Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την κρίση στην Ισπανία χορηγώντας το ίδιο αποτυχημένο φάρμακο θεραπείας που έδωσε στην Ελλάδα, σημειώνει άρθρο στην βρετανικη Guardian.
Την ώρα που ένα ολόκληρο παιχνίδι ιδεών και προτάσεων για την διάσωση του ενιαίου νομίσματος και κατ’ επέκταση της ευρωζώνης, βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η ζώνη του ευρώ απειλείται άμεσα με κατάρρευση και οι ενέργειες για την αποφυγή πραγματοποίησης ενός τέτοιου ενδεχόμενου είναι τώρα σημαντικότερες από ποτέ.
Ενώ η σύνοδος κορυφής του περασμένου μήνα ,που κάθε άλλο παρά κενή περιεχομένου ήταν, έθεσε σημαντικά θέματα επί τάπητος και τα ράλι των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών προμήνυαν έναν ήρεμο Αύγουστο, η ανακοίνωση της ισπανικής πόλης Βαλένθια για την ανάγκη υποστήριξής της από τη Μαδρίτη πυροδότησε ένα νέο ξεπούλημα στις αγορές από τη περασμένη Δευτέρα.
Η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν μια σαφής διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα μιας διάσωσης με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων μετοχών την επομένη, κάτι που εξέπληξε αρνητικά τις ίδιες τις αγορές.
Παράλληλα η Ελλάδα ήταν ξανά στο προσκήνιο με την αναμονή για την άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα την Τρίτη. Όλη η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση κατάθλιψης καθώς είναι πλέον προσκολλημένη στο πρόγραμμα λιτότητας που επεβλήθη για τη διάσωσή της, σύμφωνα με το οποίο πρέπει τώρα να περικόψει επιπλέον περί τα 2 δις ευρώ.
Τρία συμπεράσματα μπορεί να συναγάγει κανείς από αυτά τα γεγονότα.
Πρώτον, πως η Ισπανία οδεύει ολοταχώς προς ένα πακέτο διάσωσης και μάλιστα αρκετά σύντομα. Πρόκειται για μία χώρα με την οικονομία της να έχει καταρρεύσει, την αγορά ακινήτων της στο ναδίρ, και τις τράπεζες να μετρούν κολοσσιαίες απώλειες, η οποία θα χρειαστεί ,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 300 δις ευρώ.
Δεύτερον, η καταπακτή ανοίγει κάτω από τα πόδια της Ελλάδας καθώς η γερμανική υπομονή εξαντλείται και υπάρχει έντονη πρόθεση να διακοπεί η ευρωπαϊκή στήριξη. Η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται τώρα μπροστά σε ένα νέο κύμα επίπονων μέτρων που πρέπει να επιβάλλει, μέτρα που θα είναι τόσο αντιπαραγωγικά όσο και πολιτικά τοξικά. Αυτή τη στιγμή μια εθελουσία έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα ήταν ευχής έργο για την Άνγκελα Μέρκελ.
Τρίτον, φαίνεται πως αυτό που συνδέει την Ελλάδα με την Ισπανία είναι πως η αποτυχημένη προσέγγιση που έφερε τη μικρότερη εκ των δύο χωρών στο σημείο χωρίς επιστροφή, σήμερα δοκιμάζεται στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας αυτής.
Η Ελληνική «συνταγή» απέδειξε περίτρανα πως περικόπτοντας απλά τις δαπάνες και αυξάνοντας τη φορολογία την ίδια ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση το χρέος.
Στα βήματα της Ελλάδας κινείται και η Ισπανία με τη χαμηλή ανάπτυξη και την εκτόξευση ανεργίας που θα οδηγήσει σε ακριβά πακέτα διάσωσης που μόνο καλό δεν θα κάνουν στη χώρα.
Πηγή www.presseurop.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου