές και τροϊκανοί) ότι αυτή η ιστορία δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η “ηρεμία” που επικρατεί στην κοινωνία δεν σημαίνει επ’ ουδενί αποδοχή και συμφωνία των πολιτών στις πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται. Οριακή είναι η κατάσταση. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Και όταν ένας λαός φθάνει σε απόγνωση και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν έχει να χάσει πλέον τίποτα αν δώσει μια και τα γκρεμίσει όλα, θα το κάνει. Αν πιστεύει ότι κάποιοι άλλοι θα χάσουν περισσότερα, θα το κάνει και νομίζω ότι εκεί βρισκόμαστε. Λίγο πριν … το κάνει. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home