Blogger Widgets

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τα αλβανικά ΜΜΕ για την στρατιωτική εκπαίδευση των πυρήνων του UCK

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρονται συχνά στις προετοιμασίες που γίνονταν στη χώρα για την οργάνωση και την στρατιωτική εκπαίδευση των πυρήνων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου γνωστού και ως UCK.

Η εφημερίδα "DITA" σε δημοσίευμά της στις 27 Μαρτίου 2013 αναφέρεται στην εκπαίδευση των πρώτων ομάδων αλβανοκοσοβάρων απ' τις επίσημες αλβανικές στρατιωτικές μονάδες για την οργάνωση του αγώνα στο Κόσοβο. Η "εκπαίδευση" σύμφωνα με το δημοσίευμα ξεκίνησε απ' το 1991…

Ο γνωστός μαχητής του UCK Adem Jashari, και μετά πεσόντας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, μπήκε στην Αλβανία μαζί με άλλα 87 άτομα το 1991 για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις που πραγματοποιούνταν σε στρατιωτικές βάσεις της χώρας, όπως στο βουνό Ντάιτι, έξω απ' την πόλη των Τιράνων και οι οποίες διήρκεσαν έως το τέλος του 1991.

Με την εκπαίδευσή τους ασχολήθηκαν ειδικοί των αλβανικών στρατιωτικών υπηρεσιών οι οποίοι αργότερα με την έναρξη των συγκρούσεων στο Κόσοβο, συμμετείχαν και οι ίδιοι στις μάχες ως σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες του UCK.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα ομολογούν οι ίδιοι σε συνεντεύξεις τους για τη διαδρομή που έκαναν οι "εκπαιδευόμενοι" για να μπουν στην Αλβανία την περίοδο εκείνη και στη συνέχεια για να επιστρέψουν στο Κόσοβο. Οι διαδρομές τους πάντα γίνονταν μέσω Ευρωπαϊκών χωρών, όπως Ιταλία, Ελβετία κ.ά.

Την περίοδο εκείνη, το άτομο που έδωσε την διαταγή για την εκπαίδευσή τους ήταν ο τότε Πρόεδρος της Αλβανίας Ραμίζ Αλία, ο οποίος άνηκε στην παλιά κομμουνιστική νομενκλατούρα. Στη συνέχεια και ειδικά απ' το 1993, ο αριθμός των κοσοβάρων που εκπαιδεύονταν στην Αλβανία είχε αυξηθεί σημαντικά.

http://aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home