Blogger Widgets

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ποιοι µας παρακολουθούν και πώς;

Ερωτήσεις και απαντήσεις για όσα θέλατε να µάθετε αλλά δεν ξέρατε πού να ρωτήσετε!Τα «παλιά καλά χρόνια» για να παρακολουθηθεί συνεργάτης, εραστής, ερωµένη, σύζυγος, ανταγωνιστής ή οποιοσδήποτε άλλος, ο ενδιαφερόµενος που ζητούσε αυτά τα στοιχεία έπρεπε…


να περάσει από µια µικρή περιπέτεια που θύµιζε τη γνωστή φράση «στάσου Τούρκε να… γεµίσω». Έπρεπε:

• Να τοποθετηθεί «κοριός» στο ακουστικό ή στο πηνίο του υπό παρακολούθηση τηλεφώνου.

• Να τοποθετηθεί «κοριός» παρακολούθησης χώρου στο σπίτι ή στο γραφείο του παρακολουθούµενου.

• Να παγιδευτεί το KV (KabelVerzwiger, τουτέστιν «καλωδιοκατανεµητής», λαϊκιστί «Κα Φάου») το γνωστό πράσινο µεγάλο κουτί στη γωνία του δρόµου σας, ώστε να τοποθετηθεί σύστηµα καταγραφής ή άµεσης υποκλοπής των συνοµιλιών του παρακολουθούµενου.

• Να εξασφαλιστεί πρόσβαση στον ΟΤΕ και να εγκατασταθεί πολυκυκλωµατιστής, πράγµα σχετικά µπελαλίδικο και ιδιαίτερα προβληµατικό αφού ακουγόταν στις συνδιαλέξεις το χαρακτηριστικό «κλικ» σε τακτά χρονικά διαστήµατα, ενώ υπήρχαν άφθονες συνακροάσεις και πτώση της τάσης του σήµατος.

• Να υπάρχει «βύσµα» στην Υπηρεσία Ειδικών Συνδέσεων του ΟΤΕ ή κάπου ακόµη πιο ψηλά µέσω γνωριµίας µε αστυνοµικούς κ.ά., εκτός αν υπήρχαν λόγοι να παρακολουθηθεί το άτοµο από αστυνοµικούς ή όργανα άλλων υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΙ ΚΑΙ ΜΥΘΟΜΑΝΕΙΣ

Ας µην κρυβόµαστε. Για κάθε έναν που έχει λόγους να υποπτεύεται πως τον παρακολουθούν, αντιστοιχούν 10 που τους «έχει µπει η ιδέα» και άλλοι τόσοι παρανοϊκοί, παρανοηµένοι, µυθοµανείς και τύποι που θέλουν να κάνουν επίδειξη ότι είναι σπουδαίοι. Και να µην ξεχνάµε όσους ρέπουν προς τη µανία καταδίωξης!

ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

ΟΚ, η δική σας περίπτωση µπορεί να είναι από τις «κανονικές». Να σας παρακολουθεί κάποιος που έχει λόγο. Και λόγος είναι 9 φορές στις 10 η ζήλεια, ο επαγγελµατικός ανταγωνισµός, η ερωτική ζωή σας κ.λπ.

Σε αυτή την περίπτωση, προσέξτε τα εξής:

1. Η παρακολούθηση µηνυµάτων µπορεί να γίνει πανεύκολα εάν δεν έχετε βάλει κωδικό για τη λήψη των µηνυµάτων σας. Αρκεί ένας τεχνικός τηλεφωνίας να δώσει τον κωδικό (που µοιάζει µε αριθµό κινητού), που κατόπιν θα τον βάλετε πριν τον αριθµό του κινητού που θέλετε «να ακούσετε», και έπειτα όλα είναι απλά. Θα ακούτε τα πάντα πριν από τον ενδιαφερόµενο µε ένα µόνο µειονέκτηµα: εκείνος θα βλέπει, αν είναι παρατηρητικός, ότι τα µηνύµατά του δεν χαρακτηρίζονται ως «νέα», χωρίς όµως να τα έχει ακούσει. ΛΥΣΗ: Βάλτε κωδικό.

2. Εάν υπάρχει τεχνικός µε γνώση κωδικών υψηλού επιπέδου, µπορεί µε έναν ειδικό κωδικό να παρακολουθήσει και συνοµιλία σας. ΛΥΣΗ: Καµία.

3. Εάν αποφασίσει κάποιος να πληρώσει ντετέκτιβ, την πατήσατε. Από ένα κινητό-«σκιά» σας καλεί, και εκείνο «ταυτίζεται» µε το κινητό σας, παρακολουθεί και καταγράφει κάθε σας δραστηριότητα. ΛΥΣΗ: Μη συνάψετε εξωσυζυγικές σχέσεις αν χρησιµοποιείτε µόνο ένα κινητό και µην κάνετε επικίνδυνες παρέες. Διαφορετικά, καλή τύχη…

4. Εάν κάποιος αποφασίσει να παρακολουθήσει το συµβατικό τηλέφωνό σας στο σπίτι, αρκεί να δώσει µια σχετική εντολή µπαίνοντας στην γραµµή σας. Τότε δεν παρακολουθεί απλώς το σταθερό τηλέφωνο, αφού αυτό γίνεται «µικρόφωνο χώρου» και παρακολουθεί και καταγράφει σε άλλο σηµείο ό,τι λέγεται τουλάχιστον στο δωµάτιο όπου είναι εγκαταστηµένη η συσκευή. ΛΥΣΗ: Απεγκατάσταση.

5. Εάν αποφασίσει να παρακολουθήσει κάποιος µε ανώτερο λογισµικό τις παντός είδους συνδέσεις σας, τελειώσατε. Θα κάνει αυτό που θέλει. ΛΥΣΗ: Καµία.

6. Εάν ιδιώτης που έχει εξοπλισµό ανάλογο µε το περίφηµο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ αποφασίσει να σας παρακολουθήσει (ή εάν το κάνει το κράτος, ή εάν αστυνοµικός, λιµενικός ή µέλος άλλων Κρατικών Υπηρεσιών δουλεύει κάνοντας «εξυπηρέτηση σε φίλο, φίλη, φίλους, ανταγωνιστές ή συλλέκτες πληροφοριών» για το άτοµό σας ή την εργασία σας), προσευχηθείτε. Κάνει καλό. ΛΥΣΗ: Καµία. Εσάς δεν σας παρακολουθούν απλώς αλλά ξέρουν συνεχώς πού είστε. Το µηχάνηµα «ιεραρχεί» φίλους, εντολείς, συνεργάτες, πελάτες, καταγράφει και αξιολογεί τις επαφές και τη σχέση σας, δηµιουργεί οργανόγραµµα και καταγράφει κάθε αλλαγή σε αριθµό τηλεφώνου σας, κάρτα SIM και τηλεφωνικής συσκευής-ΙΜΕΙ.

7. Εάν σας παρακολουθούν από µακριά, αρκεί η παράλληλη σύνδεση που γίνεται µέσω µιας κλήσης από τηλέφωνο-«σκιά» που καταγράφει όσα λέτε και τα αναµεταδίδει στη βάση, είτε στη Βενεζουέλα βρίσκεται αυτή είτε στα νησιά Μπόρα Μπόρα. ΛΥΣΗ: Μην παίρνετε µαζί σας σε «µυστήριες» δουλειές το κινητό σας (αν το πάρετε, βγάλτε την µπαταρία του. Ίσως βοηθήσει το κόλπο, ίσως και όχι).

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ…

8. Στο σπίτι να θεωρείτε ότι σας ακούνε. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: Το σταθερό είπαµε πως γίνεται εύκολα «µικρόφωνο», ακόµη και χωρίς να σας καλέσει κανείς και µε κατεβασµένο το ακουστικό. ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Οι εταιρείες θα σας πουν ότι είναι αδύνατον να συµβεί κάτι τέτοιο, αλλά έχει πλάκα να δείτε τα πρόσωπα των τεχνικών όταν βλέπουν να ανάβουν, να κλείνουν και να ηχούν οι συναγερµοί ενώ είναι… εκτός λειτουργίας. Ό,τι έχει τηλεφωνική σύνδεση και λογισµικό, έχει πριν καν παραχθεί από την εταιρεία και αντικωδικούς, που «λύνουν τα χέρια» σε λίγους και εκλεκτούς χρήστες ώστε να µπορεί να καταγραφεί πότε βγαίνετε, πότε µπαίνετε, πότε κοιµάστε µε συναγερµό περιµέτρου στο STAY κ.λπ. ΛΥΣΗ: Ηρεµιστικά σε δόση εφόδου.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΕΑΣ: Πιστεύετε ότι µπορεί να έχει internet, µικροκάµερα, ένα σωρό κοµπιουτερίστικα τσαµασίρια και πρόσθετα και ότι δεν µπορεί να λειτουργήσει κι αντίστροφα; Χάσατε. Όσα λέτε και κάνετε µπορεί να τα δουν αύριο-µεθαύριο όλοι σε δορυφορική µετάδοση, αν το θελήσει ο «κακός»! ΛΥΣΗ: Μην ενδιαφέρεστε για τη γνώµη των άλλων, απολαύστε τη δηµοσιότητα!

ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ: Εδώ είµαστε! Είναι και συσκευή µηνυµάτων, και συνδιαλέξεων και αποστολής αλληλογραφίας και καταγράφει τι ψάχνετε, τι σας ενδιαφέρει και τι γράφετε! Προσέξτε, τα µηνύµατα (ακόµη και fax ή e-mail), µπορούν να αλλοιωθούν! Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια διότι κάποιοι έβαλαν στη θέση των κανονικών e-mails άλλα µε παράνοµο, επισφαλές και αξιόποινο περιεχόµενο. Κάποιος hacker ή cracker µπορεί πανεύκολα να καταστρέψει έναν H/Y, όπως άλλωστε και ένα κινητό, µε το πάτηµα ενός κουµπιού, να το «κάνει δικό του» και να καταστρέφει ή να εγκαθιστά φανερά ή κρυφά αρχεία, να το χειρίζεται από απόσταση, να προξενεί βλάβες, να επιλέγει άτοµα από το δίκτυο µιας επιχείρησης κ.λπ. ΛΥΣΗ: (Κατόπιν εορτής…) ρωτήστε έναν white hacker πώς να αυξήσετε το επίπεδο ασφαλείας σας και περαστικά για ό,τι χάσατε!

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Αρκεί ένας σούπερ «κοριός» στο βολάν και ένας κάπου στο αµάξωµα για να δείχνει τη θέση και πορεία. ΛΥΣΗ: Καλά ξεµπερδέµατα.

ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ: Ευκολάκι. Με έναν «κοριό» στην τιµονιέρα και έναν οπουδήποτε στο σκαρί, ακούνε τι λέτε και ξέρουν πού πάτε. Ένα ωραίο τετράγωνο µηχανηµατάκι ανάβει ένα φως που δείχνει σε ποια νερά πλέετε και σας εύχεται κάθε στιγµή, µε τον τρόπο του, καλό ταξίδι! ΛΥΣΗ: Καµία.

9. ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Υπάρχουν τόσο πολλές δυνατότητες παγίδευσης όχι µόνον των «ροζ» περιπετειών σας αλλά ακόµη και των συζητήσεων στο ρουφ γκάρντεν ώστε, αν δεν είστε χαλαροί και άνετοι ή έχετε να πείτε κάτι πολύ σηµαντικό, κάντε το όπως ο Μάικλ Κέιν (στο σιντριβάνι του πνευµατικού κέντρου και προσοχή στον κλοσάρ ή στον «αναρχικό» που θα περάσει δήθεν αδιάφορος).

10. ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ: Έχετε πάρει νέο κινητό ή κινητό φίλου σας. Αλλάζετε συνεχώς τοποθεσίες όποτε θεωρείτε ότι είστε σίγουρος για το επαγγελµατικό ραντεβού. Με σαρώσεις τριών σηµείων όπου βρεθήκατε από ένα σκάνερ παρακολούθησης, «βαλιτσάκι» κ.λπ., το µόνο τηλέφωνο που θα µένει ίδιο θα είναι αυτό το δήθεν… ασφαλές που κουβαλάτε. ΛΥΣΗ: Αφήστε το κινητό πριν κλείσετε κάποια µεγάλη δουλειά.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΑΣ

Τα πάντα, και ειδικά τα µηνύµατα που χάνονται ή έρχονται καθυστερηµένα στον Η/Υ, το κινητό ή το fax. Ψάξτε για παράξενες ενδείξεις στην οθόνη, επανειληµµένα σβησίµατα ή νέκρωση χωρίς λόγο, συχνές κλήσεις από άσχετους που αν τους ρωτήσετε «ποιον αριθµό πήραν» σας αναφέρουν πάντοτε ένα νούµερο που δεν ταιριάζει σε τίποτε µε του κινητό σας. Προσέξτε τηλεφωνήµατα από αριθµούς µε υπεράριθµα ή λιγότερα ψηφία. Προσοχή στον Η/Υ σας όταν απαιτεί διαρκείς επανεκκινήσεις χωρίς να υπάρχει τεχνική αιτία, σε µετακινήσεις φακέλων, σε e-mails µε παραλλαγµένο περιεχόµενο που θυµίζουν γνωστό σας πρόσωπο. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε σε συναγερµούς που ηχούν χωρίς να υπάρχει πτώση τάσης ή µετάπτωση του συστήµατος στην µπαταρία, κυρίως όταν δεν είναι «οπλισµένοι», σε σταθερές ώρες, π.χ. κάθε 10:00 κ.ά.

Επίσης προσέξτε πολύ εάν φίλοι σάς µιλήσουν για παράξενα µηνύµατα που έλαβαν ή διάβασαν από εσάς, ειδικά αν δεν είναι υβριστικά αλλά περιέχουν δυσνόητα νοήµατα σε διαφορετικό ύφος προς αυτό που θα χρησιµοποιούσατε εσείς ή περιέχουν ακατάληπτους όρους και φρασεολογία ξένη προς τη δική σας.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: Αν έχετε κάτι να κρύψετε, σκεφτείτε ότι µόνον ο… Γρίβας Διγενής το κατάφερε, στέλνοντας τα µηνύµατα µε παιδάκια, στόµα στόµα και κρυπτογραφικά.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

ΣΕ ΔΡΟΜΟ

Υπάρχουν τρία βασικά είδη:

Α. Η προσεκτική (που δύσκολα την καταλαβαίνεις και γίνεται κυρίως από παράλληλους δρόµους και µε πολλαπλά οχήµατα και ανθρώπους).

Β. Η αδιάφορη εάν θα την αντιληφθείς, που γίνεται µε δίκυκλα ή οχήµατα ή πεζούς που σας ακολουθούν από µικρή απόσταση.

Γ. Η επιδεικτική, που έχει σκοπό να σπάσει τα νεύρα του παρακολουθούµενου και γίνεται από πολύ µικρή απόσταση, ώστε να γίνει φανερή η παρουσία του ατόµου, της µοτοσικλέτας ή του οχήµατος, συχνά και µε ανταλλαγή «άσχετων» ερωτήσεων που έχουν σκοπό την πρόκληση. ΛΥΣΗ: Εξαρτάται από ποιο χωριό είστε. Στη Μάνη έτσι φτιάχνουµε π.χ. τον καγιανά!

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Αυτοκίνητα µε γράµµατα από σειρές που είχαν οι παλιές πινακίδες σε νέα µοντέλα (προσοχή, δίνονται επίσης λόγω ελλείψεων και σε νέα οχήµατα, εποµένως µην τρελαθείτε µε τη µία).

Κάποιον που περιµένει δίπλα σε µια µοτοσικλέτα για ώρες ή συχνά στη γωνία του δρόµου σας. Κάποιον που όταν τον περνάτε πιάνει το κεφάλι του ή τα µαλλιά του ή, όταν σας δει ερχόµενος από απέναντι, αλλάζει ξαφνικά δρόµο και αποµακρύνεται.Ταξιτζήδες που κάθονται την ώρα του µεροκάµατου έξω από το σπίτι σας και ζευγάρια που δεν… έχουν και πολλή φαντασία στην παρέα.

Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ που βρίσκονται πεζοί κοντά στο σπίτι σας µε… τη στολή, µακρυµάλληδες 50άρηδες που σας πιάνουν κουβέντα αλλά και… Πακιστανούς, Αλβανούς κ.ά. που κάτι ψάχνουν, πάντοτε εκεί κοντά όπου βρίσκεστε εσείς.

Μοτοσικλετιστές που µοιάζει να σας… συνοδεύουν (κακό µαντάτο, εκτός αν πιστεύετε ότι έχετε ισχυρούς φίλους που ενδιαφέρονται για σας. Συµβαίνουν και τέτοια).

Όταν βρίσκεστε σε ερηµικό µέρος ή δρόµο και ξαφνικά αρχίζει η… κίνηση, ακόµη και αν αυτοί που περνούν κοντά σας έχουν σκυλάκια ή είναι… Αιθίοπες. Οι ντετέκτιβ, οι ιδιωτικοί κ.ά. ερευνητές δεν είναι καθόλου… ρατσιστές ή σοβαροφανείς!

Προσέξτε την οικιακή βοηθό που είναι «µια καλή, ταλαιπωρηµένη γυναίκα από το Νοβοροσίσκ». Οι επαφές µε αγνώστους προς την οικογένειά σας, η εξαφάνιση κάποιων «ασήµαντων» εγγράφων, φωτογραφιών και καρτελών από χάπια θα πρέπει να σας προβληµατίσει, αφού µπορεί κάποιος άλλος, πέραν του φούρναρη και του περιπτερά, να µαθαίνει πολλά για εσάς!

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ…

Όπως έλεγε ο Τζον Ντάγκλας, ιδρυτής του profiling και πρότυπο για τον εµπνευστή της σειράς «Criminal Minds» και του φιλµ «Η σιωπή των Αµνών», «φθονούµε ό,τι ποθούµε και ποθούµε αυτό που βλέπουµε καθηµερινά». Και τόνιζε: «Βασικές αρχές, Κλαρίς. Απλότητα. Διάβασε Μάρκο Αυρήλιο. Για κάθε πράγµα να ρωτάς: Τι είναι αυτό καθαυτό; Ποια είναι η φύση του; Τι κάνει ακριβώς αυτός ο άνθρωπος που ψάχνεις; Για να µπει στο µυαλό κάποιων να κάνουν µια τόσο µεγάλη σκηνοθεσία πρέπει να κρύβεται από πίσω κάτι πολύ σοβαρό ως κίνητρο... Και το βασικότερο κίνητρο είναι ο φθόνος»…

Άρα, όποιος µας «παρενοχλεί», θέλει να µαθαίνει τι κάνουµε κ.λπ., και αν δεν είναι επαγγελµατικός ανταγωνιστής είναι κάποιος που µας ξέρει καλά: στενός «φίλος» ή συγγενής… Τα συµπεράσµατα για το πώς και το γιατί, δικά σας…


pressing.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home