Blogger Widgets

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ GAY PRIDE)

«Πρώτη μούρη στο Καβούρι» ήτανε την 25η Μαρτίου στις παρελάσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα το κουρδισμένο συριζαριό. Και παντού ασχημονούσε, με κουρελοπανό, με βοθρο-συνθήματα, κι όπου μπόρεσε και με τραμπουκισμούς.

Οι συριζαίοι, λοιπόν, που μόλις πριν από 2-3 χρόνια γρύλιζαν στη βουλή και στα τηλεπαράθυρα,για κατάργηση των παρελάσεων,που είναι «αναχρονιστικές», «στρατοκρατικές», «μεταξικό κατάλοιπο» κ.τ.λ.! Τώρα βέβαια, που βρίσκονται μια ανάσα από την εξουσία, «ξέχασαν» τη θέση τους αυτή (ή μάλλον την έβαλαν στο ψυγείο για να μην προκαλέσουν τον κόσμο) και έκαναν πασαρέλα στις παρελάσεις. Για να σας θυμίσουμε τις πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ…

Ντοκουμέντο 1ο: Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των παρελάσεων (2009):

29/10/2009

Προς:

την κ. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Ερώτηση

αριθμός πρωτοκόλλου κατάθεσης: 371/29.10.2009

«Κατάργηση μαθητικών παρελάσεων»

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης εκφράζοντας τις παιδαγωγικές αντιρρήσεις του στο θεσμό της μαθητικής παρέλασης, αντιτάθηκε στη συμμετοχή των μαθητών του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, παρά την άρνηση των δασκάλων, οι μαθητές του 1ου Πειραματικού θα παρελάσουν με απόφαση του Διευθυντή του 1ου Γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που έχουν συμβεί κατά καιρούς στο πλαίσιο του εθίμου των μαθητικών παρελάσεων που, από όλη την Ευρώπη μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο ισχύει, ενός εθίμου που καθιερώθηκε στη χώρα μας επί Μεταξά, αναζωογονήθηκε επί Χούντας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ως κατάλοιπο μιας άλλης εποχής χωρίς να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στη σημερινή, σύγχρονη εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία. Βρίσκεται μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις που αντίκεινται στην «στρατικοποίηση» των μαθητών.

Υπάρχουν άλλοι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να καλλιεργηθεί η ιστορική μνήμη και να βοηθηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να εμβαθύνουν στο νόημα των ιστορικών γεγονότων. Ολόκληρη η μαθητική κοινότητα μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου μέσα στον χώρο του σχολείου και έτσι οι

μαθητές με ποικίλες δράσεις βιωματικού χαρακτήρα να έρθουν σε άμεση επαφή με το ιστορικό παρελθόν, ώστε να καλλιεργηθεί η ιστορική τους μνήμη.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

· Αν θεωρήσουμε ότι οι παρελάσεις εντάσσονται στο εκπαιδευτικό έργο, ποιος ακριβώς είναι ο παιδαγωγικός τους ρόλος;

· Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων και αντικατάστασής τους με πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα σχολεία που να δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής εμβάθυνσης στα ιστορικά γεγονότα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Γρηγόρης Ψαριανός

Ντοκουμέντο 2ο: Ανακοίνωση της νεολαίας (διαβάζετε «νεολέρας») του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων (2011):

«Να καταργηθεί ο αναχρονιστικός θεσμός των παρελάσεων. Για μια ακόμη χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρελάσουν για να γιορτάσει το «έθνος» και να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά ότι οι παρελάσεις το μόνο που δεν κάνουν είναι να καλλιεργούν την ιστορική μνήμη. Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου δεν μπορεί παρά να είναι το διαχρονικό μήνυμα της αντίστασης και της ανυπακοής απέναντι σε όλους όσους μας κλέβουν το μέλλον. Οι αγώνες του σήμερα, λοιπόν, και όχι οι στρατοκρατικές παρελάσεις είναι αυτοί που θα δικαιώσουν τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής για τη δικαιοσύνη και την κοινωνική απελευθέρωση».

 

http://sklantzithres.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home